sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
staranne wychowanie

Szczeście nie może być dozowane na siłe, wtedy przestaje byc szczęściem a staje sie utrapieniem, zmorą. Ale czy celem powinno być szczęście?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: staranne wychowanie

Autor: Zbychch (80.240.166.---)
Data: 18-03-05 08:20

Alllinka - myślę, że ty nie szukasz szczęścia, tylko przysłowiowej "dziury w całym"

Wiem, że to brutalne, ale i ja tak myślę. Zresztą sama wiesz...
Bedzie dobrze, zobaczysz :)! Póki co the show must go on! A życie się jeszcze nie skończyło...

Markm,

Co to jest szczęście? A załóżże nowy topik, Robaczku...:))

:))))))

Zagadka:

Takiemu jednemu panu by sie przydaly, co to go wczoraj w telewizji pokazywali.

O kogo chodzi ?

Zbych myślę iż to ty szukasz dziury ... ale nicto Twe prawo.
Są natomiast goście na forum typu esborn poruszający istotne (dla niego) tematy i ani dzieńdobry ani to taki przedstawi się. No ale cóż tacy sami się rodzą nikt ich nie sieje. Ot taka mała dygresja.

Dla wygody linki:
Moją poprzednią wiadomość możnaby usunąć - powtórzenie poniżej z działającymi linkami jest lepsze
DYSKUSJA NA TEN TEMAT TEŻ: Na forum: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21376405&a=21376405
POJAWIŁY SIĘ WĄTKI:
http://www.profilab.pl/galeria/sky/zalacznik_e21.jpg
Widać tu że tranzyt do krajów nadbałtycki nie jedzie przez Białystok.

p.s. zapomniales pokazac druga mapke
http://www.profilab.pl/galeria/sky/zalacznik_e23.jpg
>>Okazał się pan mało wiarygodny, panie Bestfeler.

Niestety = Ma rację bo
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21376405&a=21659983
>wydawane są pieniądze na remonty (projekty i wykonanie) dróg wokół Łomży ale
>w ten sposób, żeby ew. przeróbka do standardów trasy było bardzo kosztowne
>(nacisk, rozjazdy ...) - decyzje zapadały jeszcze PRZED wyborem wariantu trasy;
>d) obwodnica Łomży jest tak planowana aby nie mogła skutecznie poprowdzić ruchu
>bez ominięcia centrum miasta - ma łączyć trasę na Zambrów (ruch lokalny) z trasą
na Suwałki.
>e) Ok 2 lata temu zamknięto trasę 61 dla ruchu ciężarówek. Zamknięcie to przed
>podjęciem decyzji o przebiegu Via skutkuje mniejszym natężeniem ruchu przez
>Łomżę co jest argumentem za trasą przez Białystok (bo na papierze tranzyt i tak
>jeździ przez Białystok).

Z porównania mapek i natężeń ruchu wynika jasno - kierowcy TIRÓW wola krótsza trasę przez Łomżę, Białystok niekoniecznie potrzebuje ciężkiego ruchu TIROW niszczącego drogi

W kwestii wyboru wariantu przebiegu Via Baltici - przez Łomżę czy przez
Białystok jako bardziej korzystny można wskazać wariant przez Łomżę, ale obie
trasy można by zmodernizować w taki sposób, by zmniejszyć uciążliwość
dotychczasowego ruchu - poprzez np. poprawę bezpieczeństwa, zmniejszenie
hałasu, zabezpieczenia wód, przejścia dla zwierząt.
Niestety, dotychczas preferowany wariant przez Białystok zakłada skierowanie
całego ruchu przez tereny przyrodnicze Puszczy Knyszyńskiej, i rezygnację z
modernizacji trasy przez Łomżę. Wobec tego np. poprawa zabezpieczenia ujęcia
wody dla Białegostoku w Jurowcach czy nowy most na Biebrzy wobec wzrostu ruchu
nie poprawi sytuacji, a ją pogorszy.

Przykładem NIEKOMPETENCJI WŁADZ JEST obiecywanie wirtualnych i papierowych inwestycji (obwodnica Augustowa 100 - 400 milionów złotych, obwodnice Knyszyna, Sztabina, Suchowoli itp. - dojdziemy do 1 miliarda złotych LEZ TYLKO NA PAPIERZE, bo kiedy w Łomży nasyp mostu zniszczony przez kanały bobrów grozi zapadnięciem jezdni na tranzytowej trasie, samorząd Łomży nie może dostać od Wojewody i Rządu 500 tysięcy złotych koniecznych by zapobiec katastrofie budowlanej i drogowej, chociaż ma do tego pełne prawa - zgodnie z przepisami koszty szkód spowodowanych przez zwierzęta chronione w tym bobry pokrywa Skarb Państwa - Wojewoda, rząd. Jedyne co samorząd z braku tych należnych pieniędzy może zrobić to ustawić znaki ograniczenia prędkości do 20 -30 km/h by zmniejszyć drgania.

ze wbrew prawu i bez pieniędzy Unii Europejskiej?
http://www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm
VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK ? - chyba ze wbrew prawu i bez pieniędzy Unii
Europejskiej? To przykłady "pomysłów" sprzecznych z prawem, zdrowym rozsądkiem
i racjonalnym wydawaniem publicznych pieniędzy...
VIA BALTICA ? JEDNAK NIE PRZEZ BIAŁYSTOK?! Drogi Via Baltica nie można
poprowadzić przez rezerwat przyrody (Obwodnica Augustowa - przez Rospudę) i
przez Białystok zamiast Łomży = trasą dłuższą i bardziej kosztowną... dlatego
Unia Europejska odmawia dofinansowania dotychczasowego przebiegu trasy Via
Baltica i obwodnicy Augustowa przez Rospudę opracowanej z naruszeniem prawa
przez niekompetentne miejscowe władze.

--------------------------
Anoni.m
http://www.pixelpc.pl

Mi się wydaje, że tzw. klasa średnia w naszym kraju to przeżytek teraz są albo bogaci albo biedni, nie można mówić, że opieka socjalna jest zbędna bo tak nie jest, są ludzie chorzy, którzy podjąć pracy nie mogą a nie maja żadnych innych środków dochodu, więc pomoc państwa jest im potrzebna. Zbliżają się wybory i znów zacznie się kabaret, bo hasłem sztandarowym wszystkich ugrupowań będzie chyba PRACA.... ale czy praca dla wszystkich??? czy tylko dla tych, którzy dorwą się do koryta i dla ich znajomych????? trzeba zmienić mentalność ludzką, tak żeby każdy nie patrzył tylko na siebie ale i na swych sąsiadów, wiem że nie będzie to łatwe, jest to może nawet utopia, ale przydałoby się to zmienić. Kolejny aspekt to rozwój ekonomiczny, moim zdaniem błedem była prywatyzacja, prywatny właściciel chce tylko zysków dlatego nie potrzebna mu jest rzesza pracowników. Uważam że potrzebne są państwowe przedsiębiorstwa, a wolny rynek choć jest normą demokracji powinien pozwolić na ingerencję państwa mającą na celu zwiększenie miejsc pracy.
O bezrobociu można pisać pisać i pisać, ale trudno znaleść na niego odpowiednią receptę. Nasze władze rozwiązanie widzą w emigracji....a to chyba o to nie chodzi?????? to u nas powinny powstawać miejsca pracy.

Może wspólnie podebatujemy co mogłoby ograniczyć bezrobocie w naszym mieście i okolicy ???

pozdrawiam

Via Baltica najkrótszą trasą - to szansa na rozwój Łomży

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org