Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ruszyła kampania informacyjna LPR o negatywnychskutkach integracji Polski z UE |
...a ja chce miec taka ładna, kolorowa ¶cianę u siebie w pokoju:)))). Teraz powaznie. Nie mam nic przciwko malowaniu szarych budynkow, tudzież smietników, ale, pojęcie artystycznego malowania rózni się nieco od bazgrania po murach, przystankach i te pe. Teraz odnawiaj± nam klatkę schodowa...ciekawe na jak długo:( Zbychu, masz rację, z pewno¶ci± takie "arcydzieła" rozweselaj± szare osiedla. W Niemczech ludzie zajmuj± się graficiarstwiem już niejako zarobkowo. Dostałam nawet wizytówkę swego czasu od takowych "malarzy". Niedawno w Berlinie, bodajże był zjazd grafficiarzy...malowali mury w centrum miasta, zupełnie legalnie, za całkowitym pozwoleniem władz lokalnych i policji... andrzej jarota
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ruszyła kampania informacyjna LPR o negatywnychskutkach integracji Polski z UE |
Całkiem z nas pokaĽna gromadka;))) POzdrawiam
|
|
Re: Ruszyła kampania informacyjna LPR o negatywnychskutkach integracji Polski z UE |
Drodzy forumowicze! Wiadomo powszechnie o intensywnej debacie toczonej w Radzie Miejskiej na temat supermarketu.Jakie jest wasze zdanie na temat tegoż przedsięwzięcia i jego wpywów na rozwój naszego miasta?Czy przypadkiem nie jest to pierwszy krok by przyciagnac do Łomży inwestorów? pozdrawiam: andrzej jarota
|
|
Magdo Niew±tpliwie masz rację. Pieni±dz zawsze przyciaga kolejne pieniadze. Trzeba jednak dobrze się zastanowić, jak zminimalizować zdecydowanie negatywne skutki wkroczenia giganta na totalnie zniszczony rynek, bez skutecznej ochrony prawno - finansowej. W niektórych kręgach władzy rodzi się pytanie, jaki udział w deficycie budżetu ma działalno¶ć supermarketów bez żadnych obciażeń podatkowych. Wyglada na to, że historia z Konradem Mazowieckim i sprowadzeniem na pomoc Krzyżaków powtarza się w zaskakuj±cej wersji. Ostrozno¶ci więc nigdy za wiele. Pozdrawiam
|
|
Szanowni Internauci! Zbilżaj± się wyboru samorz±dowe. Może nasi Radni pochwaliliby się na forum co udało im się zrobić, co zaplanować. Może w końcu zaczniemy rozliczać ich z obietnic przed wyborczych i uchronimy się przed przyjmowaniem "kolejnej kiełbasy wyborczej" Prosze tylko p.Jarote i innych mu podobnych aby nie pisali co LPR zrobi jak dojdzie do władzy (uchowaj nas Boże od tego).
|
|
Nie będ± się chwalić. Możesz być pewien. Będ± znów obiecywać. Postulowałem to jaki¶ czas temu. Do dzi¶ cisza. Ale poczekajmy....
|
|
Szanse Łomży czy szanse mieszkańców (szczególnie młodych)? Szans± mieszkańców jest wyjazd z tego miasta - najlepiej za granicę. Dobrze by było, że "nasi" wyjeżdżaj±cy st±d byli dobrze przygotowani do walki na rynku pracy w obcych miejscach. Dlatego trzeba dbać o edukację naszych dzieci. To może być też szans± Łomży. Dobre, warszawskie szkoły mogły by ożywić nasze miasto, przyci±gn±ć pieni±dze i ludzi z wiedz± i inicjatyw±. Czemu warszawskie? Żeby przyci±gn±ć ambitniejsz± młodzież z terenu a nawet z Białegostoku. Obecnie ta młodzież korzysta głównie z usług uczelni białostockich.
|
|
Do Tadeusza Magda poruszyła temat przyci±gania kapitału do Miasta. I dobrze stwierdziła, że Hiper Market mógłby Łomży w tym pomóc. A tymczasem Zarz±d Łomży może przegrać z Echo Inwestmnts w S±dzie i zamiast inwestycji trzeba będzie zapłacić odszkodowanie. Żeby nie być gołosłowny to Zarz±d Miasta Sczecina zapłacić będzie musiał developerowi "... S±d Apelacyjny w Poznaniu kazał gminie Szczecin zapłacić firmie Euroinvest Saller odszkodowanie w wysoko¶ci 8,25 mln zł. S±d uznał, że zarz±d miasta bezprawnie zerwał umowę na sprzedaż terenu przy ul. Mieszka I, pod budowę Hiper Marketu". Ciekawe co wtedy powiedz± nasi obecni radi - że to nie oni. Pozostaje pytanie a kto?.Przecież kto¶ podpisał umowę na budowę tego Marketu w Łomży
|
|
W obecnej sytuacji miasta trudno się chwalić. Zwykle porażki s± sierotami. Rada jako cało¶ć nie potrafiła przede wszystkim stworzyć w mie¶cie klimatu współdziałania wszystkich sił - choćby w sprawie wspólnej walki o ochronę czę¶ci miejsc pracy w brutalnie likwidowanych jednostkach wojewódzkich. Do rangi symbolu urasta przysłowiowe wywożenie wyposażenia ( stołków) do Białegostoku. Zdecydowanie Zarz±du w wewnętrznych rozgrywkach w niczym nie przekładało się na skuteczn± dyplomację w Warszawie i Białymstoku. Ostatnie wizyty w Łomży wysokich funkcjonariuszy państwowych to także tylko tania propaganda, gdyż skutecznego lobbowania nie zaczyna się od góry tylko od pomniejszych szczebli. Najlepszy przykład to Via Baltica. Gdy rozstrzygała się ta sprawa większo¶ć naszych notabli już pilnowała swoich obecnych stołków. Tyle ogólnych uwag. Pora na konkrety. Moje inicjatywy: Porz±dkowanie ¶ródmiejskich ci±gów komunikacyjnych i obiektów położonych w Centrum - w tym także poprzez zaangażowanie ŁSM (efekty raczej widać) Próby uzdrowienie mechanizmów zarz±dzania o¶wiat± i gospodarki finansowej - wiele prób podejmowanych od poczatku kadencji - w tym także bezpo¶rednie zaangażowanie w opracowanie modelu kształtowania budżetu placówek. ( Totalny opór i negacja Zarz±du, zainteresowanego chyba całkowit± wasalizacj± kadry zarz±dzaj±cej o¶wiat±). Stworzenie preferencji podatkowych dla podmiotów tworzacych miejsca pracy. ( Czę¶ć pomysłów zrealizowana w uchwale opracowanej pod kierunkiem Radnego St. Marchwickiegi) Wspólna z Radnym J. ¦widerskim inicjatywa przebudowy ul. Broniewskiego przy znacznej partycypacji ŁSM ( Czę¶ciowo zrealizowana. Jako kuriozum należy uznać głosowanie przeciw umieszczeniu tej ulicy w planie przez Zarz±d Miasta i zwi±zanych z nim Radnych zamieszkałych w zasobach ŁSM - nazwiska przy innej okazji) Inicjatywa i osobisty pilotaż uruchomienia oficjalnej witryny internetowej Łomży ( po wielu perturbacjach i komplikacjach porodowych powstała stronka przygotowana w WSZiP im B. Jańskiego - ostatnio, ze względów ambicjonalnych zabrana i spaprana). Inicjatywa wsparcia w działalno¶ci rad osiedlowych - najlepiej zaowocowała w osiedlach Jantar, Południe III i Perspektywy. Próba przełamania bezsensownego podziału radnych na dwa zwalczaj±ce się obozy - storpedowana przez Zarz±d i radnych ci±gn±cych korzy¶ci z roli języczka u wagi oraz przez niektóre kręgi SLD marz±ce o niepodzielnym władaniu miastem b±dĽ nie potrafi±ce zapomnieć wcze¶niejszych "uprzejmo¶ci" ze strony prawicy. (Zastrzegam, że w powyższych działaniach odegrali istotna rolę również inni radni, lecz nie przypuszczam, by kto¶ był w stanie zakwestionować fakt mojego znacz±cego udziału) c.d.n.
|
|
... do supermarketu. Kilka tygodni temu w Łomzy kupiłem stojak na płyty kompaktowe - duży na około 100 płyt ... za 75 zł. Kilka dni temu taki sam stojak widziałem w IKEA ... za 29 zł
|
|
Czarku Twój przykład dopisuję jako poparcie tezy o słabosci rodzimego handlu, ale trzeba też uwzględnić, że market żyłuje ceny producenta, nie płaci podatku oraz często zatrudnia pracowników na skandalicznych warunkach. Nie ma też po drodze kilku hurtowników. To oczywiste, że klient na tym zyskuje. O ile sam, jako producent tego stojaka, nie będzie musiał sprzedać go ponizej kosztów. Zbych
|
|
Nasunęły mi się takie przemy¶lenia: Minusy Brak kolei (samorzad moglby zakupic 2 szynobusy i zapewnić poł±czenie ze ¶wiatem) Brak PR i profesjonalnej promocji miasta (tutaj nie ma co powoływać podkomisji złożonej z radnych czy urzędników trzeba wynaj±c agencję public relations) Brak Łomży na turystycznej mapie Polski - co się wi±że z punktem poprzednim Brak społeczeństwa obywatelskiego (trudna na to rada) Nie wiem jak wygl±da bilans i budżet miasta ale czy pewnych inwestycji nie można by było sfinansować długookresowymi obligacjami komunalnymi? Plusy Niezłe położenie dla transportu (można pomysleć o inwestorze, który może by się skusił na budowe centrum logistycznego) Całkiem też niezłe położenie dla handlu rolno-spożywczego (można by pomy¶leć o giełdzie) Można by było postarać się: Uczelnię, która dowarto¶ciowuje i promuje miasto (vide Pułtusk!!!) Fundację, która mogła by fundować stypendia dla łomżyńskich studentów (po to by mieli za co studiować i po to aby tu wracali) andrzej jarota
|
|
Z tego co wiem www.lomza.pl jest już od dawna. Nawet kiedy¶ rozmawiałem z facetem z UM ,bo była zakładka promuj±ca nasz± łomżyńsk± kalsę biznesow±. Firmy łomzyńskie miały dodawać swoje prezentacje do stronyi miało powstać co¶ w rodzaju wizytówki. Przesłałem wszelkie informacje, linkli, zdjęcia i nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wniosek. Olewanie internautów i firm chc±cych promować się poprzez internet w Łomży.
|
|
Panie Macku jezeli tak bylo jak Pan mowi to prosze o informacje do kogo to trafilo. Bo stwierdzenie, ze "kiedy¶ rozmawiałem z facetem z UM" nic mi nie mowi. Prosze o przesylanie wszelkich matyerialow bezposrednio do mnie. Jezeli chodzi o strone <A HREF="http://www.bagdad.prv.pl " TARGET="_blank">http://www.bagdad.prv.pl</A> to jest ona umieszczona w katalogu linkow z Łomzy i o Łomży na stronie <A HREF="http://www.um.lomza.pl/linki/lomza5.php " TARGET="_blank">http://www.um.lomza.pl/linki/lomza5.php </A>. Kazda firma z Łomży posiadajaca strone w internecie moze takze umiescic swoj baner reklamowy na stronie biznesu w dziale Łomżyńskie Firmy w Internecie. Wyslalem wiele maili w tej sprawie min. do 4lomza.pl, speed.lomza.pl i nie otrzymalem zadnej odpowiedzi. Wynika z tego, ze jest male zainteresowanie promocja.
|
|
Do Maćka Twój post jest bardzo ważny. Z pozycji łomżyńskiego przedsiębiorcy i handlowca potrafisz wyzbyć się emocji i szukać dobrego rozwi±zania tego trudnego tematu. Wybacz, że o¶mielam się to podkre¶lić, ale takiego podej¶cia brakuja nam chyba najbardziej - nie tylko w sprawie marketu. Warto, by¶ go¶cił tu czę¶ciej. Drodzy forumowicze Kolejny to argument, że z marketem trzeba się nauczyć żyć. Warto także szukać możliwo¶ci wykorzystania pozytywów, które kilka osób już tu sygnalizowało. Jak w przysłowiu - nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Pozdrówka Zbych
|
|
Bogu¶ Nie mam nawyków kontrolnych i nie będę się wcinał. W zdrowych warunkach jednak kto¶ powinien poinformować publicznie, że jest tak i tak, a nie stwarzać pole do domysłów. Sam przyznasz, że sprawa została załatwiona - jak zwykle - pod stolikiem pozdrawiam Pozdrawiam Ellena
|
|
np. produkcja biopaliwa z rzepaku! zlote zrodelko kasy.... tylko trzeba miec glowe, kase na inwestycje .... i zielone pojecie o tym:) chetnych do wspolpracy prosze o kontakt Zbych
|
|
OK, pomysłów może być wiele i s± jeszcze dziedziny w kórych można zarobić. Jednak wszystkie pomysły wymagaj± nakładu finansowego. Więc je¶li taki posiadasz to napisz do mnie i można wtedy porozmawiać. Łomża jest takim miastem, gdzie rozmowa na forum na ten temat może mieć odwrotny skutek. Na pewno nie ułatwi, a być może utrudni realizacje jakiego kolwiek planu, je¶li tylko będzie to wiadome w ogólno dostępnym portalu. W Łomży wielu utrudnia inicjatywe młodym, a nie pomaga. Poza tym s± możliwo¶ci na pozyskanie funduszy na różnego rodzaju przedsięwzięcia, o czym radni Łomżyńscy nie mówi±, a może nawet nie wiedz±. Jako przykład z takich funduszy korzysta Ełk i dla tego s± lepsi od nas. Sprawdzaj±c dane w UE to Łomża nie wyst±piła nawet z jednym wnioskiem o takie fundusze. Zaznacze, że s± to pieni±dze dawane, a nie pożyczane. Wiec tylko Łomży pogratulować, widocznie jest samowystarczalna. :-)))
|
|
Magda, nie wiem jak teraz, ale jak bylem w Lomzy 1.5 roku temu to wszystkie kafejki mialy klijetow, lecz bardzo slabe polaczenie. Jak sobie obliczylem koszta za minute, i czas jaki zajelo mi sie dostac do poczty itd itp to wyszlo mi na to ze jest o wiele lepiej z domu sie podlaczyc (jezeli to tylo chodzi o zciagniecie poczty i odpowiedz na nia), bo szybciej troche. Jedyne dobre lacza to na poczcie, lecz tam sie dostac trudno, bo jest popyt. Sharky, z przyjemnosca poczytam ta strone o ktorej mowisz. Czekamy na link. Lukasz
|
|
Wyj¶cie przez SDI tepsy (albo nawet podwójne SDI) daje spokojn± pracę z internetem dla OK 30 osób ...no chyba że zacznie się ¶ci±ganie na maksa... ...i do tego potrzebna jest osoba odpowiedzialna za kontrole, administracje i jakis maly serwerek na linuksik, żeby można było wprowadzić ograniczenia, limity.......
|
|
A czy nie bylo tam jakis przebojow z Koreanczykami (kibicami Koreanskimi), co to by oby nie imprezowali pod hotelami Polakow przez cala noc nie dajac im spac. ---- Fakt ze Korea pokazala klase, lecz wydaje mi sie ze Polska grala duzo nizej swego potencjalu......., zawsze bylem patrota. Lukasz
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |