Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Wyleciał "za wino", teraz wraca do kancelarii prezydenta |
[]-[]
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Wyleciał "za wino", teraz wraca do kancelarii prezydenta |
Wielka strata. Wspaniały tenor. Bardzo go lubiłam:(
|
|
Łódź jako pierwsze miasto w Polsce zamierza wprowadzić zakaz korzystania z torebek foliowych w handlu i usługach. Sprzedawca, który zapakuje klientowi towar w jednorazową foliową torebkę będzie musiał zapłacić nawet 5 tys. zł grzywny. – Według moich szacunków, codziennie łodzianie zużywają około 600 tys. jednorazowych toreb – mówi Krzysztof Piątkowski, autor projektu uchwały. Projekt uchwały w tej sprawie trafi pod obrady radnych już za tydzień. Jeżeli go zaakceptują, zacznie obowiązywać 1 stycznia 2008 roku. – Wyrzucona torba foliowa rozkłada się od 100 do 400 lat. A mieszkańcy naszego miasta zużywają około 600 tys. jednorazówek dziennie - uzasadnia swój projekt Krzysztof Piątkowski, radny Prawa i Sprawiedliwości. - Według moich szacunków, codziennie łodzianie zużywają około 600 tys. jednorazowych toreb - mówi Krzysztof Piątkowski, autor projektu uchwały. / Fot. Ekspress IlustrowanyWprowadzenie zakazu używania folii na terenie miasta ma zachęcić sprzedawców do pakowania towaru w ekologiczne torby papierowe. Tym, którzy nie będą się stosować do nowych przepisów grozi grzywna - od 20 do 5 tys. zł. Nowy przepis nie oznacza jednak, że towarów w folii nie będzie w ogóle. Nadal będzie można używać torebek foliowych w sytuacji, gdy są one niezbędnym opakowaniem towaru np. przy kupowaniu "na wagę" mięsa, truskawek, ale już nie pieczywa czy jabłek. http://www.wiadomosci24.pl/artykul/w_lodzi_bedzie_mandat_za_uzywanie_torebek_foliowych_w_41863.html?ses_go=f827a55910eb48360b23fcce8b91fb02 Panie i Panowie, bierzcie przykład z Łodzi. Ekologia to jest to!
|
|
hejka ja dopiero bede na I roku tam wiec wiem pewnie tyle co ty :)
|
|
No co racja to racja
|
|
wg mnie słowa krytyki nie powinny iść w kierunku budowy rond, a raczej do tych maleńkich rondeczek gdzie jest ogromny ruch (np. ul. poznańska-wojska polskiego)
|
|
Zobacz program orbiton może ci sie przyda http://www.stoff.pl/
|
|
[]-[]
|