sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Via Baltica, rospuda, natura... 1%

...chcesz pomóc ludziom, którzy stają w naszej obronie, którzy stają w obroni całości przyrody...

...w poszukiwaniu różnych informacji o Rospudzie trafiłem na to: http://www.pracownia.org.pl/prac/index.php?d=pomoz&e=artykuly&idm=237&id=278

Pracownia Na Rzecz Wszystkich Istot - im oddam swój 1%...
....a Wy? - komu oddacie swój 1%?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Via Baltica, rospuda, natura... 1%

Proponuję zajrzeć na stronę:
http://www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/wy-lij-list-do-prezydenta-i-pr

To już ostatni moment kiedy możemy ocalić Dolinę Rospudy dla przyszłych pokoleń!

Już 8698 osób wysłało list do Prezydenta i Premiera z naszej strony. Ty możesz być następny!

Pomimo protestu ponad 160 000 osób i interwencji Rzecznika Praw Obywatelskich oraz Komisji Europejskiej, wojewoda podlaski wydał pozwolenie na budowę obwodnicy Augustowa w wariancie oznaczającym zagładę Doliny Rospudy.

Powyższe pozwolenie umożliwia wykonawcy rozpoczęcie wycinki drzew w najbliższych dniach. Greenpeace do tego nie dopuści i już wkrótce znajdzie się na miejscu, aby ochraniać Dolinę Rospudy.

Wezwijmy najwyższe władze Polski - Prezydenta i Premiera - do podjęcia działań, mających na celu zatrzymanie zniszczenia jednego z najcenniejszych pod względem przyrodniczym miejsc w naszym kraju!

i jeszcze jeden list do premiera:

http://www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/ratuj-rospude

...z wyjaśnieniem gdzie jest szaleństwo!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Głos rozsądku...

http://www.wrotapodlasia.pl/pl/wiadomosci/srodowisko/Stanowisko_Polskiego_Klubu_Ekologicznego.htm

Nie pozwólcie się zmanipulować! To jest Wasz kraj! I to jest kraj inny, niż 20 lat temu! To władza jest dla ludzi, a nie ludzie mają się podporządkowywac władzy. Dość archaicznego, PRLowskiego podejścia do obywatela!

Piotrze ..., szaleństwa i amoku w jakim znalazł się cywilizowany człowiek już nie cofniesz. Nawet ta grupka protestujących ekologów niedługo wyjedzie do Irlandii lub Norwegii. Wiesz po co? Stawiać nowe fabryki. Może do Islandii - przemysłowo odławiać ostatnie ryby. Chłopie........ nasz czas już minął :(((

Pozdrawiam
Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.

Pan Bóg chciał ocalić Sodomę dla jednego sprawiedliwego. Jakkolwiek idealistyczne jest moje podejście, uważam, zawsze warto pielęgnowac różę, niezaleznie od tego, jak daleko znajduje się planeta na której ten kwiatek rośnie. Zastąp różę storczykiem, a co otrzymasz...?

...i TY (sic!) możesz zostać obywatelem Republiki Rospudy:
http://www.dolina-rospudy.pl/

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

no to mamy kolejne nowości:

Unia Europejska żąda wstrzymania prac w Dolinie Rospudy

I tak przy okazji (do ignorantów obrzucających mnie błotem nie wiem za co :) ) żeby nie było wątpliwości:
niestety nie mogę fizycznie być obecny codziennie pod Augustowem, nie umiem używać sprzętu wspinaczkowego i nie siedziałem osobiście na żadnym z Rospudzkich drzew, ale wykorzystuję wszystkie moje możliwości by wspierać tych, którzy w trosce o naturę, której częścią jesteśmy, blokują niszczenie jej cennych fragmentów.

Nie wiem, czy wiecie ale ekolodzy znaleźli czas na mobilizowanie administracji państwowej by w oczekiwaniu na wybudowanie obwodnicy postarali się zbudować kilka przejść dla pieszych sterowanych światłami, czy nawet kładek w najbardziej niebezpiecznych miejscach! Ciekawe dlaczego burmistrz i wojewodowie tak bardzo troszczący się o zdrowie i życie mieszkańców nie pomyśleli o tak prostych i stosunkowo tanich zabezpieczeniach?!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

PRL bis

Próba przeforsowania budowy obwodnicy środkiem cennego przyrodniczo terenu jest tragikomiczną farsą jako zywo przypominająca PRLowską rzeczywistośc, w której władza robiła co chciała z przyrodą (na przykład idiotycznie osuszała bagna pod kombinat rolny Wizna) wydajac na to kolosalne publiczne pieniądze. Wychowane w komunie pokolenie osobników pokroju Topczewskiego nadal stosuje wobec społeczenstwa metody godne Łukaszenki z propagandą na czele.
Powiedzcie mi, dlaczego...
- prowadzi się drogę Via Baltica trasą, jeśli dobrze pamiętam, o 40 km dłuższą (wariant B-stok kontra wariant Łomża)
- chce się zniszczyć na siłę piękne, cenne historycznie i przyrodniczo obszary,
- podkopuje się walory turystyczne regionu, z których region deklaruje czerpanie dochodu w przyszłości (sic!!!),
- buduje się na estakadzie dziwadło, którego się za groma nie poszerzy w przyszłości - wyobrażacie sobie korki nad Rospudą jak zepsuje się tam ciężarówka zimą na nieposypanej (Natura 2000) nawierzchni?)
- ponosi się potężne koszty budowy estakady, zamiast tańszej drogi standardowej,
- ryzykuje się słone finansowe kary nałozone na rząd polski, w konsekwencji na NAS!
- odwleka się decyzję o zmianie przebiegu trasy, gdy w tym czasie Augustów od lat rozjeżdżają ciężarówki!

Ja nie wiem, gdzie tu sens... A czy ktoś wie?? Jesli nie wiadomo o co chodzi, to zapewne chodzi o pieniądze... Które ktoś zaplanował sobie zarobić, a zmiana trasy mu w tym przeszkodzi...

Skoro o pieniądzach mowa:

Trasa o 40 km dłuższa, zakładając koszt budowy 1 km na poziomie 1 mln (???) to 40 mln wyrzucone na darmo
Trasa o 40 km dłuższa, to dla samochodów ciężarowych jadących 90 km/h pół godziny drogi dłużej spędzonych na przklętych polskich drogach
Trasa o 40 km dłuższa, to dla samochodu ciężarowego spalającego około 35 l ON/100 km to minimum 10-12 litrów zużytego paliwa więcej.
10-12 litrów paliwa razy milion ciężarówek to tony CO2 i innych substancji wypuszczonych w polskie powietrze
10-12 litrów paliwa to koszt około 30-40 PLN od samochodu więcej na pokonanie tego samej trasy
30-40 litrów paliwa to przy założeniu 1 miliona samochodów (tylko ciężarowych) przejeżdżających Augustów to 30-40 milionów złotych wydanych przez spedytorów i właścicieli firm transportowych polskich i zagranicznych NA DARMO
Za 30-40 milionów złotych można podnieśc pensje kierowcom, obniżyc koszty transportu i co kto jeszcze chce
Za 40 milionów zaoszczędzone na krótszej trasie, można wyremontowac 40 kilometrów innej drogi lub całkowicie oddłuzyć kilka szpitali powiatowych w naszym województwie
Hipotetyczne kary za budowę, jeśli wyniosą około 20 000 Euro/dzień, to około 30 milionów złotych rocznie wydanych na fanaberie Topczewiaka.
Razem???
40 milionów
30-40 milionów
40 milionów
przyroda
życie ludzkie

120 milionów PLN, zniszczona dolina (jak się buduje drogi obejrzyjcie sobie koło Wyszkowa - wybrana ziemia, drogi dojazdowe, nasypy, koleiny - to jest bezpowrotnie zniszczony ekosystem), zabici ludzie - to jest odium które spada na kark GDDKiA w Białymstoku.

Jeśli, co nie daj Bóg, dojdzie do kontynuacji tej durnej inwestycji, będę szukał sprawiedliwości aż do Strassburga skarżąc władze województwa o niekompetencję i marnotrastwo finansowe.
Nie stać nas na tę obwodnice!!!!
-

jacko trzeba podkreslic wyraznie, ze tylko 40 mln na dodatkowe kilometry drogi, to koszt jednorazowy, bo paliwo ciezarowek to 30-40 mln rocznie. Tak samo jak 30-40 mln zlotych kary z unii, bo kara trwac bedzie nie do przerwania prac, ale do przywrocenia poprzedniego stanu doliny a to moze potrwac... tak wiec bedzie to 80mln rocznie, a nie jednorazowo ;) Do tego doliczyc trzeba kase wydana na budowe drogi, ktora moglaby zostac sfinansowana przez Unie. Tak wiec 1 mln x dlugosc trasy dodatkowych kosztow. Podejrzewam tez, ze jesli kary nic nie dadza, to Unia pomysli nad czyms bardziej dotkliwym.
No ale sledzie musza zarobic, nie wazne jakim kosztem. I zadbac o to, zeby Lomza sie nie rozwinela za bardzo...
Dziwne, ze wojewoda podlaski interweniuje w sprawie marketu w Lomzy, bo to takie zagrozenie, a popiera ta dewastacje srodowiska i wyrzucanie kasy w bloto. Ale to przeciez wszystko drobne, dla naszego rzadu. A kartofel musi pokazac za wszelka cene, ze jego jest na wierzchu... kompleksy gora, brawo.

"Ponad tysiąc osób, w tym mieszkańcy Augustowa, podpisało się pod listem do premiera w sprawie wstrzymania budowy obwodnicy tego miasta w dolinie rzeki Rospudy. List złożyli we wtorek w Kancelarii Premiera ekolodzy, którzy w ramach akcji "zielona wstążka" zbierali podpisy. Obrońcy Rospudy zaapelowali do premiera, by przeanalizował inne warianty przebiegu obwodnicy."

http://wiadomosci.onet.pl/1489937,10,item.html

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

I trochę multimediów w temacie.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Rzadko tu się odzywam , ale Kefas ty pojęcia nie masz o przyrodzie, to traktujesz jako przygodę, chęć jakiegoś zaistnienia na tym forum, nie wiem o co ci chodzi, w dzisiejszych czasach każde miasto powinno mieć obwodnicę i nie jest to żaden wymysł, Ty nawet nie wiesz o jakie gatunki chronione tam chodzi ( ok zaraz właczysz internet i się dowiesz) jak jestes takim obrońcą to zapisz się do greenpeace i czynnie uczestnicz w tych akacjach, a Ciebie tam nie ma, nie weźmiesz teraz urlopu, tylko w wakacje, zeby wygodnie się wylegiwać na słońcu. Twoja walka polega na kilku kliknięciach w klawaiturę. Jeżeli chodzi o obwodnicę to można sie zastanowić czy tędy czy tamtędy, ale ona musi być i to już zupełnie inna sprawa.
Pozdrawiam wszystkich normalnie myślących

Ignor.

Czy ktoś wie, gdzie dokładnie jest rozbity obóz ekologów koło Szczebry?

Jeśli ktokolwiek mam mieć na tym forum pojęcie o przyrodzie to właśnie Kefas, poczytaj (jeśli chcesz) dokładniej forum to zobaczysz :). Piszesz "...w dzisiejszych czasach każde miasto powinno mieć obwodnicę.." - może i powinno ale nie musi. Aby chronić przyrodę wcale nie trzeba zapisywać się do Greenpeace. I jeszcze pozwolisz że Ciebie zacytuję "...a Ciebie tam nie ma, nie weźmiesz teraz urlopu, tylko w wakacje, zeby wygodnie się wylegiwać na słońcu. Twoja walka polega na kilku kliknięciach w klawaiturę..." - więc http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=88751&t=88751 jak już pisałem poczytaj dokładniej forum.
Pozdrawiam.

________
Malachit

...dla jasności, pisałem do tico :)

oooooooooooo !! Malachit, ryskago, jeden komp. Ona to on, on to ona. Co się dzieje?? Nieoczekiwana zmiana osobowości, DR JACKYLL & MR HYDE na naszym forum ?? Jakieś wyjaśnienie?

ADALL

Cytat z listy Darzbor.

"Pracuje w Polskiej Agencji Prasowej i wlasnie dzis stalo sie cos, co wiele osob oburzylo, a co ma wiele wspolnego ze sprawa Rospudy. Otorz w PAP jest serwis informacji Nauka w Polsce, ktory zaangazowal sie w obrone doliny. Dzis ministerstwo Nauki oficjalnie zakazalo im publikowania jakichkolwiek informacji o Rospudzie, wiecej - nakazalo usuniecie z dostepnych dla czytelnikow archiwow istniejacych juz materialow. Argumentacja jest nastepujaca - ministerstwo srodowiska zgasza pretensje, ze w serwisie finansowanym przez misterstwo nauki znalezc mozna tresci nieprzychylne, a nawet atakujace ministerstwo srodowiska. Wiec ministerstwo nauki zakazuje publikacji bo ma prawo - bo finansuje ten serwis (oczywiscie z podatkow, nie prywatnej kasy ministra). Szlag nas wszystkich trafia. Nie wiem, co z ta informacja zrobic, na razie wiadomosci jeszcze nie usunieto, czekamy, ale to kurna cenzura, jak w Moskwie. Sprawa jest malo znaczaca, bo serwis Nauka w Polsce jest dostepny dla abonujacych go naukowcow, w sumie ok. tysiaca osob, ale sam przypadek jest denerwujacy i pokazujacy mechanizmy dzialania rzadu."

tico:
dowcip polega na tym, że potrzebni są i Ci którzy siedzą na drzewach, i ci którzy dowożąi m jedzenie, i ci którzy zbierają fundusze, i ci którzy uczestniczą w medialnej dyskusji, a także Ci którzy dzielą się informacjami na takich forach jak to....
żeby tam pojechać i uczestniczyć w akcji wcale nie trzeba zapisywać się do Greenpeace'u, wystarczy chcieć...
na wakacje jeżdżę głównie na żagle, lub w góry, a dziś po pracy zrobiłem sobie mroźną wycieczkę po puszczy knyszyńskiej
a czy obwodnica musi być ? tego nie wiem.... może dałoby się szybciej uruchomić transport TIRów po torach....

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Adallu - jeden komp, dwie osoby.

________
Malachit

Czyli Gosia zmieniła płeć:)))

G a z e l a

Walka o Rospudę to nie tylko ptaszki, fiołki, storczyki i torfy. To walka o demokrację. To starcie PRLu powracającego w micie o IV RP z zachodnim modelem społeczeństwa obywatelskiego. Z jednej strony łukaszenkowskie metody pseudorządu z pseudosamorządem, z drugiej naiwna, ale inteligentna, cięta riposta młodego pokolenia, choc słaba i niepasująca do polskich realiów, bo opakowana ekologicznym idealizmem.
Mam nadzieję, że wyjdziemy z tego starcia mocniejsi! A do wszystkich zaangażowanych, niezależnie od motywacji (jeśli tylko uczciwa) - trzymajcie się! Każdy z nas jest potrzebny - nie tylko na drzewach, ale w Łomży, w Warszawie, w Brukseli też! Pokolenie Rospudy - to MY!

Malachit: no .......... uważni obserwatorzy widzą. Rozumiem, że pisząc w danej chwili nie sprawdziliście kto jest aktualnie zalogowany.....
Pozdrowienia.

ADALL

Nawet jeśli z różnych przyczyn sama nie mogę (na razie) na własne oczy ujrzeć Doliny Rospudy, całym sercem będę broniła stanowiska Kefasa i Jemu podobnych, bo.. Pan Bóg mi jeszcze rozumu nie odebrał - a przynajmniej nie całkiem! :))
Nie tak dawno temu nowohuccy mieszkańcy bronili się rękami i nogami (ponoć w ruch poszły także inne narzędzia, takie jak drągi, widły, kamienie) przed wybudowaniem stacji benzynowej tuż obok bloków mieszkalnych... Nie dziwię się im - też bym nie chciała podczas wietrzenia pomieszczeń wdychać benzynowych oparów, nie mówiąc już o niebezpieczeństwie, jakie niesie ze sobą łatwopalny charakter paliwa. Rozkopano już teren i wyciięto kilka młodych drzewek i tak zmodernizowaną i upiększoną okolicę porzucono zapewne w obawie przed wspomnianymi kamieniami...
W tym miejscu rodzi się we mnie nadzieja, że może nie wszystko jeszcze stracone, że pomimo obecności w Dolinie geodetów i innych ludzi o betonowych umysłach budowa nie ruszy z kopyta, albo zatrzyma się w porę nie "upiększając" terenu kupkami ziemi i zdewastowanymi roślinami..

Mieszkańcy Nowej Huty nie pierwszy raz pokazali, że potrafią bronić swego... Wprawdzie przy użyciu siły, ale, choć daleka jestem od akceptowania wszelkich form przemocy (czasem tylko za bardzo "drę koparę" :)), to może jest czasami jedyna słuszna droga do obrony słusznej sprawy...

Boże! Jak to dobrze, że przystąpiliśmy do tej Unii!

Pozdrowienia i szacuneczek dla Kefasa i wszystkich zaangażowanych w sprawę :)

PS. A to się porobiło... Chyba korzystam z internetu o zbyt późnej porze, porze, o której przycisk "wyloguj" staje się niewidoczny... Albo wstaję za wcześnie, kiedy to większa część Łomży pogrążona jest we śnie..:))

Ryska ............., przeniosłaś się do Łomży?? Co się dzieje ?

ADALL

..."do walki z obrońcami doliny Rospudy włączyła się policja. Komendant główny polecił policjantom rejestrować i rozpracowywać ekologów na terenie całego kraju.
Zgodnie z rozkazem pod lupą mają znaleźć się działacze i organizacje "zagrażające rządowemu programowi obwodnicy w dolinie Rospudy".
To przestępstwo - komentują prawnicy"....

Zbych

Linki może komuś się przyda do zgłebienia problemu.

http://www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/Wariant_alternatywny.pdf

http://siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/s8-augustow-suwalki.pdf

http://www.siskom.waw.pl/siskom-dzialania-rospuda.htm

No zesz *%$#@ to co? Czas sie zbierac z tego kraju? Co prawda pisalem, ze bedziemy mieli policje polityczna i powtorke z komuny, ale nawet ja nie myslalem ze tak szybko.... Czyli teraz juz oficjalnie policja jest aparatem represji wobec ludzi, ktorzy sa niewygodni dla wladzy.
Powie mi jakis zwolennik PiS jaka jest w tym momencie roznica miedzy Policja a SB?

"W niedziele 25 lutego ponownie cała Polska jet solidarna z Doliną Rospudy,
organizujcie zatem w swoich miastach manify o godz 13 podobnie jak mialo to miejsce w ubiegłą niedziele"

Katarzyna Kotiuk
Stowarzyszenie Pracownia na rzecz Wszystkich
Istot
Oddział Podlaski
ul. Świętojańska 22
lok.1
15-082 Białystok
www.pracownia.org.pl

CZY ŁOMŻA TEZ SIĘ PRZYŁĄCZY DO TEJ AKCJI???

Cholera, nie mieszkam już w Łomży, nawet nie w okolicach, ale gdyby tylko tak było, to już bym organizował wiec na Starym Rynku. Mam nadzieję że i tak znajdzie się grupa, która o 13 w niedzielę będzie miała odwagę przypiąc coś zielonego do ubrań i zebrać wjednym miejscu! Powiedzcie NIE chamstwu i arogancji władzy! NIE komunistycznym metodom Topczewskiego! NIE Krzysztofowi Putrze i zawłaszczaniu wszystkiego na potrzeby białostockiego lobby!
Jesli coś ma się zmienić w tym kraju, pokażcie, że jesteście odważni i nie dacie się zamieść pod dywan razem ze storczykami z doliny Rospudy!!!

...zrobimy, pokażemy... a oni i tak zrobią jak im do interesów pasuje i nawet nas nie zauważą a jeśli nawet, to a uśmieszkiem oleją, ot i wszystko.
"...pod ściane z niemi..." jak powiedział Pawlak....

________
Malachit

Najechało się Ekologów z różnych cześci polski i mają decydować o życiu mieszkańców Augustowa ? ....

Mam nadzieję że im dupy przemarzły w te mrozy

Nie ma to jak miłość bliźniego, tarczyn. Obawiam się, że z twoim poziomem miłosci bliźniego leżysz gdzieś głeboko poniżej strefy zamarzania, więc zimno ci nie grozi.

Trzymajcie się tam, w Augustowie!!!

taa trzymajcie się gałęzi

O widzisz, już lepiej - wykazujesz chęci :-)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org