Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Rejestracja BI |
Został kupiony samochód w Białymstoku a kupujacy jest z powiatu łomzynskiego i tu pytanie.Czy trzeba zmieniac koniecznie blachy czy mozna na starych jezdzic ?? szkoda kasy wydawać na blm Żyje By Pakować Pakuje By Żyć
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Rejestracja BI |
Trzeba koniecznie, przy każdej zmianie starostwa. Chyba, ze zmienisz miejsc zamieszkania na Bialystok w papierach. Masz na to 30 dni od zakupu na umowie. ---------------------------------------------
|
|
niby trzeba, ale kary nie ma ;) -- Wesele na kasecie VHS lub Blu-ray? Nie masz jak odtworzyć? Przerób je na DVD! http://przegrywanie.lomza.pl
|
|
kary nie ma, powiesz, ze auto kolegi :). Tylko kwestia, czy chcesz miec burdel w papierach :). W razie kradziezy samochod nie do odzyskania. Jak zglosisz, bedziesz sie tlumaczyc, czmeu nie przerejstrowales, sciaganie poprzedniego wlasciciela jako swiadke, bo umowe mozna lawo podrobic :). W razie kolizji nawet z nie twojej winy, ubezpieczyciel bedzie chcial tylko rozmawiac z wlascicielem w papierach, chyba, ze poidrobisz upowaznienie :). Ale za te pare zlotych, warto kombiniwac ? ---------------------------------------------
|
|
Nie prawda, w razie kolozji jeżeli masz umowę kupna i ja przedstawisz ubezpieczyciel \"rozmawia\" z Tobą.
|
|
Zgodne z art. 78 ust. 2. pkt. 1 prawa o ruchu drogowym, czyli \"Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu;\". Za niedopełnienie tego obowiązku grozi grzywna z art. 97 k.w. Poza tym powinieneś w ciągu 14 dni zgłosić fakt nabycia pojazdu w urzędzie skarbowym i zapłacić podatek. Za niezapłacony podatek urząd skarbowy może również wymierzyć Ci grzywnę.
|
|
Był niedawno reportaż w TV na ten temat. Jakiś prawnik od paru lat jeździ na starych blachach. OC i przeglądy robi na siebie. Jest obowiązek przerejestrowania, ale kary nie ma. P.S. Chcesz być śledziem ?
|
|
antyklakier nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jak wyżej napisałem grozi za to grzywna. Czy policjant zechce ją nałożyć to już inna sprawa.
|
|
ja tylko piszę co oglądałem facet był prawnikiem i lubi gierki prawne policjant ukarał, on odmówił przyjęcia, a sąd nie widział podstaw kary normalnym ludziom oczywiście odradzam, szkoda nerwów i kasy
|
|
na jakiej podstawie policja nalozy kare, auta od kolegi nie mozna pozyczyc? Po za tym rejstracja BI to jeszcze gorsza wiocha niz BLM, wartosc samochodu na BI 3 tysiaki w dol na mazowszu ---------------------------------------------
|
|
ja bym dopłacił żeby nie mieć BI
|
|
Owszem skarbowy musisz opłacić bo będzie grzywna. Przerejestrować teoretycznie też \"musisz\" ale nie ma za to żadnej grzywny, wiec nie musisz :)
|
|
Jeśli blachy są z tego samego powiatu, to nie trzeba ich zmieniać.
|
|
Polak to jednak nie może żyć jak nie kombinuje żenada
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |