piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Pralki - planowe usterki

Jak myślicie, z tymi planowymi usterkami w pralkach i innych urządzeniach RTV/AGD to jest prawda? Myślicie, że rzeczywiście coś jest na rzeczy? Czy są jeszcze producenci którzy nie robią takich cyrków?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Pralki - planowe usterki

Planowe to może nie są ale producenci dążąc do maksymalizacji zysków montują najtańsze podzespoły, które mogą ale nie muszą się zepsuć.

W dzisiejszych czasach najwiecej zarabia się na serwisie i dotyczy to praktycznie kazdej dziedziny czy branży. A jak serwis nie da rady to następna sztuka. Bo części są słąbej jakości to raz, a dwa, to że składają się z większych, nierozbieralnych podzespołów, które są drogie. Na przykład z branży motoryzacyjnej: łożysko w Golfie III kosztuje 20-40zł to w juz w Golfie V 150-500zł. A do tego robocizna - banalnie prosta, ale też droga. Wieża firmy Samsung ma niecałe 4 lata, a niedziała CD?MP3, kaseta(zależało mi żeby była bo mam pudło starych kaset), radio też słabo, stoi w formie dekoracji podłaczone pod komputer. Syf, nawet nie chce mi się tego naprawiać, na szczęście jest Youtube.:)

Pojawia się dużo artykułów na ten temat i wg mnie coś jest jednak na rzeczy. To nie przypadek, że pralka ulega awarii kilka miesięcy po skończonej gwarancji. Producentom po prostu nie opłaca się robić trwałych rzeczy, bo musi być w branży ruch - ze szkodą dla środowiska.
Dlatego uważam, że nie warto kupować drogich sprzętów AGD - max 1000 - 1200 zł. Rozejrzyj się też na https://deyde.com/pl/pralki jest to porównywarka cenowa ofert ze większości krajów Unii Europejskiej. Kupujesz mniej więcej na takich samych zasadach jak w PL. Przy czym na zachodzie pojawiają się zdecydowanie większe przeceny niż w kraju - bywa, że dany produkt można kupić 30% taniej od tego samego w kraju.

Trzeba też przyznać, że ostatnio dużo chłopów w Polsce zamieniło się w cipy i nie potrafią naprawić prostej rzeczy.

prosta symulacja trwałości sprzętu i wiadomo gdzie można ciąć koszty, tu odwinie się trochę miedzi z uzwojenia, tam zmieni się grubość plastiku itd.
Nikt się nie p..doli, producentowi nie zależy na kliencie, a na pieniądzach. To nie żadna teoria spiskowa a czysta matematyka.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org