Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
STARE MONETY |
witam. posiadam około 200 starych monet od 1500 do 1900r. gdzie można to wycenić??
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: STARE MONETY |
musisz poszukać w katalogach numizmatycznych , na forach ,
|
|
a gdzie takie katalogi można dostać?? forum wole omijać.
|
|
http://chomikuj.pl/Trost/Numizmatyka/09.+KATALOGI/Katalog+monet+Edmund+Kopicki,240379133.pdf http://chomikuj.pl/Trost/Numizmatyka/09.+KATALOGI/Kopicki+-+Katalog+monet/Tom+II,1673935448.pdf wystarczy poszukać ,ehhhh
|
|
Witam. chętnie obejrzę ten zbiór monet . Jeżeli znajda się jakieś ciekawe egzemplarze możemy dogadać się co do ceny.
|
|
i żeby nie było że to takie same konta :P Widzę że ip prawie takie same
|
|
Zainteresowałeś mnie kolego tematem. Powiedz wiecej o nich tzn. skad pochodza itp.
|
|
na ile to cenisz? i czy pojedynczo sprzedajesz? paresloow@wp.pl tu masz adresik wyślij kilka zdjęc ja dasz radę
|
|
nie znam człowieka, ale przypuszczam, ze spadek po przodkach swoich dostał i sytuacja zmusza go, do sprzedania w tej chwili. jakby ukradł, na pewno tu by się nie pytał.
|
|
wode leje jaki to problem tako ilość monet sprzedać albo sprawdzić ich wartość w internecie. piotrek
|
|
witam. to prywatne zbiory . nie na sprzedaż!! chce wycenić z ciekawośći by wiedzieć co mam.
|
|
A dlaczego chcesz sprzedawać swoje kolekcje? Ja bym nigdy tego nie zrobiła... numizmatyka to moja pasja. Mogłabym godzinami siedzieć i szukać nowych monet do kolekcji albo czytać artykuły na takich stronach/blogach jak http://www.skarbnicakrajowa.pl/. Wcześniej nawet nie przypuszczałam, że to hobby będzie dla mnie aż tak wciągające :)
|
|
Starych monet z katalogiem nie wycenisz, w katalogach przeważnie ceny są orientacyjne, wszystko zleży od stopnia rzadkości, ewentualnych błędów wybicia (napisałeś że masz monety z okresy wybijania ich przez mennice lokalne 1500+). Jak chcesz w miarę wycenić monety to znajdź poszukiwaną monetę na aukcjach (allegro lub aukcje numizmatów), i po takiej orientacyjnej ocenie możesz oszacować wartość swoich monet. Dokładnie obejrzyj monety, ich daty wybicia, oznaczenia mennic, ewentualne błędy wybicia, szczególnie trzeba oglądać monety srebrne, czasem trafiają się perełki. I jeszcze najważniejsza sprawa, NIE CZYŚĆ MONET, ponieważ możesz przez to obniżyć wartość monety, ważna jest patyna na starych monetach. Pozdrawiam
|
|
KzT to temat z 2013 roku tylko odkopany przez trolla by mógł zarobić kilka groszy za wklejony link
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |