Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Szanuj zieleń ŁSM |
Od pewnego czasu ja i sąsiad pisaliśmy do Prezesa Łomżyńskiej spółdzielni aby zlikwidował Parking przed Klatkami pod blokiem Kopernika 6 i odnowił Skwer z Nazwy. Bo dzisiaj przypomina On ... nie chcę się Wyrażać, ale takie cudo POWINNO powstać pod OKNAMI w.w. PREZESA, który nagminnie OLEWA sprawę ciesząć się z ZAJMOWANEGO stanowiska - NIE raczy NAWET odpisać na e-maile PISANE przez Mieszkańca w imieniu niektórych mieszkańców. Pamiętajcie Państwo o tym - Niedługo WYBORY !!!!????
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Szanuj zieleń ŁSM |
Nie wiem czy drzewa można zaliczyć do zieleni? Niedawno nagminnie na osiedlu zostały ogołocone w fatalnym stylu. Ale zapomniano o zabezpieczeniu widocznych, obciętych części drzewa. Niezabezpieczone specjalnym mazidłem czy roztworem będą gniły np. przy ul. Śniadeckego ale i wszędzie. ,,Ogrodnicy"w postaci cieciów nie maja pojęcia o ogrodnictwie i pielęgnacji drzew. Co na to profesjonalni spece od cięcia drzew?
|
|
Nie jestem specjalista odciecia drzew ale cokolwiek na ten temat czytalem.Otoz kazde ciecie to inwazja w zywy organizm Na naszych osiedlach drzewa maja po ok.30 lat.Ciecie w takim wieku stwarza ryzyko i oszpeca.Niestety tego domagaja sie mieszkancy np.ul.Sniadeckiegi i ostatnio przycinano Chopena 1.Tym mieszkancom przeszkadzaly patyczki ptaszki,ciemno sci w mieszkaniu i.t,d.Jak tym ludziom uswiadomic co czynia czy wiedza jaka role spelniaja drzewa.Chyba tylko edukacja jezeli nie jest to juz za puzno.
|
|
Bez drzew nie będzie ptaków, poza tym jest to oaza zieleni i czystego powietrza, o które powinniśmy dbać. A tak ...stoją dosłownie słupy ogołocone z gałęzi i ścięte ....od góry na zapałkę, czy ktoś nad tym panuje? Gdzie ochrona przyrody, najlepiej wszystkie wyciąć i z głowy, pustynia betonowa.
|
|
Najpierw mieszkancy powinni zrozumiec co czynia.Bylem w U.m,bylem w S M.Cholera mnie brala patrzac na ta dewastacje.Spoldzielnia Mieszkaniowa jest pod presja mieszkancow.Zbieraja oni podpisy/Tak bylo w przypadku Sniadeckiego 10 i Chopena1.Rozmawialem z tymi ludzmi.Boze oni nie mysla.A nastepny blok chyba Sniadeckiego 18-wspolnota-4 brzozy ogolocone suche i kolejne suche 3 drzewa trudno rozpoznac chyba lipy.Nie bede tym mieszkancom ublizal jedynie apeluje obudzcie sie.
|
|
nie zgodzę się. ja pisałem do spółdzielni w sprawie drzew na parkingu pod moim blokiem. po wichurach spadały gałęzie na samochody niszcząc karoserię. pozatym w lato lecą z tych drzew soki ( drzewa to lipy).auta są całe oklejone. nie wygląda to estetycznie. nie wspomnę już o krukach i wronach których akurat w moim rejonie nie brakuje. strach wyjsc na ulicę bo dostaniesz białego strzała, tyle tych gniazd narobili. jednym słowem syf kiła i mogiła przez te drzewa. nie zrozumcie mnie zle.nie jestem przeciwnikiem zieleni.wręcz przeciwnie. ale mogliby posadzic jakies inne odmiany np klon kulisty karlowy tak jak na skate parku na ks anny. duze nie rosnie, w lato super wygląda i nie ma problemu z pielęgnacją. a drzewa typu topola to chwast a nie drzewo.
|
|
Im drzewo wyzsze tym wieksza mamy z niego korzysc.U mnie przy bloku rosna tez lipy ktore brudza karoserie.Spadaja patyki ptaki robia kupki.Nigdy jednak nie wyraze zgody na tak przycinke jaka miala miejsce ostatnio na osiedlu.Ciekawe gdzie teraz wlasciciele samochodow beda ja kryc przed sloncem.A wracajac do lip byly one sadzone przy obiektach sakralnych poniewaz maja wlasciwosci...jakie warto o tym poczytac.Pozdrawiam.
|
|
no to lipa.... to niech sadzą przy obiektach sakralnych. moj blok do nich nie nalezy ;) krzychu55 nie przejmuj się przycinka. niedlugo odrosną ;)
|
|
Drzewa niestety długo rosną M@ster i brak ich odczuwa większość a samochody nie stawiać pod drzewami a w garażach. Zamiast samochodem pojeździć rowerkiem czy na pieszo zdrowiej. Niektórzy mają 100m np. do kościoła ale jadą ...samochodem!!!. Wracając do drzew ich wycinką powinien zajmować się fachowiec ogrodnik a nie cieć bezmózgowiec. Takich powinni wysłać na kurs a nawet karać.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |