Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Łomżyński "Doktor Judym". |
Mam alternatywny temat do tematu "Ochrona zdrowia - czemu jest tak źle?" w którym to lekarze strajkują o 30% podwyżki bo nie opłaca się im leczyć, co na to przysięga Hipokratesa: DEKLARACJA GENEWSKA czyli zmodyfikowana przysięga Hipokratesa Przysięgam uroczyście że, - życie moje poświęcę służbie ludzkości; -nauczycieli moich szanować będę za wiedzę, którą im zawdzięczam; -zawód mój wykonywać będę z sumiennością i godnością; -troska o zdrowie chorych będzie moim pierwszym obowiązkiem; -powierzone mi ich tajemnice szanować będę; -podtrzymywać będę ze wszystkich moich sił honor i szlachetne tradycje mego zawodu; -koledzy moi będą mi braćmi; -nie dopuszczę, by religijne, narodowe, rasowe, polityczne lub społeczne -względy były przeszkodą w spełnianiu mego obowiązku wobec cierpiącego; -mieć będę najwyższy szacunek dla życia ludzkiego już od chwili jego poczęcia; -nie użyję mej wiedzy lekarskiej przeciw prawom ludzkości nawet pod presją groźby; -z własnej woli, na mój honor uroczyście oświadczam, że tej przysięgi dochowam. Czy jest w słowach przyrzeczenia mowa o dbaniu o własne korzyści, nie ma. Tym samym nie dotrzymują słów przysięgi narażając życie ludzkie poprzez zaniechanie leczenia. Czy jest więcej takich ludzi jak doktor Marek Minda, który nie bacząc na korzyści materialne, jedzie do chorych nawet na głuchą wieś. Czasami za leczenie wystarczy sama wdzięczność i poczucie dobrze spełnionego obowiązku. troska o zdrowie chorych będzie moim pierwszym obowiązkiem; W dzisiejszy czasach pogoni za mamoną nie można spodziewać się zbyt dużo takich ludzi jak doktor Marek Minda, żeby być tak oddanym swoim pacjentom. Są to tylko jednostki w skali kraju. Jednym słowem nasz Łomżyński "Doktor Judym" Źródło: Życie na Gorąca - Marek Gluza Pozdrowienia
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Łomżyński "Doktor Judym". |
Cytuję: troska o zdrowie chorych będzie moim pierwszym obowiązkiem i tak powinno byc
|
|
"Czy jest w słowach przyrzeczenia mowa o dbaniu o własne korzyści, nie ma. " No oczywiście najlepiej mieć wszystko za darmo. Po co lekarzowi pensja. Przecież on i jego rodzina się "sama się wyżywi" jak napisałeś w innym poście. Ciekawe jestem tylko czemu ty jeszcze pobierasz wynagrodzenia za swoją pracę. Bo ci się należy, czyż nie? Może idź do swojego przełożonego i powiedz, że od pierwszego maja wsponiałomyślnie rezygnujesz, ze swojego wynagrodzenia i będziesz pracował społecznie dla dobra ogółu. Gwarantuję Ci, że twój szeg będzie albo zadowalony... Idąc to logiką za wizytę u prawnika, fryzjera, dentysty, szewca też nie powinno się płacić. Bo skoro lekarze, nie zasługują na swoje pensję to oni też... Czy też może lekarze to jakas niższa grupa społeczna według ciebie, ciekawe....
|
|
też mam wrażenie, że niektórzy lubią się posiłkować jako argumentem Przysięgą Hipokratesa. Tyle, że dotyczy ona etycznej sfery wykonywania zawodu i lekarze dobrze znają jej znaczenie. Ale co ma, u licha, piernik do wiatraka????? Co ma ww. przysięga do godnej płacy? Nic. A dlaczego? Bo w starożytności nawet nikt nie pomyślał by lekarz był niegodnie wynagradzany, bo był uważany za elitę społeczną. A teraz żadnego szacunku, najlepiej żebyśmy za darmo pracowali. Ot takie medyczne perpetum mobile... apeluję - nie mieszajcie do tego strajku etyki lekarskiej! Porozmawiajmy najwyżej o etyce naszego rządu, albo etyce ministra zdrowia!!! Bo o ich etyce, a raczej jej braku można by długo rozprawiać.
|
|
na skalę naszego regionu wątpię, czy jest obok doktora Marka Mindy inny lekarz, który jeździ do małej miejscowości, by za darmo przyjmować pacjentów. takich ludzi jak ten lekarz trzeba szanować i brać z nich przykład.
|
|
to znaczy co? wszyscy lekarze maja pracować za darmo tak? kurde, gdzie ja jestem? czuje jak krew mnie zalewa a myśl o wyjeździe jest coraz bardziej intensywna. dobra to ja proponuje żeby wszystkie usługi były "za darmo". od dzisiaj chcę się za darmo strzyc, jeździć taxówką za darmo i wogóle niech każda USŁUGA a nie tylko ta zdrowotna jest za darmo. jesteście społeczeństwem oszołomów. socjalistycznych oszołomów. i to młodzi ludzie się tak wypowiadają! zgroza.
|
|
psilocyber _ chcialabym , ale to nierealne wiec poco czas trcisz na wizjach , postawa pana doktora uswiadamia ze sa inne niz kasa cele dla czlowieka a w szczegolnosci dla lekaza , jednym z tych celow jest samorealizacja praca na rzecz innych zdrowie i zycie innych ludzi a w koncu ich usmiech ks
|
|
Problem jest w tym że w Polsce nie wszyscy są równi, ludzie ubodzy są spychani na margines, nie mają dostępu do usług medycznych, prawniczych, doradczych itp. Wcale nie wszyscy lekarze czy prawnicy powinni pracować za darmo, lecz państwo powinno zagwarantować bezproblemowy dostęp do tanich lub w szczególnych przypadkach do darmowych usług. Np przez nakaz społecznej pracy przez jeden dzień w miesiącu nałożony na lekarzy zatrudnionych w prywatnych klinikach. Ciekawym przykładem jest również model czeski, gdzie wszystkie usługi medyczne są płatne ale wizyta u lekarza rodzinnego kosztuje ok. 5zł a u specjalisty niewiele więcej. Na usługi po takich cenach może sobie chyba pozwolić sobie nawet człowiek najuboższy. A co do strajków lekarzy, mnie to irytuje, bo czy ktokolwiek z was widział kiedykolwiek biednego lekarza?
|
|
aż huczy tu od stereotypów. no i od błędów ortograficznych co tylko świadczy o wykształceniu co niektórych. ja już sie nie wypowiadam. za kilka (-naście) miesięcy czas pokaże kto miał rację. a do ulusa - zapewniam Cię, że ww. lekarz nie korzysta z energii słonecznej, je normalne jedzenie i samochód nawet ma i dom. nie z uśmiechów, młocie !!!
|
|
" Np przez nakaz społecznej pracy przez jeden dzień w miesiącu nałożony na lekarzy zatrudnionych w prywatnych klinikach. " A czemu nie na fryzjerów, taksówkarzy, weterynarzy, prawników, dentystów, architektów, geodetów.... I czemu tylko w prywatnych klinikach? Mnie na przykład jakoś na usługi dobrego prawnika nie stać, ale nie głoszę z tego powodu haseł wszem i wobec, że prawniy powinni pracować jeden dzień w tygodniu za darmo...
|
|
psolocyber piszesz do dziewczyny jesli juz wiec do ulusi :) no i tyle o wyksztalceniu :P zart oczywiscie nieobrazaj mnie "młocie !!!" ale jak podkresla maykel niewidac biednych lekarzy a ludzi ktorzy potrzebuja pomocy niestety tak i niemozna podchodzic do tego tak materialistycznie jak ty podkreslam ze "dbanie o slabszych" to jedna z cech ktora odroznia ludzi od zwierzat ks
|
|
|
MaYkeL zrownywanie wszystkich juz przezywalismy, jakos w zadnym kraju to nie wyszlo :) Zalozenia piekne, lecz niemozliwe do zrealizowania. Niby na jakiej podstawie lekarze maja pracowac iles tam czasu (nie wazne ile) spolecznie? To jest kazdego indywidualna sprawa. Obowiazek pracy spolecznej dla lekarzy zatrudnionych w prywatnych klinikach, no prooooosze, litosci. Widze, ze jestes kolejnym zwolennikiem "bezplatnej" sluzby zdrowia. Jestes sklonny zaplacic za leczenie ludzi ubogich? Prosze bardzo, przekaz pieniazki na konto organizacji charytatywnej, rozdaj na ulicy, cokolwiek, ale nie zmuszaj do tego innych! Ja chce placic tylko i wylacznie za zdrowie moje i mojej rodziny. Bogaci lekarze, hmmm, niecale 1000zl etat w szpitalu z morderczymi dyzurami, ogromna odpowiedzialnosc (czy mamy cos cenniejszego niz zdrowie i zycie?), stres, ok. 2000zl po 30 latach pracy, mila perspektywa, prawda? :)
|
|
Nie pisze z zrównywaniu ludzi, tylko o równych szansach w dostępie do opieki medycznej zarówno dla ludzi bogatych jak i ubogich. Jeśli chodzi o moje poglądy, to jestem zwolennikiem odpłatnej służby zdrowia ale w przystępnych dla każdego cenach i sprywatyzowaniu ubezpieczenia społecznego które by pokrywało koszt drogich zabiegów typu operacje. Ubezpieczenie takie powinno być obowiązkowe wśród ludzi pracujących na podobnych zasadach jak obowiązkowe jest ubezpieczenie OC. Dlaczego taksówkarze , fryzjerzy, mechanicy nie maja pracować za darmo? Bo nie ma takiej potrzeby, od ich pracy nie zależy życie, a ceny ich usług są raczej przystępne i dostępne.
|
|
MaYkel tak sie dzieje na calym swiecie akurat w polsce ludzie maja przeciez dostep do lekarza bezplatny, a ze czekaja- jakich luksusow sie spodziewac po szpitalu oplacanym przez panstwo w stanach ubodzy czy nieposiadajacy ubez. z byle czym pedza na pogotowie i przez to czekac trzeba caly dzien, zanim czlowieka przyjma perkoz placic za swoje przeciez mozesz ja place podatki w usa, ale na swoje ubez. musze placic extra, oprocz tego jeszcze place przy wizycie u lekarza a moje podatki tez ida na leczenie ubogich, no i co zrobic a'propos czech-myslisz MaYkel, ze panstwo nie doplaca do pacjenta w polsce kazdy lekarz ma mozliwosc zalozyc prywatna praktyke, a kazdy pacjent ma mozliwosc wyboru- isc panstwowo czy prywatnie mysle, ze gdyby w polsce pieniadze, ktore podatnicy placa, szly w calosci na uslugi medyczne, byloby lepiej a tak istnieje jakas idiotyczna kasa chorych, czy jak to sie teraz nazywa, sztuczny twor, ktory noszczedza na leczeniu niebotyczne kwoty, a te potem przepadaja, na sobie, bron boze, nie oszczedza, bo nie ma takiej mozliwosci przeciez- moim zdaniem tu tkwi blad, a nie w zalozeniu o bezplatnosci uslug medycznych
|
|
" Dlaczego taksówkarze , fryzjerzy, mechanicy nie maja pracować za darmo? Bo nie ma takiej potrzeby, od ich pracy nie zależy życie, a ceny ich usług są raczej przystępne i dostępne." A ja na przykład uważam, że nie ma takiej potrzeby żeby leakrze pracowali za darmo. Tak samo sobie nie przypominam, żeby wizyta u lekarza rodzinnego, czy też lekarza specjalisty wiązała się z jakąś opłatą. Więc nie pisz, że ludzi są odcięci od ich usług. A że za leczenie prywatne u lekarzy kosztuję to chyba normalne i nikt Cie nie zmusza do korzystania z ich usług (tak samo do korzystania z prywatnych szpitali, itp ) A po za tym porównaj sobie zarobki policjantów, strażaków, przecież od nich też zależy nasze życie, prawda? do zarobków w służbie zdrowia.
|
|
Z lekarzami rodzinnymi nie ma problemu, ale na specjalistyczne badania czeka się i kilka miesięcy, a na operacje można się już nie doczekać jeśli się za nią nie zapłaci. Niestety na leczenie prywatne u dentysty państwo mnie zmusza ponieważ, na koszt państwa moge sobie wyleczyć tylko 4 przednie zęby. Najwidoczniej minister pomyślał że istotne są tylko te zęby które widać ;) a jeść możemy i marchewki. A`propos czech wiem że tam państwo dopłaca do pacjęta, ale takie rozwiązanie powoduje że koszt usług pokrywają po części ludzie którzy z nich faktycznie korzystają. Natomiast po sprywatyzowaniu sektora ubezpieczeń społecznych pewnie zniknęło by te marnotrawstwo pieniędzy o których Bella wspomina.
|
|
z innej beczki - coś o lekarzach - pewna uznana łomżyńska lekarka pediatra ostatnio podczas wizyty i badania dziecka w pewnej chwili zaskoczyła mnie pewną czynnością - otóż pośliniła palce i wytarła nimi dosyć starannie plamę na bucie - to sobie pomyslałem - zaraz pójdzie i umyje ręce pod umywalką którą ma w gabinecie - nic z tych rzeczy spokojnie dokończyła badanie
|
|
Autor: psilocyber (80.240.166.---) Data: 09-04-06 17:12 a do ulusa - zapewniam Cię, że ww. lekarz nie korzysta z energii słonecznej, je normalne jedzenie i samochód nawet ma i dom. nie z uśmiechów, młocie !!! Nie z uśmiechów, ale z kopert. Pozdrowienia.
|
|
"Nie z uśmiechów, ale z kopert." To idź na prokuraturę i złóż doniesienie, skoro o tym wiesz. Proste?? Czy za skomplikowane? Chcesz to ci w punktach rozpisze co masz zrobic...
|
|
mysle ze zawod taki jak :"lekarz" niepowinien sie wiazac z mysla o dorobieniu sie na nim ludzie liczacy na zyski powinni ksztalcic sie w innym kierunku i popieram macka ktory wklejil tu czesc przysiegi nikt ich niezmuszal by zostali lekazami mogli isc na farmacje i tyrac dla zachodnich koncernow medycznych _co laczy sie z kasa jakos niewydaje mi sie by sytuacja raptownie sie pogorszyla nie ona jest na tymsamym niskim pozomie juz od lat i chetni na medycyne powinni przemyslec swoj wybor co do lapowek jak ludzie chca dawac to sie niedziwie ze lekarze biora :( ks
|
|
"mysle ze zawod taki jak :"lekarz" niepowinien sie wiazac z mysla o dorobieniu sie na nim" Oczywiście wszystko się należy.. Dziwne, czy tylko ty w przyszłości zgodziłbyś się na pracę za 800zł miesięcznie po 6 latach ciężkich studiów i roku stażu... To jakie zawodu według ciebie sa wlasciwe do "dorobienia" się? "popieram macka ktory wklejil tu czesc przysiegi nikt ich niezmuszal by zostali lekazami mogli isc na farmacje i tyrac dla zachodnich koncernow medycznych _co laczy sie z kasa" Maciek nie wkleil przysięgi hipokratesa, a po za tym mógłbyś się w końcu nauczyć, że lekarz piszę się przez "rz". "jakos niewydaje mi sie by sytuacja raptownie sie pogorszyla nie ona jest na tymsamym niskim pozomie juz od lat i chetni na medycyne powinni przemyslec swoj wybor" Zobacz ile absolwentów kierunków lekarskich zostaje w Polsce. Ależ będziesz w szoku... (i zgadnij którzy wyjeżdzają - podopowiem nie ci najgorsi)
|
|
psilocyber.... jestes jakis nadpobudliwy. przypuszczam ze jestes lekarzem i stad te krzyki... chcialabym tylko zauwazyc ze lekarze nie pracuja za darmo maja pensje i to calkiem niezle... kazdy lekarz po kilku latach pracy ma dom samochod i inne wygody... moze sobie pozwolic na wczasy za granica. a jak juz posmakuje tych wygod to chce jeszcze wiecej...i wtedy zaczyna strajkowac. i prawda jest ze wiekszosc lekarzy zapomniala o swym powolaniu lub poprostu wybralo ten zawod nie z powolania tylko z checi zysku... _____________________________________________________
|
|
akurat nie jestem. ale dość dobrze znam realia tej pracy. ale to nie jest wazne. wazne jest to, ze od niedawna mamy godpodarke rynkową i to rynek niedlugo ureguluje pewne sprawy - między innymi to, że jeśli za granicą można zarobić dużo większe pieniądze, to ludzie po prostu wyjadą. tak trudno to zrozumieć? tak samo jak wyjeżdżają np. budowlańcy, kierowcy, mechanicy itp. tylko jest mały szkopuł. otóż lekarz jest nie do zastąpienia! nie nauczysz kogoś tego zawodu w 3-4 lata. tu trzeba uczyć się latami, zainwestować w siebie, wylać trochę potu i nerwów. a doświadczenie zbiera się potem przez całe życie. dlatego gdy wyjeżdża każdy pojedynczy lekarz to jest to ogromna strata dla społeczeństwa. Tym większa im bardziej jest doświadczony oczywiście. Ale gdy liczba lekarzy spadnie poniżej krytycznego poziomu to zaczyna się liczyć każdy, nawet ten nieopierzony, który niedawno skończył studia medyczne, ale na pewno posiada WIEDZĘ MEDYCZNĄ. A ta jest niezbędna do leczenia ludzi. Jeśli tego nie rozumiecie to trudno. Ale nie możecie zabraniać lekarzom wyjazdów. To jest wolny kraj i jak się komu nie podoba to zawsze może zwinać manatki, nie? Wiec lekarze będą wyjeżdżać... ...no chyba, że coś się zmieni na lepsze. ps. informatykom tez zabraniacie wyjazdow? a prawnikom, architektom i innym wyksztalconym ludziom? ciekawy jestem. moze jeszcze zaproponujecie im żeby zwracali kasę za studia? :)))))))
|
|
"kazdy lekarz po kilku latach pracy ma dom samochod i inne wygody.." Pole golfowe w ogródku i helikopter w garaźu...
|
|
Autor: nemo (---.internetdsl.tpnet.pl) Data: 09-04-06 14:03 No oczywiście najlepiej mieć wszystko za darmo. Po co lekarzowi pensja. Przecież on i jego rodzina się "sama się wyżywi" jak napisałeś w innym poście. Ciekawe jestem tylko czemu ty jeszcze pobierasz wynagrodzenia za swoją pracę. Bo ci się należy, czyż nie? Może idź do swojego przełożonego i powiedz, że od pierwszego maja wsponiałomyślnie rezygnujesz, ze swojego wynagrodzenia i będziesz pracował społecznie dla dobra ogółu. Gwarantuję Ci, że twój szeg będzie albo zadowalony.... Na swoje wynagrodzenie to ja pracowałem 40 lat i nie mam zamiaru się znim rozstawać, czego i Wam nie życzę. Nigdzie nie pisałem że macie pracować za darmo, tylko to że swoimi strajkami szkodzicie ludziom chorym, a zarabiać to tak mało wcale nie zarabiacie i że nie ma już takich lekarzy jak doktor Marek Minda, który leczy ludzi jeżdżąc do nich i nie liczy wcale na zapłatę. Autor: psilocyber (80.240.166.---) Data: 09-04-06 15:31 też mam wrażenie, że niektórzy lubią się posiłkować jako argumentem Przysięgą Hipokratesa. Tyle, że dotyczy ona etycznej sfery wykonywania zawodu i lekarze dobrze znają jej znaczenie. Ale co ma, u licha, piernik do wiatraka????? Warszawa - wypadek na wiadukcie, lekarz przyjeżdża i stwierdza zgon pacjenta, całe szczęście że policja nie miała sprzętu do rozcinania samochodu, by wyjąć nibydenata, bo na pewno delikatnie by znim się nie obchodzili. Policjant robiąc zdjęcia zauważył, że denat poruszył palcami, tensam lekarz przyjechał ponownie i stwierdził tym razem że poszkodowany żyje i co zdarzył się cud czy ewidentna pomyłka lekarza. Warszawa - operacja na mózgu u młodego człowieka, lekarz operują zdrową półkulę, zamiast chorej. Pacjent umiera. Lekarz pomylił się etyka zachowana ale pacjent nie wytrzymał Łomża - żona wzywa pogotowie do chorego męża , przyjeżdża lekarz i stwierdza że pacjent jest przepity, bo to był okres świąteczny. Niestety był to zawał i chory umiera. Pomyłka ludzka rzecz, tylko pacjent nie zna się na żartach. Łomża - szpital wojewódzki pijana lekarz operuje starszego mężczyznę, po wybudzeniu chory umiera. Lekarz pijany etyka zachowana. Lublin - lekarz pomylił operowane nogi u małego pacjenta a ordynator martwił się żeby nie zaszkodzić lekarzowi który popełnił pomyłkę, bo straci pracę, a ma rodzinę na utrzymaniu. O pomocy dla dziecka ani słowa. Gdzie jest tu zachowana etyka lekarska? http://www.kronikatygodnia.pl/tekst.php?abcd=3654&dz=1 Można by mnożyć przykłady pomyłek lekarskich, czy któryś znich został ukarany przez Izbę Lekarską. Broń Boże, przecież to Wasi koledzy, jesteście jedną rodziną i względem siebie etyka jest zachowana. Co z pacjentami którzy cierpią, przez Wasze pomyłki, a co gorsza, jeżeli umierają. Śmiem wątpić czy lekarze znają etyczną sferę wykonywania zawodu. Liczy się tylko Mamona. Pozdrowienia.
|
|
"Można by mnożyć przykłady pomyłek lekarskich, czy któryś znich został ukarany przez Izbę Lekarską. Broń Boże, przecież to Wasi koledzy, jesteście jedną rodziną i względem siebie etyka jest zachowana. Co z pacjentami którzy cierpią, przez Wasze pomyłki, a co gorsza, jeżeli umierają. Śmiem wątpić czy lekarze znają etyczną sferę wykonywania zawodu. Liczy się tylko Mamona." Jak brakuję argumentów można zawsze sięgnąć po ten... A może byś wziął liczbę błędów lekarskich w stosunku do wszystkich zabiegów wykonywanych w Polsce. Bo dane wyciągniętę z kontekstu nie są miarą wiarygodną. Po za tym kaźdym środowisku są czarne owce i niestety nic tego nie zmieni. Ale osądzanie innych lekarzy ich miara (co z lubością czynisz) jest chyba nie w porządku. A co do mamony lekarz pracujący w pogotowiu za 10zl za godzinę robi to tylko za pieniędzy tak? Ps. Nigdzie nie napisałem, że jestem lekarzem i nim nie jestem. Po prostu przeraża mnie sytuacja, gdzie np. infomatycy zaraz po studiach zaczynają z pensją 3-4tys zł na stanowisku z zerową odpowiedzialnością, a lekarz po 20 latach pracy może liczyć na 1600zl (brutto).
|
|
nemo tobie to tylko przytakiwac / napewno mi sie rz przyda w zyciu / rownie dobrze porusz problem nauczycieli niezarabiaja wiecej , tyraja rownie ciezko, to oni ksztaltuja mlodzierz i co wazne siedza cicho prawda ?? nom ci co mysla innaczej niz ty niech siedza cicho i przytakuja bo r w rozpedzie zgubia ks
|
|
tak was czytam i czuję tę nienawiść do lekarzy. aż się leje z ekranu. jeszcze kogoś nienawidzicie? czy tylko ich? rozumiem, że zgodnie w własnym nastawieniem nie korzystacie z usług lekarzy (w końcu macie brak zaufania). życzę dużo zdrowia. a w razie choroby - pacjencie lecz się sam!!!
|
|
Lekarze: Teraz się zacznie Piątek był tylko rozgrzewką - mówią lekarze i zapowiadają dalszy ciąg walki o podwyżki. Teraz przyszedł czas na manifestacje, nieposłuszeństwo administracyjne, żądania większych pieniędzy z NFZ, a także - wzorem Podkarpacia - zbiorowe składanie wypowiedzeń z pracy. http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060410/BIALYSTOK/60409006 Więcej: Minister zdrowia Zbigniew Religa powiedział w piątek dziennikarzom, że akceptuje żądania lekarzy dotyczące podwyżek płac, ponieważ uważa, że zarabiają oni zbyt mało. Zaapelował jednocześnie do pracowników służby zdrowia, by w poniedziałek stawili się w pracy. Tymczasem prezes Naczelnej Rady Lekarskiej zapowiedział, że jeśli problemy służby zdrowia nie będą szybko rozwiązane, to może dojść do eskalacji protestów w całym kraju. Więcej: http://wiadomosci.o2.pl/?s=261&t=207717 A jak nie znajdą się pieniądze, czy lekarze za przykładem górników wymuszą siłą podwyżki idąc pod Sejm z kijami baesballowymi?
|
|
"A jak nie znajdą się pieniądze, czy lekarze za przykładem górników wymuszą siłą podwyżki idąc pod Sejm z kijami baesballowymi?" I co źle na tym górnicy wyszli? Wysokie płace, emerytury po 20 latach pracy, tylko pozazdrościć takich zdolnosci negocjacyjnych... Jak nasz premier kochany znalazł pieniądze na górnicze emerytury, to niech teraz znajdzie dla służby zdrowia..
|
|
Już raz obiecali służbie zdrowia po 203 zł podwyżki i co z tego wynikło, zwiększyło się zadłużenie szpitali, doszły koszta procesów, a pieniędzy jak nie było tak nie ma. Co z tego jak nawet wymusicie podwyżkę, jeżeli minister Religa powiedział, ze nie ma w tym roku nawet złotówki na podwyżki, chyba że dla Was specjalnie dodrukują. Jeżeli dadzą Wam, to co będą mieli dla siebie na nagrody za dobrą i wydajną pracę. Dostaniecie podwyżkę ale wirtualną i znów procesy, kredyty i dalsze zadłużenie szpitali. Nie lepiej poczekać do przyszłego roku jak proponuje minister Religa, ale umówić się na podwyżkę nie 30%, ale 40 lub 50%. Czekaliście tyle lat, to i możecie poczekać jeszcze z rok. Pozdrowienia.
|
|
"Dostaniecie podwyżkę ale wirtualną i znów procesy, kredyty i dalsze zadłużenie szpitali. Nie lepiej poczekać do przyszłego roku jak proponuje minister Religa, ale umówić się na podwyżkę nie 30%, ale 40 lub 50%. Czekaliście tyle lat, to i możecie poczekać jeszcze z rok." Po pierwsze. W styczniu NIE będzie więcej pieniędzy niż jest teraz. Czemu? Nasz budżet nie jest z gumy, nie możemy też bez końca zwiększać deficytu budżetowego (a tak wygląda nasza aktualna polityka). Podniesienie podatków da tylko krótkotrwały efekt, żeby znaleźć pieniądzę trzeba niestety ciąć rozbuchane wydatki socjalne (ależ ze mnie wstętny lumpenliberał) - wprowadzic podatek dochodowy dla rolników, zreformować krus, skończyć w końcu z dotowaniem górnictwa, stoczni, zweryfikować renty, itp itd. A jak narazie to słyszę tylko o dotowaniu paliwa dla rolników, o wprowadzeniu minimum socjalnego i o innych podobnego typu radosnych pomysłach posłów samoobrony, lpr i pisu. Jak dzięki temu będzie więcej pieniędzy w naszym budżecie to ja już teraz proponuję wziąść pod uwagę kandydaturę naszego premiera i mf przy przyznawaniu nagrody nobla w dziedzinie ekonomii.. Więc dzisiaj jest taki sam dobry termin do strajków jak w styczniu (a może i nawet lepszy bo skróci to męki koalicji samopis ).
|
|
wżyciu decydujeszsie na coś iponosisz koncekwencje jesteś ksiedzemmaszkasę zapomnij o kobietach jesteś żełnieżem zawodowym jest wojna w iraku jedziesz iniedyskutujesz toty wybrałeś taki zawód jesteś lekarzem bież pieniądze odtych coje mają alelecz wszystkich takie juest moje zdanie
|
|
weź się nie kompromituj podobnymi mądrościami. proponujesz jawną korupcję. młody chyba jesteś i niewiele zrozumiałeś z całej akcji. ostatni przeczytałem w Gazecie Wyborczej bardzo mądry artykuł jednego z najlepszych, jeśli nie najlepszego polskiego dziennikarza Jacka Żakowskiego. Proponuje przeczytać, żeby poznać punkt widzenia ludzi wykształconych i świadomych tego co tak naprawdę się dzieje i o co tu chodzi. poniżej link: http://www.ozzl.org.pl/zprac/zakowski.jpg jak ktoś przeczyta to niech przemyśli i potem zapraszam do dyskusji. tylko w tej kolejności !!!
|
|
HMmmm! Przeczytałam i faktycznie artykuł napisany porządnie, robi wrażenie! Żakowski po raz kolejny udowadnia, że wie o czym pisze. Powinno się dać to do przeczytania wszystkim politykom - może zrozumieją? Pacjenci też powinni to przeczytać !!! A tytuł dosadnie udzerza w samo sedno :))) KONIEC PAŃSZCZYZNY
|
|
200 tys. zł zadośćuczynienia i tysiąc złotych miesięcznej renty otrzyma 8-letnia dziewczynka, która wskutek założenia przez lekarzy zbyt ciasnego gipsu ma niesprawną rękę - orzekł dziś Sąd Apelacyjny w Gdańsku, podtrzymując wyrok sądu niższej instancji. Przedstawiciele szpitala bronili się twierdząc, że kłopoty zdrowotne dziecka to skutek komplikacji wywołanych przez złamanie ręki. Nie dość że wina lekarzy jest ewidentna, to jeszcze przed sądem próbowali zwalić winę na komplikacje po złamaniu. I jak tu mówić o etyce lekarzy, może nie wszystkich, ale to też nie są wyjątki. Pozdrowienia.
|
|
|
Naszego Judyma przed odsiadką po prawomocnym wyroku uratowali koledzy mający dojścia do byłego Prezydenta. Ponieważ komornik siedzi na karku , a trzeba żyć , to przydadzą się , jak napisane w artykule , i ziemniaczki i kurka i gąska i chociażby 5 złociszy. Jest to też sposób na przeżycie , bo życie to nie je bajka to je bitwa. Każdy orze jak może. Jeździło się kiedyś BMW-5 kupioną nie za swoje pieniądze , to dziś jest tak jak jest. Nie wierzcie w Judymów , to nie te czasy i nie ci ludzie.
|
|
A może doktor Minda poszedł po rozum do głowy i chce spłacić swój kredyt zaufania ludziom którz jego tym zaufaniem obdarzyli? Czym może spłacić, jak nie tym co umie i robi najlepiej. Ludziom na wsiach przydaję się taka pomoc, bo coraz większa bieda zagląda do nich i nie stać ich na opłacenie lekarza przy bezpłatnej służbie zdrowia. Pozdrowienia.
|
|
Maćku........ doktor Minda to dawno powinien juz pójść na emeryturę. Wiek robi swoje. Pamięć już także nie ta. Póki ma tak dobre zdanie i nikogo nie skrzywdził w swojej praktyce lekarskiej powinien odejść z tarczą.
|
|
Peter, doktor Minda nie jest sportowcem, że zabraknie mu formy do leczenia ludzi, a sądząc z wyglądu to chyba jeszcze nie czas na emeryturę. Jeżeli pójdzie na emeryturę, to kto będzie niósł pomoc biednym schorowanym ludziom na wsi. Czy z lekarzy którzy teraz strajkują znajdzie się chociaż jeden Judym, śmiem wątpić. Czy można zostawić tych ludzi bez pomocy. Ilu lekarzy jest wskutek pomyłek winni są śmierci pacjenta i nadal pracuje, bo koledzy pamiętają o etyce koleżeńskiej i stoją za nim murem broniąc przed karą. Jeżeli ma chęci i ochotę, to niech pomaga. Pozdrowienia.
|
|
Słusznie zauważyłeś Maćku coś co nazywamy formą odnośnie sportowców. U lekarza to wiedza i umiejętność podejmowania profesjonalnych, zawodowych decyzji. Sztuka lekarska 30-40 lat temu i teraz to zupełnie inne szkoły. Czy Ty Maćku masz pamięć takąż samą jak w wieku 20-30 lat? A skleroza u lekarza to zagrożenie życia pacjenta. To tak jak z saperem. Pomylić się można tylko raz. W ortopedii taka pomyłka to możliwość paraliżu i kalectwa do końca życia. Każdorazowo przyjmuje 50 osób !! Zakładam, że w ciągu kilku godzin (po pracy w szpitalu z dojazdem). Wypada to mniej więcej po 5 minut na pacjenta. I to się zgadza, gdyż podobny wynik jego gabinet ma w łomżyńskim szpitalu. Czy na pewno chodzi nam o ilość ?? Czy w wypadku skomplikowanych urazów kręgosłupa, zwichnięcia stawów chodzi o pobicie rekordów w ilości przyjętych pacjentów ?? Pan doktor Minda jest dobrym człowiekiem ... nie zaprzeczam. Na pewno był też dobrym lekarzem specjalistą. Zapewne ciągle mógłby być też dobrym lekarzem rodzinnym. Ale jego specjalizacja wyprzedziła go już zdecydowanie. Czas na odpoczynek!
|
|
PostPZPR-owski karierowicz (dyrektor,senator) , prawomocnie skazany , w TVN na filmie przy wielkiej figurce M. Bożej na biurku (obłuda) , dla mnnnie to lawirant szukający miękkiego lądowania. Temu panu już dziękujemy , niech sobie leczy emerytów i rolników , a w Szpitalu niech odda miejsce młodym , ambitnym , którzy chcą się specjalizować , zakładać tu rodziny i tu żyć. Maciek , gdzie Ty byłeś jak taki temat już był. Podgrzewasz stare kotlety.
|
|
Autor: OT (---.lomza.mm.pl) Data: 16-04-06 09:31 Temu panu już dziękujemy , niech sobie leczy emerytów i rolników , a w Szpitalu niech odda miejsce młodym , ambitnym , którzy chcą się specjalizować , zakładać tu rodziny i tu żyć. i tu strajkować. Ot, jeżeli był taki temat to podaj mnie namiary. Niektóre tematy powtarzają się po kilkakrotnie w krótkim odstępie czasu i jakoś nikt nie robi problemu. Ugryzła Ciebie krytyka ojca Rydzyka? Wiesz Ot, komu jak komu ale mnie stare kotlety i jeszcze do tego odgrzewane smakują. Polecam i Tobie. Pychota. Wesołych Świąt! Pozdrowienia.
|
|
Doktor Minda nie jest osamotniony w leczeniu za friko Ukarany, bo pracuje za dużo, i to w dodatku za darmo - emerytowany lekarz z Kłobucka pod Częstochową został pisemnie upomniany, bo za dużo czasu poświęcał chorym. Choć jego umowa przewidywała pracę tylko przez godzinę, leczył pacjentów niemal jak lekarz na etacie. Stanisław Lewandowski przyjął prawie tysiąc pacjentów - przy czym lekarz na etacie miał półtora tysiąca wizyt. Emerytowany lekarz mówi, że w przychodni spędza po około 5 godzin, choć pensję dostaje tylko za godzinę. To jest lekarz starej daty który dotrzymuje przysięgi Hipokratesa ne bacząc na wynagrodzenie przyjmuje chorych do ostatniego pacjenta. Ot, pokaż mnie młodego lekarza który będzie pracował z takim poświęceniem. http://fakty.interia.pl/news?inf=739249 Pozdrowienia.
|
|
|
Autor: peter (---.lom.vectranet.pl) Data: 16-04-06 19:57 Maciek .......... przestań bezmyślnie wklejać dziennikarskie bzdury !! Sam w nie nie wierzysz! I tu się mylisz, wierzę bo znam doktora Mindę dość dobrze, wierzę że są w Polsce ludzie którzy pracują bezinteresownie by pomóc innym. Peter, co prawda w oczy kole? Jesteś powiązany ze służbą zdrowia, że tak cię to dotknęło? Co tu jest dziennikarską bzdurą. Była to wiadomość podana za PAP, jednocześnie cytowało tą wiadomość kilka dzienników i telewizja publiczna, a ty dziennikarzy którzy podali tą wiadomość nazywasz oszustami, niby skąd jesteś taki pewny, że to nieprawda? Dziwisz się, że są jeszcze tacy ludzie którzy bezinteresownie i z oddaniem pracują dla tych co potrzebują pomocy i do tego nie żądają 30% podwyżek? Jednak są. http://klobuck.naszemiasto.pl/wydarzenia/590326.html http://media.wp.pl/kat,38118,wid,8266565,wiadomosc.html?ticaid=1171f http://www.obywatel.org.pl/index.php?menu=23&msgid=4909 Pozdrowienia.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |