sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy chcesz zginąć za Izrael?

Czy chcesz by w imię hasła "Za wolność waszą i naszą" w ramach działań NATO Polacy ginęli w obronie Izraela?

"Washington Post": Izrael powinien być w NATO

Ja nie chcę!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy chcesz zginąć za Izrael?

...abstrahując....

...nie chcę żeby polacy umierali za jakikolwiek kraj, za jakiekolwiek doktryny i polityczne ideały...

...jestem w stanie zrozumieć tylko jeden rodzaj poświęcenia siebie - w obronie najbliższych!...

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Zgadzam się z Kefasem, Polacy nie powinni ginąć za jakikolwiek kraj. Możecie myśleć, co chcecie ale nie chciałabym, żeby ginęli nawet za Polskę. Nie wyobrażam sobie, że ktoś miałby zginąć "za kraj" jakoś tego nie czuję.

...a co na to NATO ,NATO na to nic.:-)..biednemu zawsze wiatr w oczy i coś tam jeszcze w coś..ten ma rację kto ma pieniądze,nie zdziwię się wcale jak do tego dojdzie

Popieram stanowisko Kefasa.

żydzi powinni (...) tam gdzie jest ich miejsce, za Palestynę to NATO powinno ich bombardować a nie przyjmować

Mam nadzieję, że jakiś prokurator przeczytał ostatni post.
Jeśli nie, mam nadzieję, że ktoś prokuraturę o tym poinformuje!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Marta50 czyli co wyrazie czego podała byś się bez walki bo ci się nie podoba żeby kto kolwiek ginął. Miej tego świadomość że ludzie jeszcze tak nie dawno walczyli i ginęli za ten kraj po to też żebyś ty mogła sobie pisać na forum, chodzić do pracy szkoły mieć rodzinę trzeba do docenić.

za izrael nie,za palestynę tak.

....Uwiodła mnie przepaść jednego spojrzenia....

...przeznaczenie by umżeć, a czy poświęcenie życia za wolność nie jest najwyższym poświęceniem.

MoJe ŻyCie To MentoR.

Za Polske zawsze, bo Ziemi tej oddam ostatnia krople krwi mojej, gdyz winien to jestem Ojczyznie, w ktorej moj dom i zycie moje. Wiem Marta, ze tego nie pojmiesz, ale dziadek wpajal mi od malego patriotyzm. A co Izraela, to jesli bedzie w NATO to nei bedziemy mieli wyboru. Cyrograf podpisalismy i teraz trzeba go wypelniac.

SN4P - ja nie podpisywałem...

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

nie warto glupio ginac, za cos czego sie nie zna tym bardziej , to moje zdanie
jednakze zolnierze sami decyduja czy
walczyc w obronie obcego kraju, sami podpisuja kontrakty i trzeba nie miec wyobrazni, zeby nie myslec, ze moze gdzies tam spotka ich smierc
to nie kwestia kraju, w ktorym przyjdzie im walczyc, tylko pieniedzy
czy warto ginac za kilka tysiecy dolarow-odp jest niby prosta
dla mnie, moze dla was, ale na pewno nie dla tych, co teraz walcza w iraku
a jesli chodzi o to czy ginac za polske czy nie- nie badzcie tacy kategoryczni, czasami wieksza wartosc ma przezycie wojny poczytajcie opowiadania borowskiego, reportaze hanny krall, w czasie wojny nie ma prostych wyborow, oprocz kategorycznego 'zgine za kraj' jest matka, ktora placze ze strachu o dziecko, jest dziewczyna czy chlopak, ktorego sie kocha i wreszcie jest ogromna milosc i chec zycia
tego wszystkiego dowiedzialam sie z literatury i opowiesci dziadkow, bo sama g...o wiem o wojnie i nie moge przewidziec swoich zachowan, ale wiem jedno- nie chce znac wojny i nie chce, zeby w przyszlosci moje dzieci ja znaly

Macie wiele racji, CZY IZRAEL?? nie popieram, ale nato tak niestety. CO się zaś tyczy żołnierzy, to ich zawód i sami go wybrali, za to biora kase. Nie można oczekiwać od kogokolwiek pomocy samemu nie pomagając. a tak działa NATO.

Jeżeli rozpocznie się konflikt może nie skończyć się na izraelu i zawodowych żołnierzach - słyszeliście o pojęciu "powszechna mobilizacja" i "obowiązek obronny".

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

[...] ?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Oczywiście, że nie chcę, ale tak mi przyszło do głowy parę refleksji:

1. W oczach Izraeltów wszyscy, którzy nie chcą i którzy powyżej to napisali, właśnie się stali antysemitami...
2. Jako że napisałem to co powyżej, to w oczach Izraelitów oraz Izraelofilów prawdopodobnie już stałem się żydożercą...
3. Z drugiej strony, nie chcemy umierać za Izrael (upraszczając można powiedzieć, że za Jerozolimę), ale chcieliśmy, by Zachód w 39 umierał za Gdańsk...

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Wszystkie wojny są bez sensu. Ale nie będzie życia i rodziny, jeśli nie będzie ku temu warunków, jeśli nie będzie wolności. W obronie wolności trzeba walczyć i trzeba pomóc komuś, kto sam nie jest w stanie sobie tej wolności wywalczyć.
Wojny prowadzą jednak politycy, którzy niekoniecznie kierują szczytnymi ideałami, a jedynie pod ich przykrywką dążą do realizacji własnych celów. Świat idzie do przodu, wszystko się zmienia, zmieniają się techniki walki, ale wciąż chodzi o to samo: o jak największą strefę wpływów, a co za tym idzie o pieniądze.

To wszystko jest powalone!
:(

Ryskago masz racje wszystkie wojny są bez sensu !!!
Ps. 4000 post

Odzywa się u niektórych nasz stary, polski, przekręcony pseudopatriotyzm, którego jedynym zadaniem jest "ginąć za Ojczyznę", a to najgłuposzy wykręt od obowiązku bo ojczyznę trzeba mądrze budować, a nie ginąć. Niestety, nie jestem przekonany, że wolność była efektem naszych ofiar- inne (też sąsiednie) kraje ich nie ponosiły, i są tak samo wolne, ale nie straciły tyle co my, nie rozwalono im stolic, nie wyniszczono inteligencji więc są obecnie w lepszej sytuacji. Nie warto więc ginąc za żadne, wymyślone przez oszukańczych polityków idee : ' bo najdzielniej biją króle, a najgęściej giną chłopy"....

Zbych

Ryskago: najbardziej bezsensowne jest to, że w wojnach ginie wielu ludzi, którzy z pewnymi ideami, celami jakiegoś przywódcy czy pewnej grupy nie mają i nie chcą mieć nic wspólnego.
Jestem w stanie zrozumieć, że giną żołnierze - cóż, przykre, ale wybierając taki zawód musieli się z tym liczyć... Ale nie cywile! Czemu prawo konfliktów zbrojnych tyle razy pozostało tylko martwą literą?:(

Zbych moze Ty moze ja, moze wielu z nas ma pomysl na Ojczyzne idealistyczna - ale co z tego, skoro wybieramy rzad, ktory mialbyc lepszy. Lepszy dla nas dla Polski. I co mamy?? Kolejna parade cyrkowa. Dopoki chory poped do wladzy bedzie bral gore nad rozsadkiem, dopoty bedziemy patrzec na smutna POlska rzeczywistosc. A ginac za Ojczyzne to nie przejaw pseudopatriotyzmu - to jeden z najwazniejszych punktow w teorri patriotyzmu. Kefas Ty nie podpisywales, ale panstwo podpisalo, a Ty jestes jego komorka, wiec zyjesz wedlug jego praw i obowiazkow. Mi tez sie nie podoba idea walki zbrojnej nie dotyczacej bezposrednio interesu Polski. Wlasnie dla tego na takie misje wysylani sa ochotnicy, a nie poborowi. Wiec mozesz spac spokojnie :) do Izraela Cie nie wezma, no chyba ze kontrakt podpiszesz.

witam
po pierwsze
nie wierzę że powszechna mobilizacja bedzie potrzebna wiec na wojne pojada zawodowi wiec w czym problem
to oni wybrali za swój zawód zabijanie
a jeśli chodzi o mnie to moim zdaniem jest onz i jeślii powstanie jakaś decyzja onz o i po sprawie jedzie polska sie bić w błekitnych chełmach
sie okaże
wiecej krzyku niż to warte
iran nie zaatakuje atomami bo po co
po ataku takim to bedzie ziemia niczyja
jestem tylko za 1 wojną
obronną
brońmy polski na swojej ziemi
jeśli coś na nas napadnie ja pierwszy chwyce za karabin ale w świat nie mam zamiaru jechać
a jak jakieś państwo jest na tyle gopie żeby nas zaatakować to niech spobuje sie przekonamy
pozdrawiam

daniel

A za jaki naród w Iraku Polacy umierają?
Cała ta wojna była wymierzona w arabską partyzantkę (w tym wypadku zwaną terrorystami), walczącą z Izraelem i wszystkim co żydowskie.

Czy chcesz zginąć za Izrael? A kto chce zgninąć za np. Niemcy, oni są w NATO. A Izralel narazie nie jest i myśle że nie bedzie dopuki ma swojego protektora i obrońce USA.

Od kiedy to przywódcy narodów pytali się swoich obywateli, czy wziąć udział w wojnie? Oni decydują, a my giniemy!

Zbych

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org