sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Lepszego dowodu już nie trzeba na to że, debile lgną do Tuska i KO.

kamilkamil jeśli byś mógł to odezwij się do mnie na maila :)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Lepszego dowodu już nie trzeba na to że, debile lgną do Tuska i KO.

Co sądzicie o powstaniu czegoś takiego jak Jarmark Bożonarodzeniowy na przykład na Starym Rynku, wzorem innych miast. W Polsce spotkałem się z tym tylko w Warszawie, ale wiem że na zachodzie takie jarmarki świąteczne są też w mniejszych miastach. Moim zdaniem w takim celu Urząd Miasta powinien zakupić kilka 6-10 altanek handlowych, trochę więcej ozdób świątecznych i ustawić to na Starym Rynku. W altankach sprzedawano by ozdoby świąteczne, grzane wino, grzane piwo z miodem, muzykę świąteczną, jakieś specjały z naszego regionu, pocztówki, choinki i drobne świąteczne upominki. Ponadto jeżeli było by zapotrzebowanie na takie miejsca to inni lokalni przedsiębiorcy mogli by po odpowiednim przystrojeniu i zatwierdzeniu przez koordynatora jarmarku, sprzedawać na swoich stanowiskach swoje produkty. Czynny by był w miarę możliwości cały tydzień, w zależności od zapotrzebowania. Taki jarmark dawał by alternatywę dla ludzi, którzy są już znudzeni tym miastem i uważają że nic tu się nie dzieje. Była by to też dobra promocja produktów regionalnych.
Dla polepszenia atmosfery w weekendy na jarmarku śpiewały by i występowały lokalne zespoły i grupy. Myślę że dla Ratusza koszt tego przedsięwzięcia nie był by duży, a na pewno wprowadził by dobry klimat świąteczny i w pewien sposób poprawił postrzeganie miasta.
Poniżej kilka zdjęć z innych miast, tak mniej więcej bym to widział:
http://byway.pl/UploadedImages/84a722f9-c9b8-4a01-bd20-5ec06a91927d/970ef94a-3852-4887-a28b-acadbd140ee7.jpg
http://www.bielskocity.pl/files/pict/2012-10-13/bielsko-biala-nowosc--jarmark-bozonarodzeniowy-bratyslawa-2jY5MzAyNz_o.jpg
http://www.ecotravel.pl/14fff9a4c555fd2d2c6864a965647a66,images,0,.jpg

Proszę tylko o sensowne komentarze i merytoryczną dyskusję na ten temat.

Pomysł jest świetny. Może wpisałoby sie to w cykliczna imprezę - jak np wileńskie Kaziuki :) i przyciągnełoby z czasem wystawców np rękodzieła z całej Polski i państw ościennych. Na pewno ożywi to miasto a mieszkańcom da alternatywę kupienia innych niż masówka upominków na gwiazdkę ..
Mamy wielu twórców regionalnych ( ciekawe rzeźby, malarstwo, rękodzieło) i warto ich promować. Poza tym nasza starówka powinna żyć - a z tego co wiem - nawet kwiaciarka sprzedająca latem i jesienią kwiatki z własnego ogródka ma problemy .... A tak ładnie komponuje się z panią Hanką na ławeczce:)

OK

na makowej to nie taki kotek zaginął.

18 za godzinę i 22 za kilometr.

rudy błazen z druhem

Jest taki fajny gość ale ma załogę, który zbiera ludzi o 6 spod domów, jeździ z nimi po wioskach i wracają od 14 do 16. Płaci za taki dzień od 50zł do 70zł.

MiYu tu nie chodzi o koszty jakie sie ponosi przy robieniu prawka. Malo to takich co tatus dalby na prawko nawet jesli ono by mialo kosztowac i 4 razy wiecej? A potem dawaj ile fabryka dala... Tu wlasnie chodzi o brak wyobrazni jak napisales. Jezeli kieruje sie autem i nie jest sie pewnym manewru no to do k... nedzy nie wykonuje sie tego manewru co by sie nie dzialo i koniec. Inna sprawa ze jak nie jedzie sie samemu to trzeba tez pamietac o dociazeniu auta i o tym ze ono sie nie zachowuje tak samo jak by jechala 1 osoba wtedy noga z gazu i jedziesz te 90km/h

Od razu nie kradnij.A może ktoś pomyślał że są porzucone skoro leżały a właściciela nie było?Z samochodu nikt Ci ich nie wyjął!Na następny raz pilnuj swojego i nie zakładaj głupiego tematu!

Cholera coś mnie wzięło i skreśliło, a więc ponowie post.

Kup (s)kuter wodny bo sądzę, że od połowy grudnia zima będzie ostra, więc jak przyjdą wiosną roztopy to Łomża będzie płynąć, a (s)kuter jest na porę wiosenną-letnią-jesienną, więc będziesz miał nie dość, że szybki środek transportu to jeszcze grog, załogę i szanty do białego rana. YAAAAAR!!! Jak dobrze być piratem.

A tak całkiem serio, to zimą ceny skuterów są bardzo niskie zarówno w sieciówkach, salonach, jak i komisach. Ludzie chcą pozbyć się sprzętu z ubiegłego roku, a że nie ma sezonu to każdy grosz się dla nich liczy.

od 7 do 15.30

Do tej pory pamiętam słowa instruktora z kursu na prawko, że najsłabszym elementem w samochodzie jest człowiek. Tylko niektórzy o tym chyba nie chcą wiedzieć.
Proponuję, by na kursach prawa jazdy pokazywane były zdjęcia bez retuszu ofiar wypadków - nie samych wraków samochodów. Może to przemówiłoby do rozsądku co niektórym nieokiełznanym kandydatom na kierowcę.
Fakt, nie każdy powinien być kierowcą, nie każdy ma do tego predyspozycje.

napisalem, ze podalem nie za dobry przyklad. ;]
a odkurzacz ile METROW jest od smietnika? ;]
Ktos mogl sobie pomyslec "wyrzucil ktos, zeby nie pchac na sile do smietnika polozyl przy odkurzaczu. Coz, moje juz są zdarte, wezme je."

No ale, sfrustrowany czlowiek zrobi wszystko zeby wyszlo na jego.;] Ze swojej glupoty probuje obrocic wszystko na własną korzyść, w koncu wszyscy to ZLODZIEJE ;]

ja kupilem se koszulke i pasek i zostawilem torebke na lawce to nawet sie nie wracalem bo wiadomo ze ktos wezmie.. zadna rewelacja lezy sobie to mozna wziac..

od 7 do 17

A jak można nazwać człowieka bujającego się drogą furą zabierającego cudzą własność bo to przecie bzdet . Chodzi mi o uczciwość a nie o pieniądze
Edvard 18 a dlaczego piszesz o panach z Wiejskiej , nie ma innych ulic?

rudy błazen z druhem

Edvard a czy taki właściciel suczki ze wsi nie może jej wykastrować? Albo kotkę? Jak mam sukę i nie chcę,żeby w przyszłości jej dzieci trafiły do schroniska to albo ją na czas cieczki zamykam w domu i wychodzę z nią tylko na spacery albo ją sterylizuję,tak? Wtedy zniknie Twoje błędne koło.

PodajDalej,najpierw ogarnij INTERNET zanim zabawisz się w zakładanie tematu,potem spróbuj chociaż raz na tydzień przeczytać informacje z kraju i ze świata. I wtedy weź się mocno jebn**j w głupi łeb i zastanów czego oczekujesz od życia i codziennej polskiej rzeczywistości.

Nie interesuje mnie polityka a tylko miasto Łomża i jego mieszkańcy. Dlaczego to ma być miasto przekrętów , kumoterstwa , melin i złodziejstwa .Podobno to miasto z tradycjami?

Mizzzy sterylizacja suki to chyba koszt 250zł,w niektórych miastach może być drożej.Kastracja psa chyba kosztuje 100zł.Ja za swojego 4 lata temu płaciłam 70zł.Szkoda,że w budżecie gmin nie ma sumy przeznaczonej na kastrację.Chyba musiałaby wejść nowa ustawa.Jestem jak najbardziej za.
W tej chwili ilość bezdomnych psów jest tak ogromna,że większość nigdy nie znajdzie domów.A ile psów powinno się odebrać właścicielom z powodu złego traktowania.
Osobiście bardzo zachęcam posiadaczy psów do ich kastracji/sterylizacji.
Do schroniska wciąż trafiają nowe szczeniaki.Nie jest to dobre,bo maluchy najczęściej są źle odżywione,zarobaczone,zapchlone.Szybko łapią różne infekcje.Przychodzą chore,zarażając inne szczeniaki.
Jestem również za usypianiem ślepych miotów.Właściciel chce szybko pieski oddać i większość trafia w nieodpowiednie ręce.Jeśli nie skończą głodując całe życie na jakimś łańcuchu to wcześniej czy później zostaną gdzieś porzucone.
Niewielki procent psów trafia w naprawdę dobre warunki.

W sumie jeżeli miasto by kupiło takie altany handlowe, mogło by wykorzystać co najmniej kilka razy w roku oprócz jarmarku świątecznego. Tutaj na myśl przychodzi mi jarmark przed św. wielkanocnymi, gościniec Łomżyński, itd. Mogły by też w sezonie stać na bulwarach.

dokładnie,można by to niejeden raz wykorzystać...ale szanse na zorganizowanie czegoś takiego w Łomży są marne

Czemu marne? myślę że warto by było napisać do UM odpowiedni projekt/wniosek , dobrze to umotywować i czekać na efekty :)

PodajDalej,mnie i przypuszczam większość ludzi tu piszących też nie interesuje polityka a wiedzą że premierem jest Tusk. Ot nie trzeba do tego być politologiem. Miasto Łomża leży na terytorium państwa Polskiego które przecież od 966 jest katolickie,więc zgodnie z 7 chyba przykazaniem NIE KRADNIJ ma w tradycji od dawien dawna ale tradycja tradycją a złodziej złodziejem czy to w Łomży czy w Warszawie czy innym mieście.

czekaj czekaj... kultury? Nie bądz smieszny? a kto zaczal od obrazania WSZYSTKICH MIESZKANCOW Łomży?
podajdalej, piszesz bez sensu, co ty masz w tej glowie? Wpierw puszczasz oskarzenia, a teraz wymagasz kultury? wiec po twojemu kulturalnie ci odpowiem " wypierdalaj spac i przestan tu wiecej pisac".

Dla chcącego nic trudnego. Można skorzystać z marcowej akcji na tańsze sterylizacje.
W przypadku kotek i suczek z terenów wiejskich można zwrócić się z pomocą do fundacji Zwierzęta i My, która współfinansuje zabiegi. Czasami zdarza się, że pomagają również na terenach miejskich, jeśli sytuacja jest trudna.

Utrzymywanie swojego zwierzaka powinno być obowiązkiem właściciela. Zabiegi powinny być wykonywane w ramach opłacanego przez właścicieli podatku od posiadania psa (gorzej z kotami).

Niestety wielu ludzi wciąż wierzy w mity, że samica musi mieć przynajmniej raz młode. Nasi niedouczeni weterynarze (niektórzy) wciąz rozpowiadają ten mit, ku swemu zarobkowi. Nie mówią jednak, że niewysterylizowane zwierze żyje dłużej, a samica jest chroniona dzięki temu przed groźnymi dla jej życia chorobami.

Ludzi trzeba uświadamiać, doedukowywać, bo środowisko tego samo nie zrobi.

No i ByleJaki idę z uśmiechem spać;-D

Jak dziadowski portal i takie samo forum to po co tu wchodzisz i komentujesz?

Popracuję nad tym w najbliższych dniach w wolnych chwilach :)

to na statoilu są kamerki-poproś o monitoring i nie zawracaj ludziom gitary

Joanna 12 nie życzę abyś się trafiła na Wojska Polskiego

Tam jeżdżą inaczej bo mają ku temu drogi. Od tego sie zaczyna. Są autostardy gdzie można pocisnąć więc na normalnych drogach miejskich zwalniają. A u nas taki młody świeży kierowca nie ma gdzie poszaleć i skutki widać w ilości wypadków.

To działaj,jak coś się będzie pozytywnego działo w tym mieście to będę wiedziała czyja to zasługa. Bo to na prawdę piękne miasto.

Po zapoznaniu się z poszczególnymi postami rzeczywiście można dojść do wniosku, że zacietrzewienie co niektórych prowadzi tę dyskusje na zbyt odległe od tematu manowce.
Sprawa dotyczy mianowicie banalnego przywłaszczenia pozostawionych przez nieuwagę dywaników samochodowych. Jasne, że należałoby ich nie ruszać, bądź oddać obsłudze stacji, ponieważ właściciel będzie chciał je odzyskać.
Skoro stało się inaczej, mamy do czynienia z kradzieżą. Perfidną i złośliwą. ponieważ dywaniki przystostosowane są do konkretnych marek pojazdów i raczej "znalazca" nie będzie miał z nich pożytku.

Tymczasem tzw. forumowicze zdążyli tu napyskować ile wlezie, wmieszać w dywaniki premiera, alkaidę i cholera wie co im jeszcze ślina na języki przyniesie. Ale tak już w tym narodzie jest. Gdzie dwóch Polaków, koniecznie muszą być trzy zdania i każde odmienne.

hahahah nice try. Paint masterze, powtórzyłbyś ten wyczyn przy mnie, gdybym patrzył? Wtedy nagroda jest Twoja.

Nieźle dzieciaku, a teraz przestań używać mojego maila do rejestracji na tych wszystkich stronach, bo mi spamu narobiłeś jak stąd do warszawy.

Kwiaciarnię stawia pani z kwiaciarnią z Placu Pocztowego w Łomży. Ta osoba ma już 3 kwiaciarnie. Pamiętam jak budowała kwiaciarnie na Placu Pocztowym. Teren zabytkowy, a kwiaciarnia jednak powstała.

mam jedno pytanie,czy ta ziemia nalezy do spolczielni?czy jest to moze wlasnosc mieszkancow z pod tego bloku,trzeba to wszystko dokladnie sprawdzic,jeli mam mieszkanie wlasnosciowe to i grunt pod budynkiem jest moj,jest rosdzielony na wszystkich mieszkancow,zalezy jak duze mieszkanie posiadasz ile m2 ci sie nalezy pod budynkiem i kolo budynku.jak duza jest dzialka nalezaca do tego bloku.

Łomżyńskie Towarzystwo Opieki Nad zwierzętami może jeszcze w tym roku wykonać bezpłatnie 2 sterylizacje suczek dla osoby w trudnej sytuacji finansowej w ramach dobroczynności.
Można zgłosić się w tej sprawie do schroniska.

Treść jest ukryta

szkoda,że ja ich nie znalazłem :-((,muszę se kupić gumy,a tak bym miał.a ta kasa to przy którym bankomacie leży,bo sr am na wyrok i ją zawinę.
PO TO JELENIE MAJĄ ROGI BY JE PO ROGACH WALIĆ

Odezwij sie na maila limitedediton69@wp.pl

to prawda!raz pas nas uratuje,a raz "podstawi nogę".pasy były potrzebne w czasach,gdy jeszcze auta nie były wyposażone w poduszki.przy zdarzeniu drogowym przy normalnych prędkościach powinny wysarczyć poduszki,przy nadmiernej,bądź bardziej hartkorowym wypadku ani pasy ani poduchy nas nie ocalą.ale NAKAZ jazdy w pasach jest wbrew mej woli,a ponoć żyję w demokracji.

media?toć to pordzewiały badziew stoi!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org