Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Pisane artykuły jak z 1 klasy szkoły podstawowej? |
niezłą prowincją zajechało z tego jej listu. Kodeks cywilny Art. 545. § 1. Sposób wydania i odebrania rzeczy sprzedanej powinien zapewnić jej całość i nienaruszalność; w szczególności sposób opakowania i przewozu powinien odpowiadać właściwościom rzeczy. § 2. W razie przesłania rzeczy sprzedanej na miejsce przeznaczenia za pośrednictwem przewoźnika, kupujący obowiązany jest zbadać przesyłkę w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju; jeżeli stwierdził, że w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, obowiązany jest dokonać wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika. Art. 548. § 1. Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy. § 2. Jeżeli strony zastrzegły inną chwilą przejścia korzyści i ciężarów, poczytuje się w razie wątpliwości, że niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z tą samą chwilą. Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne). Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy. Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne. § 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej. § 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad. § 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Pisane artykuły jak z 1 klasy szkoły podstawowej? |
Skoro jest już temat o tej pizzerii to i ja wrzucę coś od siebie. Ostatnio zamówiłem pizze na wynos i niestety bardzo ale to bardzo sie rozczarowałem. Okazało sie że chyba dali jakiś dziadowski ser żółty. Gdy spróbowałem pizzy to sie okazało że z sera zrobił sie ser topiony. Wydaje mi sie że ser powinien sie ciągnąć a nie być paćkowatą masą. Zawsze jak jadłem w lokalu było wszystko ok a tutaj taka niespodzianką, może dlatego że na wynos. Niestety ostatni raz tam kupiłem pizze. DOBREJ JAKOŚCI SER NA PIZZY (najlepiej mozzarella) TO PODSTAWA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
|
|
tylko nie idz do 13 na legionów bo Ci kosiarke nastroi SWR-miarką ;P
|
|
chętnie przygarnę tego pieska :)
|
|
Może wcale to auto nie jest w takim złym stanie. Mechanicy-przemądrzali znawcy zawsze się wyśmiewają, a sami lepszymi nie jeżdżą. ja kupiłam auto, chociaż mechanik stwierdził, żeby nie brać- podczas oględzin ze sprzedawcą(przed zapłaceniem kasy). I tak wzięłam, bo mnie urzekło;). Wiadomo, że jak się kupuje auto to i tak trzeba coś w nim naprawić lub wymienić. Jeżdżę półtora roku, a mechanik niech się dalej śmieje :P
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |