sobota, 14 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Podwójne świadectwo - prawdy i głupoty

Sprzedali mecz

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Podwójne świadectwo - prawdy i głupoty

Dlaczego nie ma byc dofinasowywane prawo, ekonomia itp?
Popatrz ile jest miejsc na tych kierunkach na uczelniach panstwowych, kropla w morzu...

Wszyscy pisza, ze uczelnie prywatne sa do niczego i tylko kosza kase, ale nie wszystkie bo niektore sa i lepsze od wielu panstwowych.
Natomiast popatrzcie tez, ilu ludzi bumeluje sobie przez 5 lat na panstwowych, na kierunku gdzie ani za bardzo chetnych, ani pracy pozniej... Dlaczego wszyscy mamy sie skladac na czyjes 5 lat (albo i dluzej) beztroskiego zycia?
To wlasnie niech panstwo dofinansowuje tylko te kierunki na ktore jest zapotrzebowanie i braki specjalistow, zarowno uczelnie panstwowe i prywatne, a nie topi kase na finansowanie rzeczy nikomu niepotrzebnych, gdzie pozniej taki absolwent zasili szeregi bezrobotnych.

Dyskryminacja jest pojedyncza, a płatność następuje u studenta uczelni niepublicznej jakby dwa razy (o tym dokładnie pisałem).
Zwróćcie uwagę, że najwyższą punktację w ogólnopolskich rankingach uzyskują teraz już nie uczelnie państwowe a prywatne. Najważniejszym jednak powodem, dla którego ja chciałbym żeby finansowanie było dla wszystkich dziennych studentów, jest fakt, że uczelnie państwowe trwonią pieniądze. Mamy taki przykład nawet w Łomży. Czy wiecie ile kosztuje nas podatników powstanie kierunku takiego jak automatyka i robotyka na którym studiuje może kilkunastu studentów, a może i to nawet nie? Są to olbrzymie pieniądze wyrzucone w błoto, bo Łomża nie jest miejscem gdzie powinno się kształcić robotyków. Jest kilka politechnik w Polsce gdzie można taką edukację prowadzić i na tym koniec. Taki kierunek np. w Łomży zapewne został stworzony po kolesiowsku, a wszyscy krzyczą brawo brawo bo młodzież ma szanse rozwoju. Otóż nie. Po takiej szkole nie ma szans, a my za to płacimy. Miałem przyjemność studiować i w uczelni państwowej i w niepaństwowej. Pieniądze, które wydaje się w państwowej uczelni na jednego studenta są kilkakrotnie wyższe niż w prywatnej. Łatwo się wydaje państwowa kasę, prawda? Prywatne uczelnie wydają tyle ile potrzeba, państwowe tyle ile dadzą radę. Efekt nauczania ocenia komisja akredytacyjna i zasadniczych różnic w jakości tutaj nie ma, poza wybitnymi jednostkami naukowymi. Ustawa o jednakowym finansowaniu studentów dziennych w uczelniach państwowych i niepaństwowych zmusi państwówki do uczciwej konkurencji i gospodarnego wydawania naszych pieniędzy.
Kiedyś na uczelnię państwową dostać się nie było łatwo. Teraz nie ma z tym większego kłopotu a mimo to w państwowych uczelniach kształci się tylko jedna trzecia studentów. Ludzie nie chcą iść do państwowych uczelni, bo uczelnie są nieprzyjazne studentom i nieelastyczne w programach nauczania, a każda najdrobniejsza zmiana musi tam trwać miesiącami.
Kierunki dofinansowane powinny być wszystkie. Tylko zaoczne studia powinny być jak najbardziej płatne. Niech wolny rynek zdecyduje, która uczelnia może brać dofinansowanie bo chcą tam studiować studenci, a która nie.

Nie oszukujmy sie wiekszosc szkol wyzszych niepanstwowych to przechowalnia dla tych (mezczyzn) ktorzy uchylali sie od wojska a przy okazju zrobili sobie dyplom z marketingi albo agroturystyki. Teraz gdy powstaje armia zawodowa juz nie ma sie czego bac wiec i na studia sie juz pchac nie trzeba. Mysle ze czas to zweryfikuje a na tych dotacjach bardziej zalezy tym ktorzy maja udzialy w uczelniach prywatnych (ale ladniej wyglada na szyldzie niepanstwowych), skoro piszesz "Zwróćcie uwagę, że najwyższą punktację w ogólnopolskich rankingach uzyskują teraz już nie uczelnie państwowe a prywatne" to po co im dotacje skoro i tak sobie dobrze radza. Ja placilem przez 5 lat i zyje. 60% chlopakow na moim roku przynalo sie do tego ze wybrali studia zamiast biletu do woja.

A mi się śnią gołe baby

Smuda to pajac - krytykował Leo za zmiany ze Słowacją po których padły 2 pechowe bramki a sam wprowadził patałacha, który załatwił mecz........ .

Cracovia łowcy psów !!!

W Nowogrodzie tam gdzie Skup Złomu, dobre ceny, wiem bo sam sprzedawałem. Zależy to jednak od wielkości (z jakiego auta pochodzi). Mam też tel: 508637977.

qrde to w MSWiA w łodzi wszystko wyglada inaczej po PZP i rozmowie z psychologiem pierwszy w kolejce jest psycjiatra jak on się podpisze na obiegówce to dopiero można zacząć bieganie po specjalistach a druga sprawa u nas tych specjalistów jest w cholere;// i tak 2dni czasem 3 trzeba liczyć na wyniki moczu i krwi czeka się 2dni to samo jest z RTG płuc i zatokami a dla kobiet jeszcze cytologia.... na to tez trzeba czekać w MSWiA łódź nie sposób się wyrobić w ciągu 1dnia:((

ryba22 i widzisz nawet w takiej szkole nie jest tak, ze wszyscy maja same 5, bzdury tu piszesz. A takich samych patalachow to moze ksztalcic i nasza panstwowa uczelnia, jak przyjmuja wszystkich jak leci, bo chetnych nie ma (byby i takie roczniki, ze na informatyke przyjmowali z marszu), bo w koncu za studenta dostaja dofinansowanie...
Niektorzy chcieliby tu wierzyc, ze panstwowa zawsze lepsza od prywatnej, a to jest bzdura. Panstwowa to nie znaczy szkola z czolowki, jak UW, czy PW itd. ale tez masa marnych uczelni. I panstwowa tez wcale nie taki problem skonczyc, jak tu niektorzy mysla.

toruniak- sama rozmowa z Panią psycholog trwała ok 25 min. Kobieta nie wnikała w szczegóły, pytała ogólnikowo. pytanie-odpowiedz, pytanie-odpowiedz....żadnego drążenia tematu. Najwięcej czasu zajęły jej zapiski na mój temat...i jak miejsce się jej na kartce skończyło podziękowała za rozmowe i odprowadziła do wyjścia ;)
Mam ochotę już dziś tam zadzwonić, ale myślę sobie, że byłaby to z lekka przesada skoro wczoraj zdawałam. Usiedzieć nie mogę!

"Bo nie jest światło, by pod korcem stało."
Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan

Napewno należy sie wam jednorazowy dodatek z tytułu urodzenia dziecka. Przysługuje on osobom którzy są uprawnieni do zasiłku rodzinnego, czyli ich dochód netto nie przekracza kwoty 504 zł miesięcznie na osobę w rodzinie, jeszcze do niedawna o taki dodatem mozna było sie ubiegac nie pozniej niz do ukonczenia przez dziecko jednego roku zycia.

a ja proszę admina, moderatora, albo autora tematu. o usunięcie go w imieniu tej dziewczyny.

teraz kupiłem nowe czincze do audio z konc.czerwono i biało i podłonczyłem do N i TV i dalej nie mam głosu ani kolorów co jest czy musze nowy kupic TV czy wina kabli , bo np.w polsacie kazdy kanał ma swoje strojenie dzwieku a w N niema

kaami napisz o co dokładnie pytała Cie pani psycholog...i jesli mozesz to jakich mniej wiecej udzielałas odpowiedzi. Prosze napisz...(ms-poniedziałek).

myzorek sa 3 rodzaje testow plus ankieta i rozmowa z psycho

1 dostajesz test z chyba 120 pytaniami taki sam mlynek jak na multi

pozniej jest 2 seria tam juz chyba jest tych pytan ze 300

to wszystko jest na czas - bodajze 1,5h

pytania tego samego typu co multi plus kilka na logike tzn szeregi liczb czy dopasowywanie wyrazow na zasadzie ktory nie pasuje do reszty.
po tym jest przerwa i ostatnia sprawa czyli tablice na logike.

tablice to najwieksza blachostka.
jest bodajrze 5 seriipo 10 zadan
koncowka jest najgorsza --> tu robisz ile dasz rady takze na czas.
ale nie powiedza ci ile po prostu w pewnym momencie leci KONIEC i zbieraja testy.

na koniec gadka z psycho.
bedziesz mial praktycznie te same tematy co byly na rozmowie po multi.
te 2 rozmowy sa ze soba porownywane.

wynik idzie bezposrednio do komendy.
jesli to pchniesz to dzwonia i lecisz na wkl

tak popieram nowogrod, dobrze placi

masz LCD czy inny bo mój ma juz 9lat LG ale nie powinno byc problemów a moze sie zgadamy to bym do ciebie podjechał oczewiscie jak nie daleko to bys mi moze pomógł dopracowac wszystko bo nie moge dojsc z tym głosem oki :((

a co mnie obchodzi Jakis Kikut ?
Spierdolił mecz trudno zeby byl to mecz Reprezentacji to bym sie wkurwil

myziorek
skad mam wiedziec
pisalem ci ze wyniki otrzymasz tel.
jak nie zadzownia konczysz kariere ...

Moje dziecko również chorowało na zapalenie krtani i zgadzam się co do inhalacji.Moim zdaniem powinnaś zrobic testy na alergie.Być może z tego powodu jest krtań podrazniona i są duszności.Mojemu synowi pomógł najbardziej wyjazd nad morze na dwa tygodnie.Efetem był spokój przez dwa lata.Teraz te ataki zdarzają się sporadycznie.

kariere konczysz po multi z tego co slyszalem

slyszalem ze ludzie mogli to powtarzac moze to sciema

no ale znajoma dzisaj to zdaje to bede wiedzial na 100we co i jak

22 IV w Łomży, najprawdopodobniej w Retro na Nowogrodzkiej
wystąpi Grzegorz Kupczyk, wokalista m.in. Turbo, Non Iron i CETI !
Koncert akustyczny. Na gitarach Janusz Musielak - m.in. Non Iron i Barti Sadura - m.in. CETI. Set to najbardzie znane utwory Turbo i CETI, a także kilka rzadziej wykonywanych na żywo, głównie z repertuaru Turbo i covery -m.in. Led Zeppelin, Deep Purple, Whitesnake, Clapton, etc. czyli krótko mówiąc klasyka polskiego i światowego rocka, same evergreeny. Kupczyk jest jednym z najlepszych polskich wokalistów, tak więc szykuje się niezłe wydarzenie. Naprawdę warto się wybrać, tym bardziej, że drugiej okazji pewnie nie będzie... Kto był na koncercie Raya Wilsona ma pewną orientację, jak to będzie wyglądać, ale muzycznie będzie znacznie lepiej, bo zagra dwóch, naprawdę świetnych gitarzystów.

sprzedac chce 8 arow okoloce kociolka

moze jest ktos zainteresowany wyjazdem do olsztyna w niedziele o godz 17 moge zabrac 8 osob

"Bo nie jest światło, by pod korcem stało."
Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan

A ja myślałem że DODA będzie !!! Fest mi impreza .

uwierz mi jezeli pojdziesz na rozmowe i wykazesz sie odpowiednia wiedza pracodawca z checia przyjmie cie w swoje szeregi a pretensje swoje masz typu czemu sasiad wygral milion zlotych w lotka niech mu zabiora albo podziela na rowno z reszta

Ehh to było do przewidzenia, że będzie taka reakcja części forumowiczów. Po wypowiedziach na temat gejów i Czeczenów nic mnie już nie zdziwi na tym forum :(
Jednym słowem Kupczyk da czadu!!!

Czym jest dla mnie PiS?
Gównem!

gdzie jest w łomży jakiś sklep muzyczny?????

A jeszcze odnosnie podejscia typu "sasiad wygral milion w totka to mu zabrac albo podzielic", to mi wlasnie bardziej przypomina to sytuacje:
wygralem milion w totka, a teraz sasiedzi tez chca grac... w d*pach sie chamom poprzewracalo...

Z tego, co mówią w UP to mówiono mi tydz temu, ze marzec/kwiecień (ale właściwie one mówią, ze nie wiadomo...), a bodajże na stronie gazety wspolczesnej była wzmianka, gdzie mówiono o maju.., ale pewnie pod koniec marca się znajdą. Póki co teraz kasy na staże oficjalnie NIE MA, ale jest to możliwe.. (sprawdzone ;) Podobno kasa na staże jest, ale w pierwszej kolejności dostają ją Ci, którzy idą pierwszy raz na staż..;
no i plotka o obniżeniu wysokości stypendium stażowego o 100 to plotka, bo też o to się niedawno pytałam, a chodzi tu o to, że Panie z UP wprowadzono w błąd, który nam nieoficjalnie przekazano. Stazowe teraz wynosi ok.650,-.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org