Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Alternatywa dla gier komputerowych II |
Ciąg dalszy tematu o grach planszowych, żeby nie ciągnąć tamtego tasiemca. Kolekcja naszych gier powiększa się znacząco, wczoraj np doszło D-Day Dice. Dziś o 21 (piątek) gramy w Grę o Tron - jakby ktoś miał wolny wieczór i chciał wpaść - pisać! indar(małpa)grod.org Pocztę odbieram cały czas, więc można pisać i w ostatniej chwili.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Alternatywa dla gier komputerowych II |
Znam koleżanki co tną i mają wieki go skilla:))) a tu są nooby stare więc nie kieruj swych pytań do 50 latków:)))
|
|
Osób grających w Łomży jest coraz więcej, zebranie 6 osób do jakiejś gry nie stanowi większego problemu. Półka gier również cały czas się zwiększa, ostatnio sporo czasu spędzamy nad "Conflict of Heroes: Symulacja starć z II WŚ na poziomie drużyn. Zainteresowanych zapraszamy.
|
|
Do roboty a nie do gier komputerowych -.-
|
|
|
1. To nie są gry komputerowe 2. W większości pracujemy (średnia wieku to ok 27 lat)
|
|
Chyba zacznę ją zaniżać :)
|
|
Gramy gramy gramy. Praktycznie co tydzień toczmy jakieś boje, czy to na planszy czy też na makiecie którą wcześnie własnoręcznie ustawiamy. Tu zmagamy się z Przedwiecznym Cthulhu w kooperacyjnej planszówce Eldritch Horror A tu dla odmiany przesuwamy figurki na makiecie grając w dosyć stary system bitewny WarZone: Powoli również staramy się rozkręcić nasz rodzimy system bitewny \"Ogniem i Mieczem\", w odróżnieniu od pozostałych systemów ten oparty jest o skalę 15 mm. OiM to realistyczna, ale także bardzo „grywalna” i dynamiczna gra bitewna umieszczona w realiach XVII wiecznych wojen toczonych przez Rzeczpospolitą Obojga Narodów oraz jej głównych oponentów: Turcję, Moskwę, Szwecję, Chanat Krymski oraz Kozaków. Lata 1640 – 1676, którym przede wszystkim jest poświęcona gra, to okres niemal nieprzerwanych wojen, toczonych przez Rzeczpospolitą na wszystkich frontach, niejednokrotnie z kilkoma przeciwnikami jednocześnie. Zdjęcie powyżej przedstawia dosyć dużą rozgrywkę w skali wyprawy walnej, zazwyczaj grywa się na mniejszych \"podjazdach\". Jak ktoś jest chętny do pogrania w planszówki, ew chce poprzesuwać figurki po stole - zapraszam: indar(maupa)grod.org Jak ktoś jest zainteresowany OIM to informuję że w drodze do mnie są figurki Szwedów z których można złożyć mały \"podjazd\" - wystarczający do stoczenia bitewki. Z chęcią komuś udostępnię celem stoczenia jakiejś bitewki RON vs Szwecja.
|
|
Gramy dalej, cały czas wzbogaca się również nasza kolekcja planszówek. Kilka dni temu dostałem w ręce jeszcze świeżą grę \"Pan Lodowego Ogrodu\", stworzoną na podstawie powieści Jarosława Grzędowicza pod tym samym tytułem. Jeszcze u nas nie grana, ale opinie zbiera rewelacyjne. Zresztą jak może być inaczej gdy książka jest rewelacyjna. Swoją drogą polecam powieść każdemu miłośnikowi fantastyki - szczególnie tej polskiej. PLO to takie połączenie SF z fantasy: \"Główny bohater, Vuko Drakkainen, wyposażony w zdobycze najnowszej techniki, czyniące z niego prawie nadczłowieka, szuka na obcej planecie, zwanej Midgaard (jej poziom cywilizacyjny odpowiada naszemu wczesnemu średniowieczu), naukowców z placówki badawczej, z którymi utracono wszelki kontakt dwa lata wcześniej. Zadanie jest jednak nadzwyczaj trudne, gdyż planetę zamieszkuje antropoidalna cywilizacja, ale przede wszystkim - obecna jest tam magia. Aby upodobnić się do lokalnych mieszkańców Vuko zostaje poddany operacji oczu oraz przyjmuje lokalne imię Ulf Nitj’sefni.\" Przyznam szczerze że powieść ta wskoczyła do mojej osobistej TOP 3 - polecam. A wracając do grania - chętnych zapraszamy do kontaktu. Półka pełna gier czeka: A teraz trochę w temacie malowana figurek do \"bitewniaków\". Mój mini warsztat: Tu modele, jeden \"prosto z pudełka\", drugi po nałożeniu podkładu z koloru bazowego (ciemna zieleń): A tu ta sama figurka co z prawej po rozjaśnieniu, przed nałożeniem pozostałych kolorów: Jak będzie mi się chciało to na bieżąco będę pokazywał efekty pracy. Jak... Przypominam że idzie do mnie \"armia\" Szwecji z czasów Potopu, z chęcią komuś udostępnię do grania. I.
|
|
Heh, fajnie, pokazuj, jak idzie Ci praca. Ja się co prawda nie interesuję ani grami , ani SF, ale fajnie, że zdarzają się jeszcze ludzie, którzy mają pasję, a nie tylko siedzą przed TV ;)
|
|
Kilka zdjęć: Tu Szwedzi których z chęcią użyczę komuś do gry: A tu pancerni Rzeczypospolitej Obojga Narodów (RON-u) Te figurki są wielkości 15mm - cholernie ciężko się je maluje ;) A tu nowe malowanki WZ w skali 28mm: Przepraszam, rozjechałem forum :) Cały czas jesteśmy otwarci na nowych graczy.
|
|
Testujemy nową grę - Tezeusz.
|
|
W Białej udało mi się zachęcić do Agricoli spore grono osób .Zima idealnym czasem na chwilę z planszówką ,polecam spróbować. Pozdrawiam
|
|
Będziesz na weekend to dawaj znać - zagramy w GOT z dodatkiem ;)
|
|
Z planszówek skok do \"bitewniaków\". Zrobiłem sobie i innym graczom prezent - zestaw makiet w skali 28mm. Gramy, gramy gramy...
|
|
Jestem pod wrażeniem...
|
|
kim jestescie, gdzie i kiedy gracie, ilu was jest, macie lzejsze tytuly, dlaczego kazda gra to dosc ciezki kaliber?
|
|
Widzę że się sporo ciekawego dzieje.Mi ostatnio w końcu udało się w Warhammer RPG zagrać,akurat trafiłem na dobrego GMa ,świetna zabawa.Pozdrawiam!
|
|
Jesteśmy sektą satanistów spotykającą się na fortach w czasie pełni, tam też czynimy nasze mroczne obrzędy. ];@ A na poważnie - normalni ludzie ze średnią wieku 25 lat. Część się uczy, część pracuje - a gramy zazwyczaj w weekendy, czasem w tygodniu. Nie ma stałego składu, kto ma czas a akurat planujemy grać to przychodzi. Ale bez problemu udaje się zebrać ekipę nawet na wieloosobowe gry. Lżejsze też są, zależy jednak co masz na myśli mówiąc lżejsze. Chińczyk z pewnością nie ląduje na stole :). Na szafie jest cała masa gier, 1/3 jeszcze nie ogranych czeka na swoją kolej. Jak chcesz zerknąć to napisz maila - indar@grod.org Maćku, nasz MG zbiera drużynę do D&D - najnowszej edycji. Chyba nie miał na co kasy wydać... :)
|
|
Test. Dziwne, chce coś napisać i wyświetla mi błąd - a licznik postów nabija. :(
|
|
Zapraszamy wszystkich na naszą grupę na FB: https://www.facebook.com/pages/%C5%81om%C5%BCy%C5%84ska-inicjatywa-planszowo-strategiczna/889988851092066 Łomżyńska inicjatywa planszowo - strategiczna Mam nadzieje że dzięki temu trochę więcej osób zwróci uwagę na tą formę rozrywki. Będzie to miejsce służące umawianiu się na wszelakie spotkania, tak w lokalach jak i prywatnie, w domach. Dodatkowo, o ile czas pozwoli, będziemy tam publikować opisy gier, zdjęcia z rozgrywek itd.
|
|
Czy nadal coś takiego funkcjonuje?
|
|
Jest kilka grup gier planszowych. Polecam szukać informacji nie na forum, ale na facebooku. Tam znajdziesz więcej faktów na ten temat. Proponuję jeszcze ściągnać sobie minecrafta: http://www.valhalla.pl/gry-przegladarkowe/kategoria/minecraft/ Z tego co wiem to wielu Łomżan gra obecnie w trą grę ( sam kiedyś intensywnie grałem, jakiś czas temu dopiero przestałem). Gra ciekawa, budujesz tam swoje wlasne konstrukcje.
|
|
Aż mnie natchnęło żeby moje bitewniaki odkurzyć i wyciągnąć w końcu z szafy. Jesień, zaraz zima, więc pora w sam raz żeby wieczory spędzać przy grze. :) Gdzie najczęściej zaopatrujecie się w dodatki? My na ogół ze znajomymi robimy większe zamówienia na http://grandgamer.pl/gry-bitewne. Bo powiem tak szczerze, że jakoś niespecjalnie u nas widziałam sklepy, by dało się kupić coś sensownego do pogrania.
|
|
Alternatywa dla gier to...czytanie książek. Na początek choćby ciekawostek z neta, poświęconych odpowiednikom angielskich imion, taka nauka przez czytanie :)
|
|
Jest sporo zajęć, które mogą zastąpić gry komputerowe . Jak na przykład oglądani telewizji czy też czytanie ksiązek. Jestem jednak zdania,że gry jest to rozrywka jak każda inna. Sama lubię sobie w coś dobrego raz na jakiś czas pograć. Relaksuje mnie to. Na tej stronie jest cs 1.6 download - czyli jedna z lepszych strzelanek w jakie miałam okazję pograć. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam. Mozna się wyżyć jak cos Was w robocie wkurzy.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |