Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
SP nr 10 - nauczyciele I KLAS - KOGO POLECACIE ?? |
Witam, zapytuję rodziców dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 10 w Łomży o podpowiedź do którego nauczyciela zapisać i oczywiście dlaczego ?? Ja jako dla swojego dziecka poszukuję nauczyciela: - AMBITNEGO, - AKTYWNEGO KULTURALNIE i SPORTOWO, - by dzieci miały okazję pojechać na jakąś wycieczkę, coś zobaczyć, a przy tym by potrafił/a zorganizować CIEKAWIE LEKCJE (choć ciężko to ocenić Nam-rodzicom). Ps. Nie chcę dla swojego dziecka nauczyciela dla którego rozmowa z rodzicem na temat inny niż SKŁADKI to katorga... Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam :-) magia_2
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: SP nr 10 - nauczyciele I KLAS - KOGO POLECACIE ?? |
to nie tylko zależy od nauczyciela, ale też od rodziców:):)
|
|
Racja, ale rodzice niestety też nic nie zrobią bez AMBITNEGO NAUCZYCIELA :-( magia_2
|
|
Uwaga hejter. Normalny rodzic nie zakłada takiego tematu na forum publicznym.
|
|
Do \"syyx\": Zastanów się człowieku najpierw co wspomniane słowo oznacza, potem 20 razy przemyśl, a na końcu pisz ... Żal normalnie ... Ps. Jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia to wyraź opinię, a nie zaśmiecasz forum... Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedzi i pozdrawiam magia_2
|
|
Re magia_2, Szanowna Pani internautko jeżeli prosi Pani o nazwiska nauczycieli na forum publicznym to proszę najpierw ujawnić swoje nazwisko a nie kryć się pod tajemniczo brzmiacym nickiem. Z treści tematu wynika, że nie ma Pani zaufania do szkoły publicznej, nic nie stoi na przeszkodzie aby zdobywać wiedzę w szkole prywatnej. Na Pani prośbę wyraziłem swoja opinię. Ja osobiście wybrałbym szkołę publiczna.
|
|
Do \"syyx\": Listy i nazwiska nauczycieli nauczających są ogólnie dostępne na stronie szkół, bo są pracownikami instytucji publicznej... Powinieneś zauważyć, że nie pytam o same nazwiska, bo te znam lecz proszę o opinie POLECAJĄCE konkretnych nauczycieli wraz z podpowiedziami dlaczego akurat ta osoba a nie inna ? To chyba logiczne, że jeśli masz możliwość wyboru osoby nauczającej TWOJE dziecko to rodzic interesujący się swoim dzieckiem chce podjąć jak najlepszą decyzję dla dobra swojego dziecka ??? To tak jak z wyborem np: opiekunki do dziecka, lekarza rodzinnego, dentysty czy glazurnika. Każdy z nich specjalizuje się w określonej dziedzinie, ale jeden będzie miał większą wiedzę i zdolności od drugiego ... Chyba logiczne ?? To, że ktoś ma kwalifikacje to nie znaczy, że tak samo się stara jak inny i tych właśnie POZYTYWNIE WYRÓŻNIAJĄCYCH się chciałabym poznać... NAUCZYCIEL albo jest ambitny i potrafi rozbudzić młode umysły, albo swoim podejściem do dzieci może blokować pewne zdolności i nie zależy to od tego czy dziecko uczy się w prywatnej czy państwowej szkole/instytucji... Tak jak zapewne wiesz NAUCZYCIEL TO JEDNA Z NAJWAŻNIEJSZYCH OSÓB W ŻYCIU KAŻDEGO DZIECKA i warto wybrać mądrze. Ja do tej pory pamiętam pewną nauczycielkę niemieckiego, która była bardzo surowa, ale świetnie tłumaczyła i była/jest super profesjonalistą w swoim fachu i właśnie ją bym poleciła :-) Pozdrawiam i nie zamierzam więcej tłumaczyć Ci rzeczy tak banalnie logicznych jak w/w. Proszę o opinię które wniosą konkrety do dyskusji. Dyskutantom, którzy nie mogą/nie chcą pomóc w odpowiedzi na zadane pytanie serdecznie dziękuję. magia_2
|
|
\"NAUCZYCIEL TO JEDNA Z NAJWAŻNIEJSZYCH OSÓB W ŻYCIU KAŻDEGO DZIECKA\" najwazniejszym , najambitniejszym nauczycielem dla dziecka jest matka / ojciec i KROPKA oj słaba matka z Ciebie sadzac po tym co piszesz żenada i żal peel , dwa w jednym
|
|
Muszę się wtrącić w dyskusję, bo nie wytrzymam. magia_2 jedną z NAJWAŻNIEJSZYCH osób dla dziecka jest jego RODZIC . Proszę Cię nie wypytuj wszystkich o nauczycieli. Przecież wiadomo , że ile ludzi tyle samo jest zdań na dany temat. Dla jednej osoby jest super ten nauczyciel, dla drugiej całkiem inny. Każdy ma inne oczekiwania i dlatego śmieszy mnie takie zapytanie na forum . To Ty kształtujesz swoje dziecko i mam nadzieję , że nie zdziwaczeje jak Ty.
|
|
Co za różnica jaki nauczyciel... Każdy przekaże taka sama wiedzę. To nie jest filozofia, uczą sie dopiero podstaw.
|
|
magia - piszesz, że poszukujesz AMBITNEGO nauczyciela. Wierz mi, że ZBYT ambitny nauczyciel to też katorga - mnóstwo prac domowych, obowiązkowy udział w teoretycznie nieobowiązkowych konkursach, dodatkowe albumy, obrazki, występy itd. W końcu okazuje się, że dziecko (mimo, że jest dopiero w pierwszej klasie) nie ma ani chwili na zabawę, ciągle tylko lekcje, lekcje i lekcje. Dzieci wymęczone i zniechęcone nadmiarem obowiązków. Także wiesz - lepiej poszukać kogoś po prostu miłego, a nie koniecznie bardzo ambitnego. Co do Twoich poszukiwań odpowiedniego nauczyciela - radzę uruchom swoje bliższe i dalsze kontakty i popytaj \"po cichu\" - nie tylko Ty poszukujesz dobrego nauczyciela - jeśli przeczyta to więcej osób, to tym większa konkurencja będzie do danej nauczycielki. I tym mniejsze szanse na dostanie się Twojego dziecka do TEJ WYBRANEJ ;)
|
|
Gdy sama się uczyłam, to mój wychowawca zawsze był dla mnie najlepszy, to samo słyszałam od rówieśników z innych klas- \"mój wychowawca jest najlepszy\". Świat cyrk, ludzie komedianty!
|
|
Kochani Rodzie z nurtu wychowania bezstresowego!!!
|
|
Cytat z strony MEN: Już dziś sześciolatki i siedmiolatki często razem rozpoczynają naukę w klasach pierwszych. Jednak aby zapobiec, w miarę możliwości, tworzeniu oddziałów klasowych z uczniów, których dzieli duża różnica wieku, w latach szkolnych 2014/2015 i 2015/2016 – w szkołach, w których utworzonych będzie więcej niż 1 oddział klasy pierwszej, dzieci zostaną dobrane do poszczególnych oddziałów klasowych według wieku, począwszy od najmłodszych. Dzięki temu w oddziałach klasowych będą uczyły się dzieci w zbliżonym wieku. Wyjątkiem będą szkoły małe, w których powstanie tylko jeden oddział klasowy. Nie bardzo więc rozumiem o jakim zapisywaniu do konkretnego nauczyciela mowa.
|
|
mmmm - w sp 10 można wybrać sobie nauczyciela, do którego będzie dziecko \"chodziło\", nie zawsze te prośby są uwzględniane (np. gdy zbyt dużo dzieci zapisze się do jednego nauczyciela), no ale wybrać można.
|
|
Tak najważniejszym nauczycielem jest rodzic do pewnego wieku. Rodzic buduje kręgosłup moralny i fundamenty. Potem dziecko wychodzi do ludzi i tam poszukuje inspiracji. Ja też bym chciała aby moje dziecko uczył nauczyciel z pasją, a nie klepiący od lat to samo i udający ze o dzieciach wie wszystko, a rodzice to zlo konieczne. Każdy ma swój pomysł na wychowanie dzieci i miedzy nauczycielem a rodzicem powinien być dialog.
|
|
A przepisy? Moje dziecko też idzie w tym roku do szkoły i nic nie kombinuję z żadnymi zapisami do konkretnego nauczyciela. Ale nie wyobrażam sobie sytuacji, że w jednej klasie jest dziecko z lipca 2008 i grudnia 2009. Bo jak zaczniemy zapisywać dzieci do nauczycieli to sami doprowadzimy do takiej sytuacji. A i tak taki podział łatwo będzie podważyć, bo przepisy ministerstwa są nadrzędne.
|
|
W łomżyńskim szkolnictwie nie liczą się kompetencje i opinie rodziców, tylko układy. A już szczególnie w sp10
|
|
mmmmm - ale są wyznaczeni inni nauczyciele dla dzieci z 2008 i inni dla tych z 2009 r., więc nie będzie takiej sytuacji, o której mówisz. Jeśli jakiś rodzic chce zapisać dziecko do nauczyciela innego, niż ci wyznaczeni dla np. sześciolatków to robi to, że tak powiem na własną odpowiedzialność i są to pojedyncze przypadki, o ile w ogóle takie są. Twoje dziecko idzie chyba do innej szkoły niż sp 10? W innych szkołach nie ma takich zwyczajów dotyczących wyboru nauczyciela.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |