sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
SP nr 10 - nauczyciele I KLAS - KOGO POLECACIE ??

Witam,

zapytuję rodziców dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 10 w Łomży

o podpowiedź do którego nauczyciela zapisać i oczywiście dlaczego ??

Ja jako dla swojego dziecka poszukuję nauczyciela:

- AMBITNEGO,

- AKTYWNEGO KULTURALNIE i SPORTOWO,

- by dzieci miały okazję pojechać na jakąś wycieczkę, coś zobaczyć, a przy tym by

potrafił/a zorganizować CIEKAWIE LEKCJE (choć ciężko to ocenić Nam-rodzicom).

Ps. Nie chcę dla swojego dziecka nauczyciela dla którego rozmowa z rodzicem na

temat inny niż SKŁADKI to katorga...

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam :-)

magia_2

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: SP nr 10 - nauczyciele I KLAS - KOGO POLECACIE ??

to nie tylko zależy od nauczyciela, ale też od rodziców:):)

Racja, ale rodzice niestety też nic nie zrobią bez AMBITNEGO NAUCZYCIELA :-(

magia_2

Uwaga hejter. Normalny rodzic nie zakłada takiego tematu na forum publicznym.

Do \"syyx\":

Zastanów się człowieku najpierw co wspomniane słowo oznacza, potem 20 razy przemyśl, a na końcu pisz ... Żal normalnie ...

Ps. Jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia to wyraź opinię, a nie zaśmiecasz forum...

Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedzi i pozdrawiam

magia_2

Re magia_2,

Szanowna Pani internautko jeżeli prosi Pani o nazwiska nauczycieli na forum publicznym to proszę najpierw ujawnić swoje nazwisko a nie kryć się pod tajemniczo brzmiacym nickiem. Z treści tematu wynika, że nie ma Pani zaufania do szkoły publicznej, nic nie stoi na przeszkodzie aby zdobywać wiedzę w szkole prywatnej. Na Pani prośbę wyraziłem swoja opinię. Ja osobiście wybrałbym szkołę publiczna.

Do \"syyx\":

Listy i nazwiska nauczycieli nauczających są ogólnie dostępne na stronie szkół, bo są pracownikami instytucji publicznej...

Powinieneś zauważyć, że nie pytam o same nazwiska, bo te znam lecz proszę o opinie POLECAJĄCE konkretnych nauczycieli wraz z podpowiedziami dlaczego akurat ta osoba a nie inna ?

To chyba logiczne, że jeśli masz możliwość wyboru osoby nauczającej TWOJE dziecko to rodzic interesujący się swoim dzieckiem chce podjąć jak najlepszą decyzję dla dobra swojego dziecka ???

To tak jak z wyborem np: opiekunki do dziecka, lekarza rodzinnego, dentysty czy glazurnika. Każdy z nich specjalizuje się w określonej dziedzinie, ale jeden będzie miał większą wiedzę i zdolności od drugiego ... Chyba logiczne ??

To, że ktoś ma kwalifikacje to nie znaczy, że tak samo się stara jak inny i tych właśnie POZYTYWNIE WYRÓŻNIAJĄCYCH się chciałabym poznać...

NAUCZYCIEL albo jest ambitny i potrafi rozbudzić młode umysły, albo swoim podejściem do dzieci może blokować pewne zdolności i nie zależy to od tego czy dziecko uczy się w prywatnej czy państwowej szkole/instytucji...

Tak jak zapewne wiesz NAUCZYCIEL TO JEDNA Z NAJWAŻNIEJSZYCH OSÓB W ŻYCIU KAŻDEGO DZIECKA i warto wybrać mądrze.

Ja do tej pory pamiętam pewną nauczycielkę niemieckiego, która była bardzo surowa, ale świetnie tłumaczyła i była/jest super profesjonalistą w swoim fachu i właśnie ją bym poleciła :-)

Pozdrawiam i nie zamierzam więcej tłumaczyć Ci rzeczy tak banalnie logicznych jak w/w.

Proszę o opinię które wniosą konkrety do dyskusji.

Dyskutantom, którzy nie mogą/nie chcą pomóc w odpowiedzi na zadane pytanie serdecznie dziękuję.

magia_2

\"NAUCZYCIEL TO JEDNA Z NAJWAŻNIEJSZYCH OSÓB W ŻYCIU KAŻDEGO DZIECKA\"

najwazniejszym , najambitniejszym nauczycielem dla dziecka jest matka / ojciec i KROPKA

oj słaba matka z Ciebie sadzac po tym co piszesz

żenada i żal peel , dwa w jednym

Muszę się wtrącić w dyskusję, bo nie wytrzymam. magia_2 jedną z NAJWAŻNIEJSZYCH osób dla dziecka jest jego RODZIC . Proszę Cię nie wypytuj wszystkich o nauczycieli. Przecież wiadomo , że ile ludzi tyle samo jest zdań na dany temat. Dla jednej osoby jest super ten nauczyciel, dla drugiej całkiem inny. Każdy ma inne oczekiwania i dlatego śmieszy mnie takie zapytanie na forum . To Ty kształtujesz swoje dziecko i mam nadzieję , że nie zdziwaczeje jak Ty.

Co za różnica jaki nauczyciel... Każdy przekaże taka sama wiedzę. To nie jest filozofia, uczą sie dopiero podstaw.

magia - piszesz, że poszukujesz AMBITNEGO nauczyciela. Wierz mi, że ZBYT ambitny nauczyciel to też katorga - mnóstwo prac domowych, obowiązkowy udział w teoretycznie nieobowiązkowych konkursach, dodatkowe albumy, obrazki, występy itd. W końcu okazuje się, że dziecko (mimo, że jest dopiero w pierwszej klasie) nie ma ani chwili na zabawę, ciągle tylko lekcje, lekcje i lekcje. Dzieci wymęczone i zniechęcone nadmiarem obowiązków.
Także wiesz - lepiej poszukać kogoś po prostu miłego, a nie koniecznie bardzo ambitnego.

Co do Twoich poszukiwań odpowiedniego nauczyciela - radzę uruchom swoje bliższe i dalsze kontakty i popytaj \"po cichu\" - nie tylko Ty poszukujesz dobrego nauczyciela - jeśli przeczyta to więcej osób, to tym większa konkurencja będzie do danej nauczycielki. I tym mniejsze szanse na dostanie się Twojego dziecka do TEJ WYBRANEJ ;)

Gdy sama się uczyłam, to mój wychowawca zawsze był dla mnie najlepszy, to samo słyszałam od rówieśników z innych klas- \"mój wychowawca jest najlepszy\".

Świat cyrk, ludzie komedianty!

Kochani Rodzie z nurtu wychowania bezstresowego!!!

Cytat z strony MEN: Już dziś sześciolatki i siedmiolatki często razem rozpoczynają naukę w klasach pierwszych. Jednak aby zapobiec, w miarę możliwości, tworzeniu oddziałów klasowych z uczniów, których dzieli duża różnica wieku, w latach szkolnych 2014/2015 i 2015/2016 – w szkołach, w których utworzonych będzie więcej niż 1 oddział klasy pierwszej, dzieci zostaną dobrane do poszczególnych oddziałów klasowych według wieku, począwszy od najmłodszych. Dzięki temu w oddziałach klasowych będą uczyły się dzieci w zbliżonym wieku. Wyjątkiem będą szkoły małe, w których powstanie tylko jeden oddział klasowy.

Nie bardzo więc rozumiem o jakim zapisywaniu do konkretnego nauczyciela mowa.

mmmm - w sp 10 można wybrać sobie nauczyciela, do którego będzie dziecko \"chodziło\", nie zawsze te prośby są uwzględniane (np. gdy zbyt dużo dzieci zapisze się do jednego nauczyciela), no ale wybrać można.

Tak najważniejszym nauczycielem jest rodzic do pewnego wieku. Rodzic buduje kręgosłup moralny i fundamenty. Potem dziecko wychodzi do ludzi i tam poszukuje inspiracji. Ja też bym chciała aby moje dziecko uczył nauczyciel z pasją, a nie klepiący od lat to samo i udający ze o dzieciach wie wszystko, a rodzice to zlo konieczne. Każdy ma swój pomysł na wychowanie dzieci i miedzy nauczycielem a rodzicem powinien być dialog.

A przepisy? Moje dziecko też idzie w tym roku do szkoły i nic nie kombinuję z żadnymi zapisami do konkretnego nauczyciela. Ale nie wyobrażam sobie sytuacji, że w jednej klasie jest dziecko z lipca 2008 i grudnia 2009. Bo jak zaczniemy zapisywać dzieci do nauczycieli to sami doprowadzimy do takiej sytuacji. A i tak taki podział łatwo będzie podważyć, bo przepisy ministerstwa są nadrzędne.

W łomżyńskim szkolnictwie nie liczą się kompetencje i opinie rodziców, tylko układy. A już szczególnie w sp10

mmmmm - ale są wyznaczeni inni nauczyciele dla dzieci z 2008 i inni dla tych z 2009 r., więc nie będzie takiej sytuacji, o której mówisz. Jeśli jakiś rodzic chce zapisać dziecko do nauczyciela innego, niż ci wyznaczeni dla np. sześciolatków to robi to, że tak powiem na własną odpowiedzialność i są to pojedyncze przypadki, o ile w ogóle takie są.
Twoje dziecko idzie chyba do innej szkoły niż sp 10? W innych szkołach nie ma takich zwyczajów dotyczących wyboru nauczyciela.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org