Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Czy ŁSM może zdewastować mi balkon? |
Witam, mam pytanie dotyczące mojego balkonu w bloku należącym do ŁSM. Balkon nie jest wystający poza budynek (mieści się w głębi budynku). Zrobiłam sobie sama za swoje pieniążki ściany, podłogę-terakota, zabudowę-aby nie padało do środka. A teraz dowiaduję się, że muszę to wszystko zdjąć (nawet glazurę i terakotę) bo moja kochana ŁSM będzie robić elewację budynku (ponoć balkony się zapadają??? tylko jak może się balkon zapadać który jest w głębi budynku? To chyba i moje mieszkanie się zapada???? ) i jak nie pozdejmuję to będą rozwalać-dewastować wynajęci pracownicy. Ponieważ będą uzbrajać i robić wylewkę.... ale niestety za ułożenie glazury i terakoty ponownie muszę JA ZAPŁACIĆ za swoje pieniążki. Proszę o pomoc!!! gdzie są pieniądze z funduszu remontowego??? dlaczego chcą zdewastować to co SAMA ze swoich uzbieranych pieniędzy wyremontowałam?? czy SM uważa swoich mieszkańców za debili do realizacji inwestycji???
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy ŁSM może zdewastować mi balkon? |
Z tego co wiem, za ułożenie glazury i terakoty nie będziesz płacić, tylko za terakotę. Dziwi mnie glazura na balkonie ??? Pierwsze słyszę. Poza tym powinnaś się cieszyć, że blok odnawiają, a nie jeszcze narzekasz.
|
|
ja po prostu poszlabym do jakiegos prawnika po porade, to nic nie kosztuje, a jesl;i juz to na pewno duzo mniej niz ponowny remont.
|
|
nie jestem pewna ale kiedys slyszalam ze balkony sa wlasnoscia spoldzielni jakis problem byl tez na ul. reymonta bo mieszkaniec nie zgodzil sie na remont balkonu. Wydaje mi sie ze musisz dokladnie dowiedziec sie w spoldzielni lub poradzic jakiegos prawnika.
|
|
Za balkon nie placisz czynszu, wiec nie jest Twoj. Przy remoncie elewacji - przynajmniej w naszym bloku - lokator kupowal kafelki jakie chcial, a remontujacy ulozyli w ramach swojej pracy. I to naprawde niezle. Wspolczuj sasiadom z parteru - im te ekipy zadepcza ogrodki. ___________________________ ... & vice versa!
|
|
Miałem podobny problem. Pod moją nieobecność (byłem w Zakopanem) firma remontująca włamała się na zabudowany i zamknięty na klucz balkon. Zniszczyli wszystko szafki połamali a dywan był w gruzie po zerwanej terakocie. Wszystko zalała woda deszczowa i było do wyrzucenia. Zwróciłem się do szefa firmy o zwrot kosztów co po długich negocjacjach oddał pieniądze. Oczywiście przed wezwałem policję która zporządziła protokół. Radzę skontaktować się ze spółdzielnią a potem to już tylko patrzeć na ręce firmy remontującej.
|
|
nic innego jak sie dostosowac skuja stare kupisz nowe poloza, tarakote kupujesz tanio bo to tylko balkon i po bulu i po co te problemy sobie robic i ludziom i glupoty wipisywac z innymi nie utrudniaj sobie zycia dzunia
|
|
|
zabudowy są nie legalne :). Chyba, że ma pozwolenie, to Ci założą z powrotem ---------------------------------------------
|
|
nie legalny to jestes ty
|
|
Ja bym tak bardzo nie walczył z remontem balkonu. W razie odmowy jak nasz balkon zacznie przeciekać, co odbije się na suficie balkonu pod nami przyjdzie nam płacić za wyrządzone szkody. Od 2014 płytki a dokładnie to chyba gres i robociznę dostarcza wykonujący remont. Wiem, że różne są gusta ale wydaje mi się, że jak wszystkie balkony w bloku są wykonane w jednolitej tonacji z tego samego materiału estetyka bloku zyskuje. Swoją drogą wydaje mi się, że najbardziej na remonty burzą się ludzie starsi którzy uważają wykonane przez nich zabudowy za cuda architektury a które są w większości zbudowanymi z byle czego bezwartościowymi samoróbkami. W przypadku profesjonalnych aluminiowych zabudów to już sprawa mniej klarowna.
|
|
Zabudowy nie neguję, że muszę ją zdjąć - wiadomo mogą uszkodzić wymieniając płytę balkonową. Przecież później ją ponownie założę... Ale terakotę i glazurę? "Ja bym tak bardzo nie walczył z remontem balkonu. W razie odmowy jak nasz balkon zacznie przeciekać, co odbije się na suficie balkonu pod nami przyjdzie nam płacić za wyrządzone szkody." Terakotę mam od 7 lat - jakoś do tej pory nie przeciekało do sąsiadki. Inaczej było gdy mi balkon zalało z dachu.... wtedy ŁSM załatała dach ale remontu balkonu NIE - robiłam w swoim zakresie. Czy nie lepiej by było, że kto ma już terakotę i nie chce wymieniać to niech nie zmuszają? i mniejszy koszt poniesie SM i mieszkańcy zadowoleni... Jeśli chodzi o jednolite balkony - przecież mam balkon w głębi budynku, podłogi nie widać a i kolor wnętrza (później i tak pomaluję sobie na zielono) - jednolitość w tym przypadku to jedynie płyta balustrady, którą chcą wymienić...
|
|
re;madzia1 ...z tymi wylewkami to bywa rożnie ,czasem wyleją 5-8 cm betonu chyba tylko po to by parapet się trzymał ...jedyna szansa to domówić sie z szefem firmy .
|
|
robota musi byc zrobiona nie ma zadnej dogadywania sie z szefem
|
|
przecież nie można balkonu przemalować po remoncie !!! Przez takie samoróbki będziemy mieszkać dalej w "cyrku Europy", gdzie wszystko jest nie jednolite i wyrwane z kontekstu. A po co Ci ta balustrada ? Po za tym dziś nie przecieka, a za rok, dwa ? To tylko utrudnianie, typowo polskie :) ---------------------------------------------
|
|
po za tym pousuwali ogrodzenia od ogródków, aby Straż itp. mogła dojechać, a niektórzy znowu ogrodzenia zrobili, i to takie, gdzie demontaż w razie czego trudny. Ciekawe, czemu tym ŁSM się nie interesuje. ---------------------------------------------
|
|
dvw--popieram.Niech spółdzielnia zajmie się brudem w piwnicach,bo starch tam wejść.Jak w dawnych kamienicach--smród,brud i ubóstwo Wyleczyć można tylko tego, kto chce być zdrowy...
|
|
Autor: oburzonamama no co ty gadasz gdszie takie piewnice sa jeszcze?
|
|
lomzyk -oj są,wejdż do bloków na Broniewskiego,zawał murowany;/ Wyleczyć można tylko tego, kto chce być zdrowy...
|
|
to nie wiedzialem ze jeszcze takie owe bloki sa to znaczy ze praca jest tylko spoldzielnia wali w trabke
|
|
naturalnie,że tak--pracy jest full,oby mieli za co remontować,tylko pytanie--gdzie są fundusze remontowe? Wyleczyć można tylko tego, kto chce być zdrowy...
|
|
pewnie w ich domach byly remonty i zabraklo:((((
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |