Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Kto powinien zakładać gips w szpitalu. |
Byłem w UDSK Białystok gips na nogę zakładał lekarz, a jak jest w Łomży. Bo słyszałem że w Łomży gipsy zakładają sanitariusze, czy tak powinno być? Chodzi o dziecko dlatego nie wiem czy to jest jakaś różnica!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Kto powinien zakładać gips w szpitalu. |
tak a nie inaczej
|
|
pod koniec sierpnia miałem zakładany gips rozmawiałem z tym co zakłada i mówił że to ma się niedługo zmienić lekarze będą zakładać gips
|
|
Gips powinien zakładać tylko i wyłącznie lekarz. A dlaczego u nas jest inaczej możesz zapytać pewnie dyrektora szpitala.
|
|
Chodzi mi o to że mogą się pojawić różne powikłania. W Białymstoku mówiono mi że powinien zakładać to lekarze, względu na to że jest to medyczna czynność.
|
|
|
Sanitariusz nie powinien zakładać sam gipsu ewentualnie pod nadzorem lekarza.W Łomży jednak wyszkolono sanitariuszy aby nie hałasowali za dużo i zakładali.Prawda jest jednak taka że taki sanitariusz który gips zakłada od lat kilkunastu prawdopodobnie zrobi to lepiej niż doktor.
|
|
Zakładanie opatrunków gipsowych stanowi bardzo ważne świadczenie lecznicze – będące metodą leczenia, polegającą na prawidłowej kwalifikacji przypadku, właściwej repozycji złamania i prawidłowym unieruchomieniu zgodnie z obowiązującymi standardami. Nieprawidłowe założenie opatrunku gipsowego może skutkować zmianami bio-chemicznymi i fizycznymi które mogą być nieodwracalne . Dokonując analizy programów kształcenia podyplomowego, pielęgniarka otrzymuje informacje dotyczące postępowania z pacjentem z opatrunkiem gipsowym w następujących poziomach kształcenia : I. KURSU KWALIFIKACYJNEGO W DZIEDZINIE PIELĘGNIARSTWA CHIRURGICZNEGO - BLOK SPECJALISTYCZNY → przygotowanie chorego do założenia gipsu lub wyciągu, → ułożenie chorego z opatrunkiem gipsowym, → rozpoznanie problemów chorego po zabiegu ortopedycznym, zaplanowanie, realizowanie i ocena interwencji, → rozpoznanie zaburzenia krążenia obwodowego i funkcji nerwów obwodowych u chorego w opatrunku gipsowym lub na wyciągu, → przewidywanie ryzyka wystąpienia powikłań u chorego w opatrunku gipsowym, na wyciągu i po zabiegu operacyjnym, znajomość sposobów ich zapobiegania, → rozpoznanie problemów chorego po urazie, planowanie, realizowanie i ocena. II. SPECJALIZACJI W DZIEDZINIE PIELĘGNIARSTWA CHIRURGICZNEGO DLA PIELĘGNIAREK W module III. PIELĘGNOWANIE PACJENTA NA ODDZIALE CHIRURGII URAZOWEJ I ORTOPEDII , Celem modułu jest Poznanie istoty zaburzeń ustrojowych w obrażeniach ciała, zasad udzielania pierwszej pomocy i transportu oraz objęcie profesjonalną opieką chorego z różnymi obrażeniami ciała. Wykaz umiejętności wynikowych zawiera następujące zadania w omawianej kwestii opatrunków gipsowych: → przygotowanie chorego do założenia gipsu lub wyciągu, → ułożenie chorego z opatrunkiem gipsowym, → przewidywanie ryzyka wystąpienia powikłań u chorego w opatrunku gipsowym, na wyciągu i po zabiegu operacyjnym, znajomość sposobów zapobiegania im. W treści nauczania w zakresie chirurgii ortopedycznej znajdują się następujące informacje z zakresu : → podstaw fizjopatologii, statyki i biomechaniki narządu ruchu, → wybranych chorób narządu ruchu, → metod leczenia (opatrunek gipsowy, wyciąg, redresje, blokady i nakłucia, metody leczenia operacyjnego), → przygotowania chorego do operacji ortopedycznej, → pielęgnowania chorego z kończyną na wyciągu, z opatrunkiem gipsowym i po zabiegu operacyjnym. Poddając analizie program specjalizacji dla lekarzy z ortopedii i traumatologii narządu ruchu oraz program specjalizacji z chirurgii ogólnej w pkt. 3 umiejętności praktycznych jakie powinien posiadać lekarz, znajduje się czytelny zapis mówiący o nabyciu umiejętności wykonywania świadczenia medycznego: zakładanie opatrunku gipsowego i innych opatrunków unieruchamiających . W Międzynarodowej Klasyfikacji Procedur Medycznych obowiązującej podczas wykonywania świadczeń lekarskich znajduje się grupa kodów świadczeń odnosząca się do opatrunku gipsowego ; • grupa kodów 93.5 inne unieruchomienie , ucisk i zabiegi przy ranie , 93.53 założenie unieruchomienia gipsowego, 93.54 Założenie szyny , założenie szyny z gipsem, • 97.8 Inne nieoperacyjne usunięcie urządzenia terapeutycznego – 97.88 usuniecie unieruchomienia zewnętrznego – usuniecie gipsu , usunięcie szyny . Mając na uwadze powyższe zapisy, pielęgniarka nie ma uprawnień do wykonywania świadczenia leczniczego jakim jest zakładanie opatrunków gipsowych. Krajowy Konsultant w Dziedzinie Pielęgniarstwa Grażyna Kruk- Kupiec http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m7&ms=603&ml=pl&mi=603&mx=0&mt=&my=602&ma=11942 A że sanitariusze są wykorzystywani do tej i innych czynności które niekoniecznie znajdują sie w ich zakresie obowiązków to już zupełnie inna bajka...
|
|
Mongole w Łomży gips zakładają sanitariusze a nie pielęgniarki :):) Jak najbardziej sanitariusze mają uprawnienia do zakładania opatrunków gipsowych.
|
|
Czytałem wytyczne, sanitariusze nie mają uprawnień do wykonywania czynności medycznych . Mogą wykonywać czynności pomocnicze.
|
|
Re;ubeckie ścierwo odpisze tylko dlatego żeby ty i tobie podobni ograniczeni umysłowo załapali ...nie trzeba nikomu normalnemu tłumaczyć i wyjaśniać że pielęgniarka w porównaniu do sanitariusza pomijając ratownika zatrudnionego na stanowisku sanitariusza -ma wykształcenie medyczne ,więc kretynie skoro pielęgniarka z wykształceniem medycznym nie może wykonywać tej czynności to tym bardziej nie może jej wykonywać sanitariusz.. zabłysnąłeś ponownie swoim debilizmem pajacu...
|
|
-gdyż sanitariusz nie będący ratownikiem medycznym wykształcenia medycznego niema...
|
|
Za granicą normą jest, że tylko lekarz zakłada gips. Ba, nawet krew pobierać może tylko lekarz, ew. pielęgniarka ale pod ścisłą kontrolą lekarską.
|
|
Autor: no nie (---.play-internet.pl) Data: 02-04-14 11:47 Re;ubeckie ścierwo odpisze tylko dlatego żeby ty i tobie podobni ograniczeni umysłowo załapali ...nie trzeba nikomu normalnemu tłumaczyć i wyjaśniać że pielęgniarka w porównaniu do sanitariusza pomijając ratownika zatrudnionego na stanowisku sanitariusza -ma wykształcenie medyczne ,więc kretynie skoro pielęgniarka z wykształceniem medycznym nie może wykonywać tej czynności to tym bardziej nie może jej wykonywać sanitariusz.. zabłysnąłeś ponownie swoim debilizmem pajacu... Odpowiedz na tę wiadomość Re: Kto powinien zakładać gips w szpitalu. Autor: no nie (---.play-internet.pl) Data: 02-04-14 11:50 -gdyż sanitariusz nie będący ratownikiem medycznym wykształcenia medycznego niema... //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Jednak to uszkodzenie mózgu odbiło ci się na zdrowiu i to bardzo :)) Szczególnie na psychicznym :) Zakładanie gipsu to nie grzebanie w śmietniku bezmózgi jełopie :):)
|
|
Powinni wiedzieć takie rzeczy w NFZ .trzeba zapytać i się wyjaśni. Klid
|
|
aniag78 za granica np w UK w szpitalach pracuja tumany, zeby nie obcjokrajowcy to tam szpitale by padly co drugi w przepasc jak w sparcie, na zlamana noge paracetamol i temblak , autentyczny przypadek haha
|
|
To jakieś lobby lekarskie, czy co? Ja wolałbym, aby żyły szukała i wkuwała się doświadczona pielęgniarka z wieloletnim stażem, niż lekarz specjalista (nawet doświadczony medyk) który za zwyczaj igłę widzi jedynie w ręku pielęgniarki. Są kursy, szkolenia i uprawnienia, które osoba musi dosłownie zaliczyć i papier posiadać, w przeciwnym razie nie ma prawa wykonywania pewnych czynności (to dotyczy pielęgniarek, ratowników, a także lekarzy). Lekarz, to nie bóg omnibus ani car w jednym, który może rozpłatać pacjenta, przeszczepić wątrobę, podać lekarstwo dożylnie, zbadać płuca na obecność owsików w d..., wynieść kaczkę, założyć gips, zbudować karmnik i na koniec zrobić sekcję. Niektórych czynności nie wykona, bo nie chce chce się brudzić, innych nie zrobi bo nie umie, a do niektórych nie ma uprawnień. W łomżyńskim szpitalu właściwie coraz więcej lekarzy chyba się zatrudnia. Niechcący trafiłem na obchód w jednym z oddziałów i byłem zdziwiony, jak oni wszyscy mieszczą się w tych swoich wspólnych gabinecikach lekarskich, jeśli część nie zmieściła się na salę wieloosobową podczas obchodu? Najgorsze, że specjalistów u nas ze świecą szukać. Za zwyczaj prosty lekarz medycyny, jeśli po specjalizacji to wewnętrzny. Ten fakt z lenistwa, czy możliwości manualnej? I po chorobę tacy? Specjalista geriatra, neonatolog albo ortopeda, to rzadszy fach w ręku niż w kowal w powiecie. oba ma
|
|
Re;maruder ubeckie ścierwo i co poza ubliżaniem chcesz pokazać?tylko i wyłącznie swoja głupotę ....
|
|
re;Ubeckie ścierwo:wyjaśniłem Ci że sanitariusze nie mogą wykonywać tej czynności a że jesteś aż takim idiota i nie masz pojęcia kto to jest sanitariusz i jaki ma zakres obowiązków najpierw upierasz się tu cytat:" Autor: maruda (---.113.introlan.pl) Data: 02-04-14 11:31 -Jak najbardziej sanitariusze mają uprawnienia do zakładania opatrunków gipsowych. a za moment tu cytat: Autor: maruda (---.113.introlan.pl) Data: 02-04-14 12:08 -Zakładanie gipsu to nie grzebanie w śmietniku bezmózgi jełopie :):) to weź sobie przeczytaj swoje idiotyzmy zapytaj matki i ojca czy wszystko jest z tobą w porządku ,najwidoczniej sam tego nie dostrzegasz ,z przyjemnością mogę ci kretynie oznajmić że jesteś zwykłym pieniaczem ,totalnym zerem ,który dowartościowuje się anonimowym klikaniem na forach a w realu cienias którego nie dość że żadna dziewczyna nie chce to i geje szerokim łukiem omijają ..wiem,wiem ze musisz lumpom na jabola dać aby ci dali pociągać fujarę... szczekaj psie....skończyłem.
|
|
Autor: aniag78 Za granicą normą jest, że tylko lekarz zakłada gips. Ba, nawet krew pobierać może tylko lekarz, ew. pielęgniarka ale pod ścisłą kontrolą lekarską. w ktorym szpitalu ci zakladaja gips lekarze haaa tak samo zaklada sanitariusz lekarz tylko da mu informacje i tyle na temat lekarz to ma gdzies rece brudzic panadol moze ci przepisac jak zle sie czujesz lub cos cie boli i nie wymyslaj tu bzdur
|
|
Lomzyk w każdym szpitalu w At, i w większości w De. Nie wiesz, nie wypowiadaj się. Pomijam UK, bo w tamtejszych szpitalach lekarze mają mniejszą wiedzę od pacjentów i wyręczają się innym personelem.
|
|
acha to przepraszam
|
|
aniag78 w UK to tragedia ze sluzba zdrowia, znam z autopsji, na zlamania paracetamol...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |