sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Kto powinien zakładać gips w szpitalu.

Byłem w UDSK Białystok gips na nogę zakładał lekarz, a jak jest w Łomży.
Bo słyszałem że w Łomży gipsy zakładają sanitariusze, czy tak powinno być?
Chodzi o dziecko dlatego nie wiem czy to jest jakaś różnica!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Kto powinien zakładać gips w szpitalu.

tak a nie inaczej

pod koniec sierpnia miałem zakładany gips rozmawiałem z tym co zakłada i mówił że to ma się niedługo zmienić lekarze będą zakładać gips

Gips powinien zakładać tylko i wyłącznie lekarz.
A dlaczego u nas jest inaczej możesz zapytać pewnie dyrektora szpitala.

Chodzi mi o to że mogą się pojawić różne powikłania.
W Białymstoku mówiono mi że powinien zakładać to lekarze, względu na to
że jest to medyczna czynność.

zakładali mnie gips kilka razy(sanitariusze),pęcinki się pozrastały i nie narzekam na jakość wykonanej usługi.robili to tysiące razy,to chyba trening czyni mistrza.

nie mogę powiedzieć,że nie wiem
ale wiem,że powiedzieć nie mogę

Sanitariusz nie powinien zakładać sam gipsu ewentualnie pod nadzorem lekarza.W Łomży jednak wyszkolono sanitariuszy aby nie hałasowali za dużo i zakładali.Prawda jest jednak taka że taki sanitariusz który gips zakłada od lat kilkunastu prawdopodobnie zrobi to lepiej niż doktor.

Zakładanie opatrunków gipsowych stanowi bardzo ważne świadczenie lecznicze – będące metodą leczenia, polegającą na prawidłowej kwalifikacji przypadku, właściwej repozycji złamania i prawidłowym unieruchomieniu zgodnie z obowiązującymi standardami. Nieprawidłowe założenie opatrunku gipsowego może skutkować zmianami bio-chemicznymi
i fizycznymi które mogą być nieodwracalne .

Dokonując analizy programów kształcenia podyplomowego, pielęgniarka otrzymuje informacje dotyczące postępowania z pacjentem z opatrunkiem gipsowym w następujących poziomach kształcenia :
I. KURSU KWALIFIKACYJNEGO W DZIEDZINIE PIELĘGNIARSTWA CHIRURGICZNEGO - BLOK SPECJALISTYCZNY
→ przygotowanie chorego do założenia gipsu lub wyciągu,
→ ułożenie chorego z opatrunkiem gipsowym,
→ rozpoznanie problemów chorego po zabiegu ortopedycznym, zaplanowanie, realizowanie i ocena interwencji,
→ rozpoznanie zaburzenia krążenia obwodowego i funkcji nerwów obwodowych u chorego w opatrunku gipsowym lub na wyciągu,
→ przewidywanie ryzyka wystąpienia powikłań u chorego w opatrunku gipsowym, na wyciągu i po zabiegu operacyjnym, znajomość sposobów ich zapobiegania,
→ rozpoznanie problemów chorego po urazie, planowanie, realizowanie i ocena.
II. SPECJALIZACJI W DZIEDZINIE PIELĘGNIARSTWA CHIRURGICZNEGO DLA PIELĘGNIAREK

W module III. PIELĘGNOWANIE PACJENTA NA ODDZIALE CHIRURGII URAZOWEJ I ORTOPEDII , Celem modułu jest Poznanie istoty zaburzeń ustrojowych w obrażeniach ciała, zasad udzielania pierwszej pomocy i transportu oraz objęcie profesjonalną opieką chorego z różnymi obrażeniami ciała.

Wykaz umiejętności wynikowych zawiera następujące zadania w omawianej kwestii opatrunków gipsowych:
→ przygotowanie chorego do założenia gipsu lub wyciągu,
→ ułożenie chorego z opatrunkiem gipsowym,
→ przewidywanie ryzyka wystąpienia powikłań u chorego w opatrunku gipsowym, na wyciągu i po zabiegu operacyjnym, znajomość sposobów zapobiegania im.
W treści nauczania w zakresie chirurgii ortopedycznej znajdują się następujące informacje z zakresu :
→ podstaw fizjopatologii, statyki i biomechaniki narządu ruchu,
→ wybranych chorób narządu ruchu,
→ metod leczenia (opatrunek gipsowy, wyciąg, redresje, blokady i nakłucia, metody leczenia operacyjnego),
→ przygotowania chorego do operacji ortopedycznej,
→ pielęgnowania chorego z kończyną na wyciągu, z opatrunkiem gipsowym i po zabiegu operacyjnym.

Poddając analizie program specjalizacji dla lekarzy z ortopedii i traumatologii narządu ruchu oraz program specjalizacji z chirurgii ogólnej w pkt. 3 umiejętności praktycznych jakie powinien posiadać lekarz, znajduje się czytelny zapis mówiący o nabyciu umiejętności wykonywania świadczenia medycznego: zakładanie opatrunku gipsowego i innych opatrunków unieruchamiających .

W Międzynarodowej Klasyfikacji Procedur Medycznych obowiązującej podczas wykonywania świadczeń lekarskich znajduje się grupa kodów świadczeń odnosząca się do opatrunku gipsowego ;
• grupa kodów 93.5 inne unieruchomienie , ucisk i zabiegi przy ranie ,
93.53 założenie unieruchomienia gipsowego, 93.54 Założenie szyny , założenie szyny z gipsem,
• 97.8 Inne nieoperacyjne usunięcie urządzenia terapeutycznego –
97.88 usuniecie unieruchomienia zewnętrznego – usuniecie gipsu , usunięcie szyny .

Mając na uwadze powyższe zapisy, pielęgniarka nie ma uprawnień do wykonywania świadczenia leczniczego jakim jest zakładanie opatrunków gipsowych.

Krajowy Konsultant
w Dziedzinie Pielęgniarstwa
Grażyna Kruk- Kupiec
http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m7&ms=603&ml=pl&mi=603&mx=0&mt=&my=602&ma=11942

A że sanitariusze są wykorzystywani do tej i innych czynności które niekoniecznie znajdują sie w ich zakresie obowiązków to już zupełnie inna bajka...

Mongole w Łomży gips zakładają sanitariusze a nie pielęgniarki :):)

Jak najbardziej sanitariusze mają uprawnienia do zakładania opatrunków gipsowych.

Czytałem wytyczne, sanitariusze nie mają uprawnień do wykonywania czynności medycznych .
Mogą wykonywać czynności pomocnicze.

Re;ubeckie ścierwo odpisze tylko dlatego żeby ty i tobie podobni ograniczeni umysłowo załapali ...nie trzeba nikomu normalnemu tłumaczyć i wyjaśniać że pielęgniarka w porównaniu do sanitariusza pomijając ratownika zatrudnionego na stanowisku sanitariusza -ma wykształcenie medyczne ,więc kretynie skoro pielęgniarka z wykształceniem medycznym nie może wykonywać tej czynności to tym bardziej nie może jej wykonywać sanitariusz..
zabłysnąłeś ponownie swoim debilizmem pajacu...

-gdyż sanitariusz nie będący ratownikiem medycznym wykształcenia medycznego niema...

Za granicą normą jest, że tylko lekarz zakłada gips. Ba, nawet krew pobierać może tylko lekarz, ew. pielęgniarka ale pod ścisłą kontrolą lekarską.

Autor: no nie (---.play-internet.pl) Data: 02-04-14 11:47

Re;ubeckie ścierwo odpisze tylko dlatego żeby ty i tobie podobni ograniczeni umysłowo załapali ...nie trzeba nikomu normalnemu tłumaczyć i wyjaśniać że pielęgniarka w porównaniu do sanitariusza pomijając ratownika zatrudnionego na stanowisku sanitariusza -ma wykształcenie medyczne ,więc kretynie skoro pielęgniarka z wykształceniem medycznym nie może wykonywać tej czynności to tym bardziej nie może jej wykonywać sanitariusz..
zabłysnąłeś ponownie swoim debilizmem pajacu...

Autor: no nie (---.play-internet.pl) Data: 02-04-14 11:50

-gdyż sanitariusz nie będący ratownikiem medycznym wykształcenia medycznego niema...

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Jednak to uszkodzenie mózgu odbiło ci się na zdrowiu i to bardzo :))

Szczególnie na psychicznym :)

Zakładanie gipsu to nie grzebanie w śmietniku bezmózgi jełopie :):)

Powinni wiedzieć takie rzeczy w NFZ .trzeba zapytać i się wyjaśni.

Klid

aniag78 za granica np w UK w szpitalach pracuja tumany, zeby nie obcjokrajowcy to tam szpitale by padly co drugi w przepasc jak w sparcie, na zlamana noge paracetamol i temblak , autentyczny przypadek haha

To jakieś lobby lekarskie, czy co?
Ja wolałbym, aby żyły szukała i wkuwała się doświadczona pielęgniarka z wieloletnim stażem, niż lekarz specjalista (nawet doświadczony medyk) który za zwyczaj igłę widzi jedynie w ręku pielęgniarki.

Są kursy, szkolenia i uprawnienia, które osoba musi dosłownie zaliczyć i papier posiadać, w przeciwnym razie nie ma prawa wykonywania pewnych czynności (to dotyczy pielęgniarek, ratowników, a także lekarzy).
Lekarz, to nie bóg omnibus ani car w jednym, który może rozpłatać pacjenta, przeszczepić wątrobę, podać lekarstwo dożylnie, zbadać płuca na obecność owsików w d..., wynieść kaczkę, założyć gips, zbudować karmnik i na koniec zrobić sekcję.
Niektórych czynności nie wykona, bo nie chce chce się brudzić, innych nie zrobi bo nie umie, a do niektórych nie ma uprawnień.

W łomżyńskim szpitalu właściwie coraz więcej lekarzy chyba się zatrudnia. Niechcący trafiłem na obchód w jednym z oddziałów i byłem zdziwiony, jak oni wszyscy mieszczą się w tych swoich wspólnych gabinecikach lekarskich, jeśli część nie zmieściła się na salę wieloosobową podczas obchodu?
Najgorsze, że specjalistów u nas ze świecą szukać. Za zwyczaj prosty lekarz medycyny, jeśli po specjalizacji to wewnętrzny. Ten fakt z lenistwa, czy możliwości manualnej? I po chorobę tacy?
Specjalista geriatra, neonatolog albo ortopeda, to rzadszy fach w ręku niż w kowal w powiecie.

oba ma

Re;maruder ubeckie ścierwo i co poza ubliżaniem chcesz pokazać?tylko i wyłącznie swoja głupotę ....

re;Ubeckie ścierwo:wyjaśniłem Ci że sanitariusze nie mogą wykonywać tej czynności a że jesteś aż takim idiota i nie masz pojęcia kto to jest sanitariusz i jaki ma zakres obowiązków najpierw upierasz się tu cytat:"
Autor: maruda (---.113.introlan.pl)
Data: 02-04-14 11:31
-Jak najbardziej sanitariusze mają uprawnienia do zakładania opatrunków gipsowych.
a za moment tu cytat:
Autor: maruda (---.113.introlan.pl)
Data: 02-04-14 12:08
-Zakładanie gipsu to nie grzebanie w śmietniku bezmózgi jełopie :):)

to weź sobie przeczytaj swoje idiotyzmy zapytaj matki i ojca czy wszystko jest z tobą w porządku ,najwidoczniej sam tego nie dostrzegasz ,z przyjemnością mogę ci kretynie oznajmić że jesteś zwykłym pieniaczem ,totalnym zerem ,który dowartościowuje się anonimowym klikaniem na forach a w realu cienias którego nie dość że żadna dziewczyna nie chce to i geje szerokim łukiem omijają ..wiem,wiem ze musisz lumpom na jabola dać aby ci dali pociągać fujarę...
szczekaj psie....skończyłem.

Autor: aniag78 Za granicą normą jest, że tylko lekarz zakłada gips. Ba, nawet krew pobierać może tylko lekarz, ew. pielęgniarka ale pod ścisłą kontrolą lekarską.

w ktorym szpitalu ci zakladaja gips lekarze haaa tak samo zaklada sanitariusz lekarz tylko da mu informacje i tyle na temat lekarz to ma gdzies rece brudzic panadol moze ci przepisac jak zle sie czujesz lub cos cie boli i nie wymyslaj tu bzdur

Lomzyk w każdym szpitalu w At, i w większości w De. Nie wiesz, nie wypowiadaj się.
Pomijam UK, bo w tamtejszych szpitalach lekarze mają mniejszą wiedzę od pacjentów i wyręczają się innym personelem.

acha to przepraszam

aniag78 w UK to tragedia ze sluzba zdrowia, znam z autopsji, na zlamania paracetamol...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org