Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
dowod osobisty dla dziecka |
chcę wyrobic dla dzieci 5 i 9 lat dowody osobiste,mąz przebywa za granicą i mam pytanie czy maz musi byc razem ze mna w urzędzie czy moge iśc sama?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: dowod osobisty dla dziecka |
mama mi robiła dowód :) i moze byc tylko jeden opiekun :)
|
|
Ja ostatnio wyrabiałam dowód osobisty dla synka który ma 2,5 roku i przy złożeniu wniosku był potrzebny Tata, przy odbiorze już tylko jeden opiekun jest potrzebny.
|
|
|
Ja wyrabiałam dzieciakom paszporty. Niestety był potrzebny tatuś. Był to pewien problem, gdyż mąż również przebywa za granicą. Tatuś może również przesłać zgodę poprzez konsulat, w kraju, w którym przebywa. W innym wypadku musi być obecny podczas składania wniosku. Do odbioru wystarczy sama mamusia.
|
|
Niedawno robiłam dowód dla dziecka...do 12 roku życia potrzebni są oboje rodziców...
|
|
Z tego co mi wiadomo a wyrabiałam taki dowód kilka lat temu to do 13 roku życia musi być oboje rodziców przy składaniu wniosków. Po 13 roku już tylko jeden. Ale właśnie tak jak pisałam @Jakosia jeśli ojciec dzieci wyśle zgodę przez konsulat nie będzie większych problemów. Jeżeli nie będziesz miał wyj*bane na wszystko, wszystko będzie miało wyj*bane na ciebie...
|
|
Potrzebni rodzice, dziecko nie musi być
|
|
Jakosia orientujesz sie moze czy w konsulacie trzeba czekac na taką zgodę czy dostaje sie ją od ręki i czy wczesniej trzeba umawiac sie na wizytę z konsulem
|
|
Koko z tego co się orientuję, to oni tego nie wydają do ręki, tylko wysyłają zezwolenie, bezpośrednio do Polski, do urzędu. Ale pewna w 100% nie jestem, gdyż mąż nie zdecydował się na tą opcję, tylko wyskoczył na parę dni do Polski. Na spotkanie w konsulacie, trzeba się najpierw umówić. Przynajmniej tak jest w Londynie, gdzie przebywa małżonek.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |