Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ocieplenie styropianem czy izolacja natryskowa? |
Pytanie głównie o tą drugą metodę czyli izolację natryskową? Jest mało znana w PL. Czy ktoś już docieplał budynki w ten sposób?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ocieplenie styropianem czy izolacja natryskowa? |
polecam natryskowe ocieplanie rewalacyjne
|
|
uzasadnij dlaczego?
|
|
pytanie niczym co wybrać, mercedesa czy bmw
|
|
zależy co chcecie ocieplić Paradox
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=zIF5eQ89HS4
|
|
Zaletą izolacji natryskowej jest brak mostów technicznych, czyli tych łączeń które występują w przypadku styropianu przez które ucieka dużo ciepła. Poza tym sam montaż jest szybszy. Pianka natryskowa także dobrze izoluje dźwięki.
|
|
re:Autor: Armara,no i sie dowiedzial,takie to forum wiarygodne,kazdy baran napisal co wiedzial,jakbys tu zapytal o opalanie natryskowe czy szmateks,kebab lub psa to by sie dopiero wymadrzali haha
|
|
Opłaca się zainwestować w izolację natryskową pianką poliuretanową. To się dość szybko zwraca w postaci niższych rachunków za ogrzewanie. Taka pianka eliminuje mostki i inne szczeliny. Co do wykonawców to ja współpracowałem z marką Termil - www.piana-izolacja-warszawa.pl . Polecam. Wysoka jakość, przejrzyste warunki cenowe, łatwy kontakt.
|
|
Są plusy są minusy. Skład chemiczny pianki wydziela trujący gaz podczas pożaru. Pianka sprawdza się przy remontach uszkodzonych lub przemarzających dachów, stropodachów pełnych. Jednak warstwa sztywnej pianki ulega starzeniu z upływem czasu, nie pracuje z budynkiem co prowadzi do powstawania pęknięć, także pod wpływem niskich temperatur (silnych mrozów) a konsekwencją tego jest konieczność wymiany warstwy izolacyjnej.
|
|
O teraz Lublin wpadł do łomży poreklamowac i pozycjonowac swoje stronki
|
|
Izolacje pianką poliuretanową tak jak napisali poprzednicy o wiele lepiej utrzymuje ciepło w mieszkaniu a jednocześnie bardziej chroni przed hałasem, wiatrem i innymi zewnętrznymi czynnikami. Troszkę większe koszty, bardzo szybko się zwrócą dzięki lepszym parametrom.
|
|
Hej. Mam ocieplony strych w domku jednorodzinnym pianą natryskową. Spisuje się super. Dobrze izoluje. Mamy dach blacho-dachówka + folia + piana. Strych służy nam jako graciarnia i suszarnia. Nie ma tam grzejnika. W zimie temp na zewnątrz minus 20st a na naszym strychu plus15st. Sprawdziłam wielokrotnie temp ( mam celowo termometr powieszony na strychu) Ocieplaliśmy w lecie w upał. Po pianowaniu od razu dużo chłodniej. Brak tzw mostków termicznych. Pianą ociepla firma Arkepur z Łomży. Pianę kładliśmy 3 lata temu i spisuje się super.
|
|
My z mężem też ocieplaliśmy u Arkepur, co prawda mamy dopiero jeden sezon za sobą po ociepleniu strychu pianką ale już widzimy ogromną różnicę, zwłaszcza mąż hehe, który skrupulatnie to sprawdza. Przede wszystkim zimą mniej wydaliśmy na gaz i szczerze powiem, że nie spodziewałam się od razu zauważyć jakąkolwiek różnicę bo i piana była zakładana bardzo póżno, w październiku. Strych mam użytkowy i naprawdę zimą jest tam przyjemnie ciepło, a teraz latem nie nagrzewa się do takiego stopnia że można paść gdy okna są zamknięte. Także dla mnie, dla kobiety która nie zna się na całych tych składach chemicznych i szczegółach to same zalety. Przed założeniem byli u nas panowie i sprawdzali kamerką w których miiejscach ucieka najwięcej ciepła, gdzie mamy dziury czy szpary , także to też super pozytywne. Zobaczymy jak dalej, ale jak narazie mąż i ja uważamy że inwestycja udana.
|
|
Ja polecam izolację natryskową, ocieplaliśmy w ten sposób poddasze, głównie zależało nam na oszczędności energii i tym, żeby był to trwały materiał. Wszystko jak na razie się sprawdza i nie mamy zupełnie żadnych zastrzeżeń, jednak fachowcem nie jestem, dlatego więcej polecam poczytać tutaj http://www.ekointegrator.pl/izolacja-natryskowa-piana-icynene/ , fajnie zostały opisane zalety takiego ocieplania ;)
|
|
Dokładnie. Ja także polecam izolację natryskową, polecił nam fachowiec twierdząc że zupełnie nie opłaca się już ocieplanie klasycznie styropianem bo utrata energii jest spora w porównaniu do tego ile wydasz za ocieplenie. Szczerze mówiąc nie wiedziałem przed remontem domu że istnieje taki rodzaj ocieplania i że jest na tyle dobry by warto było zainwestować. Okazuje się jednak po różnicy w wydatkach na ogrzewanie zimą że to był dobry wybór i niczego nie żałujemy
|
|
Nam leci teraz drugi rok po ociepleniu poddasza pianką PUR i jak na razie totalnie bez zarzutu :). Także mogę polecić, nie wiem jak do elewacji ale do poddasza sprawdza się idealnie bo pianka szczelnie wszystko izoluje i dodatkowo trochę usztywnia konstrukcję dachu. izolpiana.pl/izolacja-pianka Tutaj macie porównanie w stylu pianka czy wełna przy ocieplaniu poddasza, jakieś parametry itd.
|
|
Szczerze mówiąc nie słyszałem jeszcze o ocieplaniu natryskowym, czym się różni od ocieplania styropianem? Ja ocieplałem dom 3 lata temu styropianem a w środku wełną mineralną i póki co nie mam żadnych zastrzeżeń, 3 zimy a w domu bardzo ciepło. Tutaj http://www.bdm-system.pl/oferta/materialy-izolacyjne/ możecie poczytać o obecnej ofercie izolacji budynków.
|
|
Szczerze mówiąc nie słyszałem jeszcze o ocieplaniu natryskowym, czym się różni takowe od ocieplania styropianem? Ja ocieplałem dom 3 lata temu styropianem a w środku wełną mineralną i póki co nie mam żadnych zastrzeżeń, 3 zimy a w domu bardzo ciepło.
|
|
Chce sobie ocieplić chatę Pianką PUR,l ale zależy mi żeby było tez cicho. Czytałem tylko na http://piankaok.pl/ i nie dowiedziałem się tego co chciałem. Ktoś może już używa i powie mi czy jest ciszej? okna będę miał pasywne więc to ściany będą gorsze w izolowaniu hałasu.
|
|
Jeśli chodzi o izolację natryskową to jak nie macie pewności to warto zapoznać się z treścią podaną na stronie isofom.pl Zawiera ona wiele cennych informacji na ten temat, które mogą pomóc w podjęciu decyzji.
|
|
Spadaj trollu
|
|
A zna się ktos na klejach do styropianu ? Bo chciałąm zakupić w tym sklepie docieplajdom.pl/pol_m_Chemia-budowlana-2209.html]https://docieplajdom.pl/pol_m_Chemia-budowlana-2209.html Nie znam się niestety na materiałach budowlanych dlatego szukam pomocy w wyborze. Niedługo majstrowie przychodzą a ja jeszcze kleju nie mam. Czy ten co jest będzie odpowiedni ?
|
|
kolejny troll
|
|
Z doświadczenia jako najlepszy materiał izolacyjny polecam pianki. To jest system izolacji wielowarstwowej, dokładnie się nie znam jednak materiał bardzo solidny, nie przepuszcza ciepła. Nie opłaca się już inwestować w watę szklaną czy inne materiały, bo tak naprawdę ten nie jest wcale droższy a znacznie lepszy.
|
|
Komuś się chyba pomyliło ocieplanie domu z dociepleniem poddasza. O ocieplaniu domu pianką nie słyszałem a poddasza styropianem, niestety też :). Poddasze albo tradycyjnie wełna, albo pianka, która przy zapruszeniu ognia pochłonie dom zanim zdążysz włożyć sandały uciekając.
|
|
Pianka PUR jest materiałem nie palnym. .........................................................................
|
|
Proszę poczytać o klasie palności materiałów budowlanych. Piany mają najgorszą klasę E lub F ,link http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/klasyfikacja-ogniowa-reakcja-materialow-budowlanych-na-ogien_83870.html
|
|
Styropian jest dużo tańszy a różnice są niewielkie.
|
|
a czy wiecie co można zrobić z poddaszem użytkowym: Jest ocieplone wełną na to stelarz i płyta GK niestety są mostki termiczne i jest po prostu zimno w domu czy taką piane można wpuścić bez konieczności rozbierania płyt np tylko otwory do wpuszczenia? i jakie ewentualnie są tego koszty
|
|
jeśli chodzi o piankę to chyba nie da rady bez rozbierania płyty, wiem że jeszcze jest metoda wdmuchiwania celulozy
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |