Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
praca dyplomowa |
bardzo prosze zorientowanych o radę. Co powinien zawierać dobry wstęp i zakończenie pracy dyplomowej ? O ile z napisaniem pracy nie mialam większych trudności tak teraz głowię się jak napisać wstep, czy to ma byc streszczenie tego co w pracy ? czy moze odpowiedz na pytanie czemu akurat ten temat ? a zakonczenie? to juz w ogole czarna magia... brakuje mi pomyslu, pomocy
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: praca dyplomowa |
od tego typu spraw polecam wizyte u promotora oraz obecnosc na seminariach dyplomowych. a tak naprawde wszystko zalezy od szkoly i kto w komisji siedzi bigi2004
|
|
To i żeś jej pomógł :/ Przecież są jakieś stanadardy według których konstuuje się wstęp i zakończenie w pracy dyplomowej, i nie ma tu nic do tego jaka szkoła i kto w komisji siedzi.
|
|
We wstępie zaczynasz pisać bardzo ogólnie o tematyce związanej z pracą, następnie zawężasz temat aż dojdziesz do tematu pracy. W zakończeniu piszesz czy zostały osiągnięte cele postawione na początku pracy i wysuwasz jakieś wnioski. OHMYGOODNESS
|
|
We wstępie możesz jeszcze napisać, dlaczego wybrałaś taki temat, dlaczego właśnie ten temat Cię zainteresował, w zakończeniu natomiast należy ująć analityczne spostrzeżenia, co Ci się podoba, z czym się zgadzasz; może zawierać również krytykę, ale przede wszystkim to, co według Ciebie powinno ulec zmianie, aby funkcjonowało w sposób prawidłowy.
|
|
Jeśli chodzi o wstęp to na pewno cel pracy i prowadzonych badań, można wspomnieć dlaczego właśnie ten temat (tak jak radzili poprzednicy). Można także kilka słów napisać o wykorzystanym materiale podmiotowym, tzn. które pozycje z bibliografii okazały się najbardziej pomocne i do nich dwa trzy zdania co w nich takiego najważniejszego. Wypadałoby także we wstępie napisać co w kolejnych rozdziałach pracy się znajduje (np. w pierwszym rozdziale podejmuję ujęcie teoretyczne zagadnienia x oraz analizuję stan dotychczasowych badań i cos tam.... w rozdziale kolejnym ....) W zakończeniu pisze się znowu ogólnie o pracy i znowu kilka słów na temat podejmowanych zagadnień w rozdziałach i można zaznaczyć, że zdajesz sobie sprawę z tego, że temat nie został wyczerpany, że warto by jeszcze zwrócić uwagę na jakieś tam zagadnienia i pewne aspekty....
|
|
*materiale przedmiotowym :P
|
|
dziekuje bardzo! terminy gonia ale teraz juz przynajmniej wiem jak to ma wygladac. bardzo mi pomogliscie, jeszzcze raz wielkie dzieki !
|
|
kiedyś mój promotor powiedzial że idealne napisane zakończenie to takie, które gdy się je przeczyta wie się o czym jest praca i co jest w niej zawarte. Ja np. napisałam w jakim rozdziale o czym pisalam. Oczywiście wnioski, spostrzeżenia są niezbędne.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |