sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Formatowanie nowej baterii

Witam.Jak sformatować nową baterię w telefonie komórkowym??
Słyszałem,że podobno 3 cykle po 12 godz.,ale na włączonym czy wyłączonym telefonie?? Proszę o jakieś rady.Pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Formatowanie nowej baterii

najlepiej 3 cykle po 12. na wyłączonym telefonie ładowanie na maxa.a używanie do kompletnego rozładowania.

Nie musisz tej baterii formować. Jeżeli chcesz jak najdłużej utrzymać jej maksymalną pojemność, ładuj ją tylko po kompletnym rozładowaniu i jak ktoś wyżej napisał na wyłączonym telefonie.

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

teraz baterii nie trzeba formatować.

Ok,a ładować kilkanaście godzin,np 10 czy do wyświetlenia informacji w telefonie -"Bateria naładowana" (ok 3 godz)

Wystarczy do "bateria naładowana".

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

Dzieki za pomoc :) Pozdrawiam

Rozladuj nowa baterie kompletnie, to Ci na pewno dlugo pochodzi... Rady w stylu formowanie, nie formatowanie! dotycza starego typu akum.!

Zależy jakiego typu to bateria.Jeśli producent zalecił sformatowanie to tak. Ale po sformatowaniu nie rozładowuje się do końca jeśli to bateria litowo-jonowa.Może ktoś o tych bateriach więcej wie.

http://www.allegro.pl/item417657865_bateria_nokia_bl_5c_n70_6230_6230i_6600_e50_itp.html

to taka bateria :)

Z tego co ja wiem, nie musisz jej formować. Bateria litowo-jonowa nie lubi być też często rozładowywana do samego końca (aż telefon padnie), bo skraca to jej żywotność. Chociaż tutaj jest wyjątek - raz na kilkadziesiąt cykli ładowania (doczytałem się, że około co 30 ładowań) warto baterię rozładować do końca, aby ją skalibrować (dzięki temu wskaźnik na wyświetlaczu o poziomie naładowania będzie adekwatny do rzeczywistego stanu). Lit nie lubi wilgoci ani też wysokiej temperatury, zawilgocenie lub upał negatywnie wpłynie na pojemność baterii.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org