Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Formatowanie nowej baterii |
Witam.Jak sformatować nową baterię w telefonie komórkowym?? Słyszałem,że podobno 3 cykle po 12 godz.,ale na włączonym czy wyłączonym telefonie?? Proszę o jakieś rady.Pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Formatowanie nowej baterii |
najlepiej 3 cykle po 12. na wyłączonym telefonie ładowanie na maxa.a używanie do kompletnego rozładowania.
|
|
Nie musisz tej baterii formować. Jeżeli chcesz jak najdłużej utrzymać jej maksymalną pojemność, ładuj ją tylko po kompletnym rozładowaniu i jak ktoś wyżej napisał na wyłączonym telefonie. _____________________________________________________________ Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.
|
|
teraz baterii nie trzeba formatować.
|
|
Ok,a ładować kilkanaście godzin,np 10 czy do wyświetlenia informacji w telefonie -"Bateria naładowana" (ok 3 godz)
|
|
Wystarczy do "bateria naładowana". _____________________________________________________________ Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.
|
|
Dzieki za pomoc :) Pozdrawiam
|
|
Rozladuj nowa baterie kompletnie, to Ci na pewno dlugo pochodzi... Rady w stylu formowanie, nie formatowanie! dotycza starego typu akum.!
|
|
Zależy jakiego typu to bateria.Jeśli producent zalecił sformatowanie to tak. Ale po sformatowaniu nie rozładowuje się do końca jeśli to bateria litowo-jonowa.Może ktoś o tych bateriach więcej wie.
|
|
http://www.allegro.pl/item417657865_bateria_nokia_bl_5c_n70_6230_6230i_6600_e50_itp.html to taka bateria :)
|
|
Z tego co ja wiem, nie musisz jej formować. Bateria litowo-jonowa nie lubi być też często rozładowywana do samego końca (aż telefon padnie), bo skraca to jej żywotność. Chociaż tutaj jest wyjątek - raz na kilkadziesiąt cykli ładowania (doczytałem się, że około co 30 ładowań) warto baterię rozładować do końca, aby ją skalibrować (dzięki temu wskaźnik na wyświetlaczu o poziomie naładowania będzie adekwatny do rzeczywistego stanu). Lit nie lubi wilgoci ani też wysokiej temperatury, zawilgocenie lub upał negatywnie wpłynie na pojemność baterii.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |