Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Eunuch obraził przy "kolegach"... |
W ofertach na 4lomza pojawiło się ogłoszenie o pracy w AXA. Na razie wysłałam CV , ma powstać nie długo biuro w Łomży; czy ktoś z was miał do czynienia z pracą w tej firmie? Jakie są zarobki? Na czym polegałaby praca..?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Eunuch obraził przy "kolegach"... |
Mam nadzieję że odnajdziesz swoją zgubę:)
|
|
wszystkie i tak wyglądają tak samo przypomniała mi się rozmowa -co byś zrobił jakby przejechano ci psa albo kota? -bigos.
|
|
tak jak ktoś wcześniej pisał zaufanie do partnera-ki a zaufanie do przyjaciela-ciółki partnerów to dwie różne rzeczy, ale jak ktoś szczerze kocha to nie w głowie mu romanse, i jeśli ktoś ma zdradzić to i tak zdradzi, pilnowanie i zabranianie kontaktów z przyjaciółmi nic nie da.
|
|
KUPIĘ tylko co masz jaka próba jaki wyrób. Dobrze zapłacę jeśli coś co mnie zainteresuje
|
|
Widziałam podobnego ze złotą obrożą na Piaskach (oś.Maria), gdzieś z 2 godziny temu. Nie wiem czy to ten.
|
|
Zanim Jezuici otworzyli średnią szkołę humanistyczną w Łomży, miasto to i okolica żyło od kilkudziesięciu lat w kręgu oddziaływania kulturalnego szkoły w Pułtusku, pierwszego kolegium Jezuickiego w Koronie. Tam uczęszczała na naukę młodzież łomżyńska. Odkąd w 1611 r. jezuici kupili obszerny plac na skarpie w pobliżu Narwi, miejsce to kojarzy się z edukacją W Łomży jezuici otworzyli kolegium 5 września 1614 roku. Na razie były to tylko dwie klasy. Ale już na drugi rok szkoła miała cztery klasy, a w roku 1644 otwarta została klasa retoryki i była to już pełna szkoła średnia. Początkowo w jedynej łomżyńskiej szkole były jedynie dwie klasy, ale już dwa lata później powstały dwie kolejne. Odtąd humanistyczną uczelnię przy Nowym Rynku nazywano kolegium lub gimnazjum. Mieściła się ona w drewnianych budynkach wybudowanych w 1611 r. Tuż obok wzniesiono kościół. Pod koniec XVII w. większość budynków szkolnych strawił pożar. Nie przetrwał internat, dach biblioteki ani pomieszczenia gospodarcze. Pozostał tylko budynek szkoły. Falę zniszczeń pociągnęła za sobą także Wojna Północna. W latach 1733-35, dekadę po jej zakończeniu, Ewa Szembekowa ufundowała nowy murowany budynek z sześcioma klasami i wielką salą, który przetrwał do końca XIX w. Ówczesny kompleks szkolny miał kształt podkowy, ale w latach 20. XIX w. wyburzono fragment jednego skrzydła. 5 lutego 1869 r. do budynku przy dzisiejszej ul. Zjazd wprowadziło się Łomżyńskie Klasyczne Gimnazjum Męskie, które istniało do 1915 r. Kamień węgielny pod budowę nowego Gimnazjum Męskiego w stylu neorenesansowym, tylko nieco dalej od Nowego Rynku położono 15.08.1898 r. Tak rozpoczęła się budowa nowej siedziby szkoły, którą przekazano do użytku 16 sierpnia 1900 r. Autorem projektu neorenesansowego gmachu był Feliks Łowicki. Korpus główny jest trzykondygnacyjny, pięcioosiowy, zryzalitowany a skrzydła boniowane, dwu-kondygnacyjne. W fasadzie korpusu trzy wielkie arkadowe okna. Wcześniej na tym placu stało gimnazjum, które stanowiło fragment zabudowań pierwotnego kolegium jezuickiego, pochodzącego z fundacji Ewy Szembekowej. Po wyburzeniu w 1898 roku dawnej siedziby kolegium jezuickiego, w 1900 roku oddano do użytku nowy budynek wg projektu architekta Feliksa Nowickiego. Absolwentem Gimnazjum Męskiego był m.in. Bohdan Winiarski, późniejszy przewodniczący Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze. Po wkroczeniu do Łomży Niemców w 1915 roku była to siedziba gubernatora niemieckiego. Po zakończeniu I wojny światowej mieściło się tu Gimnazjum Żeńskie. Po II wojnie światowej budynek Państwowego Gimnazjum Żeńskiego przy Placu Kościuszki, murowany, o dwóch kondygnacjach, kubatury około 17370 m3, uległ zniszczeniu w 70 procentach, ale mury były w stanie dobrym i nadawały się do remontu. Budynek ten po wojnie zawsze związany był ze szkolnictwem. Mieściło się tu Liceum Pedagogiczne, Zespół Szkół Budowlanych. Oddział Zamiejscowy Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Olsztynie, Liceum Plastyczne. Od 1992 roku siedziba II Liceum Ogólnokształcącego Po zakończeniu I wojny światowej Gimnazjum Męskie przeniosło się na ul. Bernatowicza, a w murach przy Nowym Rynku, a właściwie już przy Placu Kościuszki, zasiadły panie. Przez cały okres międzywojenny pobierały one nauki w Gimnazjum Żeńskim im. Marii Konopnickiej. Jedną z uczennic była słynna Hanka Bielicka. Po 1945 r. mieściły się tu kolejno Liceum Pedagogiczne, Zespół Szkół Budowlanych, Oddział Zamiejscowy Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Olsztynie, a od 1 czerwca 1992 r. - II Liceum Ogólnokształcące. Po jezuickich budynkach i kościele nie ma już śladu. Pozostał za to duch edukacji. Znani absolwenci między innymi: Adam Chętnik (1885-1967) – etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny; miłośnik i badacz kultury kurpiowskiej, autor książek poświęconych Kurpiom ; członek Polskiej Akademii Umiejętności, Puszczy Zielonej. Bohdan Winiarski (1884-1969) – prawnik, profesor Uniwersytetu Poznańskiego, sędzia i przewodniczący Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze, członek Polskiej Akademii Umiejętności. Ludwik Mierosławski (1814-1878) – pisarz, historyk wojskowości, działacz polityczny, generał, dowódca powstańczy. Szymon Konarski (1808-1839) – działacz niepodległościowy, radykalny demokrata, uczestnik powstania listopadowego, Rafał Krajewski (1834-64) – architekt, działacz polityczny; referent w powstaniu styczniowym, Minister Spraw Wewnętrznych Rządu Narodowego Romualda Traugutta. Więcej na temat: http://historialomzy.pl/ Opracowano na podstawie: Adam Dobroński - ŁOMŻA w latach 1866 - 1918 Czesław Brodzicki, Donata Godlewska - ŁOMŻA w latach 1794 - 1866. Muzeum Północno - Mazowieckie w Łomży.
|
|
A co te cwaniaczki od drogownictwa w Ratuszu robią? Pierdzą w stołki i się wymądrzają. Szczególnie szczwaniakowaty jest taki mały.
|
|
Z 30.05 na 31.05 zaginął biały, duży pies (samoyet), wygląda ja haski tylko jest biały, bez obroży. Czekają na niego dzieci. Proszę o informację, jak ktoś go widział. Przewidziana nagroda 504074947
|
|
Pies to pies, ale te diamenty na szyi ...
|
|
sztuczne przeciez ... dziękuje wszystkim ,za kontakt piesek już jest w domu Ada
|
|
To sie cieszę, nam też zginąl piesek tylko większy, niestety jeszcze się nie znalazł
|
|
Może Boys daliby radę . A wiadomo ? Naszego disco polo jeszcze tam nie było . Myślę, że stylem bardzo by pasowali, bo nie mogę oprzeć się wrażeniu, że większość śpiewanych tam piosenek to właśnie takie disco polo z różnych krajów . Są oczywiście wyjątki np. zeszłoroczny wygrany .
|
|
chwalisz sie czy zalisz? i tak wiadomo ze 1 lo jest najlepsze a do 2 idą sie lansować lanserzy bo tam wszyscy idą... zal was
|
|
a w jakich okolicach zginął?
|
|
dokładnie, jeśli ktoś ma zdradzić to i tak to zrobi. tylko ze to nawet nie o zdrade chodzi moim zdaniem. u mężczyzn po prostu zapala się taka czerwona lampka ostrzegawcza, gdy do ich kobiety zbliża się inny mężczyzna, nawet jeśli nie uwaza ze moze dojsc do zdrady.
|
|
Kupiłem od Niemca te zdjęcia z opisem Łomża. Pomóżcie mi określić w którym miejscu był ten most.
|
|
Widać , że przeczytali. I o to chodziło. Zaraz o wojnie pierwsze uruchomione gimnazjum i za razem internat mieściło się w Domu Chodźki z tyłu tego L.O.
|
|
nalezy wyczarowac cos z niczego
|
|
Bardzo fajna praca.
|
|
To są zdjęcia małego formatu 5x6 cm. Za sztukę wychodziło po dwadzieścia parę zł.
|
|
no. sie posluchal :]
|
|
już do ciebie nie wróci bo lepiej jest jej u mnie:D ma cię już w d...e :D:D
|