piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Wyleciał "za wino", teraz wraca do kancelarii prezydenta

[]-[]

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Wyleciał "za wino", teraz wraca do kancelarii prezydenta

Wielka strata. Wspaniały tenor. Bardzo go lubiłam:(

Łódź jako pierwsze miasto w Polsce zamierza wprowadzić zakaz korzystania z torebek foliowych w handlu i usługach. Sprzedawca, który zapakuje klientowi towar w jednorazową foliową torebkę będzie musiał zapłacić nawet 5 tys. zł grzywny.

– Według moich szacunków, codziennie łodzianie zużywają około 600 tys. jednorazowych toreb – mówi Krzysztof Piątkowski, autor projektu uchwały.

Projekt uchwały w tej sprawie trafi pod obrady radnych już za tydzień. Jeżeli go zaakceptują, zacznie obowiązywać 1 stycznia 2008 roku.

– Wyrzucona torba foliowa rozkłada się od 100 do 400 lat. A mieszkańcy naszego miasta zużywają około 600 tys. jednorazówek dziennie - uzasadnia swój projekt Krzysztof Piątkowski, radny Prawa i Sprawiedliwości.

- Według moich szacunków, codziennie łodzianie zużywają około 600 tys. jednorazowych toreb - mówi Krzysztof Piątkowski, autor projektu uchwały. / Fot. Ekspress IlustrowanyWprowadzenie zakazu używania folii na terenie miasta ma zachęcić sprzedawców do pakowania towaru w ekologiczne torby papierowe. Tym, którzy nie będą się stosować do nowych przepisów grozi grzywna - od 20 do 5 tys. zł. Nowy przepis nie oznacza jednak, że towarów w folii nie będzie w ogóle. Nadal będzie można używać torebek foliowych w sytuacji, gdy są one niezbędnym opakowaniem towaru np. przy kupowaniu "na wagę" mięsa, truskawek, ale już nie pieczywa czy jabłek.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/w_lodzi_bedzie_mandat_za_uzywanie_torebek_foliowych_w_41863.html?ses_go=f827a55910eb48360b23fcce8b91fb02

Panie i Panowie, bierzcie przykład z Łodzi. Ekologia to jest to!

hejka ja dopiero bede na I roku tam wiec wiem pewnie tyle co ty :)

No co racja to racja

wg mnie słowa krytyki nie powinny iść w kierunku budowy rond, a raczej do tych maleńkich rondeczek gdzie jest ogromny ruch (np. ul. poznańska-wojska polskiego)

Zobacz program orbiton może ci sie przyda
http://www.stoff.pl/

[]-[]

[]-[]

[]-[]

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org