Mleko ekologiczne jest lepsze... i droższe
- Organizujemy ciągle spotkania z rolnikami, aby przybyło nam producentów mleka ekologicznego – mówi Zbigniew Kalinowski, prezes OSM Piątnica, w której od ponad dwóch lat 35 gospodarstw dostarcza jeszcze zdrowsze mleko niż pozyskane konwencjonalnie: 7 tysięcy litrów co dwa dni. - To niełatwy proces, bo bardzo trudno jest przekonać rolników, ażeby zaprzestali używania środków ochrony roślin i stosowania nawozów mineralnych. Za zwykłe mleko płacimy najwięcej w Polsce – półtora złotego za jeden litr, natomiast za mleko ekologiczne dopłacamy 50 groszy do jednego litra.
Prezes OSM Piątnica Zbigniew Kalinowski przywołuje wyniki ustaleń międzynarodowego zespołu naukowców, m.in., Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zespołem kierowali badacze z Uniwersytetu Newcastle w Wielkiej Brytanii, analizujący 196 publikacji o mleka oraz 67 o mięsie. Wyniki potwierdziły „istnienie dużych różnic pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem”, pod względem zawartości kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i przeciwutleniaczy – jak stwierdziła w „Gazecie Wyborczej” dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Zakładu Żywności Ekologicznej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, współautorka opracowania zamieszczonego „British Journal of Nutrition”. Prezes OSM Piątnica ma więc naukową podpowiedź, dlaczego warto kupować mleko ekologiczne: ekologiczne mleko, jak i mięso zresztą, zawierają o prawie połowę więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż produkty wytwarzane konwencjonalnie. - Wyniki badań porównawczych potwierdziły się również w laboratorium, które prosiliśmy o zbadanie obu typów mleka specjalnie dla nas – dodaje prezes.
Ekologiczne mleko OSM Piątnica pochodzi głównie z gospodarstw na Kurpiach. Inny jest sposób żywienia krów, bo trzymane są w chowie pastwiskowym, jedzą więcej zielonej trawy i kiszonek, a mniej koncentratów paszowych, stanowiących podstawę diety krów w konwencjonalnym systemie – wyjaśnia specjalistka, tłumacząc, że kwasy omega-3 są odpowiedzialne za rozwój i prawidłowe funkcjonowanie centralnego systemu nerwowego, opóźniają rozwój chorób neurodegeneracyjnych, wpływają na odporność i mają działanie przeciwzapalne. Działają korzystnie na układ krążenia - obniżają stężenie trójglicerydów i zmniejszają ryzyko miażdżycy i przez to choroby niedokrwiennej serca. Stosunek ilości kwasów omega-3 do omega-6 jest też korzystniejszy w mleku ekologicznym.
Mirosław R. Derewońko