sobota, 10 grudnia 2016 napisz DONOS@
Wyszukiwarka
Wczytanie

To najsłodszy dzień w roku - dziś tłusty czwartek

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” - to staropolskie porzekadło przypomina, że nadszedł ostatni przed Wielkim Postem czwartek karnawału. Tradycyjne w Polsce święto pączków i faworków. Z przeprowadzonej dwa lata temu sondy „ile pączków trzeba zjeść w Tłusty Czartek?” wynika, że ponad 40% czytelników twierdzi, że minimum jeden, a kolejne 47% że więcej.

Jacek Szymański i pączki
Jacek Szymański i pączki

W Warszawie najlepsze pączki są u Bliklego, w Krakowie w „Michałku”, a w Łomży największą renomą cieszą się te z cukierni rodziny Cendrowski, która nie tylko pączki serwuje już od pół wieku.
Przepis na smaczne pączki ponoć nie jest skomplikowany. W zakładzie państwa Cendrowskich aby je zrobić używa się mąki tortowej z najlepszej polskiej pszenicy, margaryny, mleka, drożdży i cukru. Gdy już ciasto jest gotowe otacza się nim porcję wiśniowej marmolady, po czym to co powstanie na pięć minut wrzucą na rozgrzany smalec. Aby pączek był prawdziwy, po upieczeniu trzeba go jeszcze posypać cukrem pudrem lub polać aromatyczną polewą i... już można jeść. Ile pączków dziś zostanie zjedzonych w Łomży tego nie wiemy. Na pewno dziesiątki tysięcy. Tylko 13% uczestników naszej sondy sprzed dwóch lat twierdziło, że nie je pączków.

161121091207.gif
cz
cz, 04 lutego 2016 08:38
Data ostatniej edycji: 2016-02-04 08:40:51

 
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0