czwartek, 08 grudnia 2016 napisz DONOS@
Wyszukiwarka
Wczytanie

„Agbakar” zbuduje nam blok przy Kamiennej

PBI „Agbakar” z Łomży złożyło najkorzystniejszą ofertę w miejskim przetargu na budowę bloku socjalnego. Ta sama firma budowała biurowiec PPŁ przy ul. Sikorskiego. Teraz za postawienie bloku na miejskiej działce przy ul. Kamiennej firma zażądała 6 mln i 68 tys. zł. Była to najniższa z cen, a o zlecenie z miasta zabiegało 9 firm z Łomży i regionu.
Na realizację bloku socjalnego miasto zyskało właśnie ponad 2 mln zł dotacji z Funduszu Dopłat Banku Gospodarstwa Krajowego.

Tak ma wyglądać miejski blok socjalny przy ul. Kamiennej
Tak ma wyglądać miejski blok socjalny przy ul. Kamiennej

Prezydent Łomży Mariusz Chrzanowski przesłał do radnych miasta wniosek o wprowadzenie do budżetu przyznanej dotacji na budowę bloku socjalnego. Miasto zyskało 2 mln 129 tys zł, ale w tym roku uda się wykorzystać niespełna 1,7 mln zł. Reszta przyznanych środków ma być wykorzystana w 2017 roku, bo blok przy ul. Kamiennej ma zostać zbudowany do końca sierpnia przyszłego roku.

Inwestycję na zlecenie miasta ma zrealizować Przedsiębiorstwo Budowlano Instalacyjne „Agbakar” inż. Maria J. Pakosińska – tak brzmi pełna nazwa firmy, której ofertę na budowę bloku przy ul. Kamiennej wybrało właśnie Urząd Miasta. Opiewała ona na 6 mln 86 tys. 768,72 zł. Była ona tylko o 100 tys. zł niższa od oferty złożonej przez inną łomżyńska firmę CB-D Mroczkowski, a miasto koszty budowy bloku szacowało na ok. 7 mln zł. 

Prace przy Kamiennej powinny ruszyć wczesną wiosną. Budynek będzie realizowany w technologii tradycyjnej, murowanej, z zastosowaniem elementów prefabrykowanych. Blok socjalny został zaprojektowany jako 4-klatkowy, 4-kondygnacyjny i całkowicie podpiwniczony. Przewidziano w nim 56 lokali mieszkalnych w tym 4 przystosowane dla osób niepełnosprawnych. W piwnicach bloku będą komórki lokatorskie - po 1 na lokal mieszkalny, oraz suszarnia, pomieszczenie porządkowe i gospodarcze i pomieszczenia na wszelkiego rodzaju węzeł i instalacje.  Wejścia do nowego bloku znajdować się będą od strony północnowschodniej. Dojścia będą możliwe chodnikami od ulic: Rubinowej i Kamiennej. Zbudowany będzie także dojazd do projektowanego parkingu przy budynku od ulicy Kamiennej.

161121091207.gif
cz
śr, 20 stycznia 2016 15:11
Data ostatniej edycji: 2016-01-20 15:13:25

 
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0