sobota, 10 grudnia 2016 napisz DONOS@
Wyszukiwarka
Wczytanie

Niebezpieczny barszcz...

„W trosce o bezpieczeństwo ludzi i zwierząt, proszę zwrócić w szczególności uwagę na tereny użytkowania publicznego oraz zgłoszenia otrzymywane od mieszkańców administrowanego terenu. W przypadku wykrycia i stwierdzenia obecności wyżej wymienionej rośliny, proszę o jej zwalczenie” - czytamy w piśmie jakie Podlaski Urząd Wojewódzki w Białymstoku rozesłał do prezydentów, starostów, burmistrzów i wójtów województwa podlaskiego.
Zalecenia dotyczą Barszczu Sosnowskiego, który jest niebezpieczny dla zdrowia ludzi i zwierząt.

Włoski obecne na liściach i łodygach tych roślin wydzielają substancję parzącą. Słoneczna pogoda, wysoka temperatura powietrza oraz duża jego wilgotność nasilają jego parzące działanie. U ludzi (w szczególności alergików, dzieci i osób starszych) kontakt z rośliną powoduje niebezpieczne zmiany skórne: zapalenie spojówek, pęcherze podobne do oparzenia powodujące trudno gojące się rany. U zwierząt powoduje podrażnienie przewodu pokarmowego, nudności, biegunkę, wewnętrzne krwotoki.
- W przypadku wykrycia i stwierdzenia obecności wyżej wymienionej rośliny, proszę o jej zwalczenie” - czytamy w rozesłanym z upoważnienia wojewody liście do samorządowców.
Daniel Szutko z-ca dyrektora Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego w Białymstoku podkreśla, że Barszcz Sosnowksiego objęty jest prawnym zakazem uprawy, rozmnażania i sprzedaży na terenie Polski. Jednocześnie urzędnik zaznacza, że nie jest jednak uznany za organizm szkodliwy podlegający obowiązkowi zwalczania, a „o zakresie i metodzie zwalczania tej rośliny decyduje posiadacz działki, na której występuje ognisko”.

Oto sposoby zwalczania Barszczu Sosnowskiego zalecane przez ekspertów z Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Metoda mechaniczna jest najprostszą metodą zwalczania rośliny. Najskuteczniejsze jest niszczenie jesienią roślin jednorocznych. Termin jesienny należy uznać za najlepszy, ponieważ w tym okresie najłatwiej jest rozpoznać ten gatunek po silnych, dorodnych rozetach. Niszczenie roślin może polegać na ręcznym (dłońmi w rękawicach) usuwaniu przy pomocy motyk bądź też specjalistycznego sprzętu.
Barszcz Sosnowskiego można także niszczyć mechanicznie w drugim roku wegetacji, gdy wyrastają pędy. Zabiegi te koniecznie należy wykonywać przed owocowaniem, a najkorzystniej tuż przed lub w trakcie kwitnienia. Najbardziej powszechną i skuteczną metodą jest jego wykaszanie. Na ogół, w ciągu jednego sezonu, potrzebnych jest co najmniej od 2 do 4 zabiegów wykaszania. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że im wyżej koszone są rośliny, tym większe prawdopodobieństwo odrastania nowych baldachów na niższych piętrach. Do tego zjawiska dochodzi masowo wówczas, gdy usuwane są tylko same baldachy. Ponadto koszenie sprawia, iż rośliny barszczu „stają się” wieloletnie. Pozbawione możliwości wydania pędów generatywnych, ciągle dążą do wydania kwiatostanu. Całkowite wyeliminowanie roślin polega na ich „zmęczeniu”, czyli bardzo częstym koszeniu. W takiej sytuacji, w pewnym momencie można przejść na walkę chemiczną, którą w określonych przypadkach można wykorzystać jako jedyną i podstawową metodę. Herbicydy, zawierające glifosat, nie są zalecane do bezpośredniego zwalczania barszczu, ale można z nich skorzystać, jako że są to środki nieselektywne, służące do zwalczania zbędnej roślinności. Roundup 360 SL, lub inne preparaty oparte na glifosacie zalecane są w dawkach 4,5 do 8 l/ha. Dawki niższe stosuje się podczas wiosny oraz późnym latem i jesienią na rośliny barszczu w fazie silnie rozrośniętych rozet. Dawki najwyższe zalecane są na dorosłe rośliny, które zaczynają wchodzić w okres spoczynku wegetacyjnego. Stosowanie środka Roundup 360 SL powoduje osłabienie siły kiełkowania nasion. Dlatego późne zabiegi nie tylko osłabiają lub niszczą wieloletnie rośliny barszczu, ale także osłabiają zdolność kiełkowania nasion. Dawki pośrednie, około 6 l/ha, stosuje się na jednoroczne rośliny wchodzące w okres kwitnienia lub na rośliny osłabione poprzednim zabiegiem.
W miejscach, na których doszło do rozsiania się nasion barszczu, walkę należy zaplanować na 3 do 4 lat (zgodnie z żywotnością nasion). Zabiegi opryskiwania można wykonać w trzech terminach:
- wiosną do połowy maja, na siewki (do fazy rozety),
- wczesnym latem, od czerwca, w okresie wytwarzania pędów kwiatowych, do początku kwitnienia,
- późnym latem do jesieni, gdy rośliny osiągną fazę dobrze rozwiniętej rozety (wysokość roślin od 15 do 35 cm),
- późnym latem do jesieni, na osobniki wieloletnie, gdy rośliny zaczynają gromadzić substancje pokarmowe w korzeniach.
UWAGA: Wszystkie osoby biorące udział w zwalczaniu barszczu Sosnowskiego bez względu na stosowaną metodę i wykonywaną pracę, muszą być dokładnie poinformowane o szkodliwości oraz toksycznych i parzących właściwościach tej rośliny, ponadto muszą być wyposażone w odpowiednie ubrania ochronne.

161121091207.gif
cz
pt, 03 lipca 2015 16:03

 
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0